Plan: | Oudwijkerveldstraat 120, Oudwijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERVELDSTR-0601 |
Kader
Bij het bestemmingsplan dient getoetst te worden of de bodemkwaliteit geschikt is of geschikt gemaakt kan worden voor de geplande functies. Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten uit de Wet bodembescherming:
Bij een aanvraag van een omgevingsvergunning dient een bodemonderzoek conform de NEN 5740 te worden verricht. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek en/of een bodemsanering noodzakelijk is, voordat de locatie geschikt is voor de geplande functie. Als er voor de bouwwerkzaamheden een grondwateronttrekking nodig is, moet rekening gehouden worden met nabij gelegen grondwaterverontreinigingen.
Plansituatie
Op de locatie is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd in verband met de nieuwbouw (Van Dijk, Geo- en Milieutechniek B.V., opdrachtnummer 150549, 27-11-2008). In de grond zijn lichte verontreinigingen aanwezig met zware metalen, PAK en PCB. Het grondwater is licht verontreinigd met xylenen en dichlooretheen. Er is alleen onderzoek verricht buiten de aanwezige panden. Na sloop van de gebouwen is aanvullend onderzoek nodig ter plaatse van de gesloopte gebouwen nodig, om een perceelsdekkend beeld te krijgen van de bodemkwaliteit. Op basis van de onderzoeksresultaten tot nu toe wordt geen belemmering gezien voor de toekomstige nieuwbouw. Bij afvoer van vrijkomende licht verontreinigde grond moet rekening gehouden worden met kosten (er is geen onbeperkt hergebruik mogelijk).
Voor een grootschalig gebied rond de binnenstad is sprake van omvangrijke diepere grondwaterverontreinigingen met vluchtige organische chloorkoolwaterstoffen (VOCl). Om deze verontreinigingen te kunnen aanpakken en beheren, om de omgeving te beschermen en om de ondergrond te kunnen benutten zijn een beleidsregel en een saneringsplan (Biowasmachine) opgesteld, met een gebiedsgerichte aanpak. Het plangebied ligt in de toekomst mogelijk binnen de oostelijke grens van dit gebied. Dit betekent dan dat bij activiteiten die ingrijpen in de ondergrond zoals bouwputbemaling en WKO-systemen (bodemenergie) geen rekening gehouden hoeft te worden met de verplaatsing van VOCl verontreinigingen. Hier moet wel een melding van gedaan worden bij de gemeente Utrecht die beoordeelt of de activiteiten binnen de randvoorwaarden van de gebiedsgerichte aanpak uitvoerbaar zijn.