Plan: | Oudwijkerveldstraat 120, Oudwijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERVELDSTR-0601 |
Functie
In de nieuwe situatie zal er in het gebouw ruimte worden geboden aan 22 plaatsen crisisopvang en 12 plaatsen meerzorg. De nieuwbouw voorziet met 34 plaatsen in 2 plekken minder opvangruimte. Het brutovloeroppervlak neemt wel toe ten opzichte van de huidige situatie omdat de opvangplaatsen aan onder andere de eisen van het college bouw ziekenhuisvoorzieningen CBZ) moet voldoen. Ook krijgen de bewoners in de nieuwe situatie allemaal een eigen kamer. Het bruto vloeroppervlak is circa 1.980 m2 bvo.
De meerzorg is een afdeling met 12 plaatsen voor zieke dak- en thuislozen. Deze voorziening is specifiek bedoeld voor personen die zich binnen het dak- en thuislozencircuit bevinden en tijdelijk behoefte hebben aan een opname in een verpleeghuisvoorziening. De afdeling meerzorg is voorzien op de begane grond van het gebouw.
De crisisopvang is volledig op de eerste en tweede etage van het gebouw beoogd. De kenmerken van de doelgroep en de geboden hulpverlening zijn dezelfde als in de huidige situatie.
De meerzorg die geboden wordt varieert van onderzoek, behandeling, begeleiding tot verzorging en uiteenlopende verpleegkundige zorg. De verblijfsduur kan variëren van enkele dagen (bijvoorbeeld t.b.v. medisch onderzoek) tot 3 maanden; gemiddeld verblijven de patiënten 6 weken in deze voorziening.
Binnen de meerzorgvoorziening worden behandeling, verpleging en begeleiding geboden door een verpleeghuisarts, verpleegkundigen, maatschappelijk werk en sociaal-pedagogisch werkers.
Feitelijk zullen overdag een locatiemanager, cliëntbegeleiders (crisisopvang) en een verpleegkundige (meerzorg) binnen de nieuwe locatie aanwezig zijn. Daarnaast is er regelmatig een trajectcoördinator werkzaam binnen de locatie en wordt ondersteuning ingezet door externe dienstverleners zoals artsen, maatschappelijk werk en psychologen.
Overdag zullen 4 tot 6 medewerkers aanwezig zijn. Van 17.00 - 23.00 uur zullen 4 medewerkers en 's nachts 2 medewerkers aanwezig zijn.
Ruimtelijk
De nieuwbouw bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen met bijzondere bouwlaag aan de Oudwijkerveldstraat. De bijzondere bouwlaag wordt een bouwlaag die aan de voorzijde een hellend dakvlak heeft en voor het overige deel plat is afgedekt. Hierdoor wordt de goothoogte aan de straatzijde circa 7 meter en de bouwhoogte circa 10,5 meter. Hiermee sluit de hoogte aan op de algemene bouwhoogte in het bouwblok. Aan de linkerachterzijde van dit bouwdeel, ter plaatse van huisnummer 118, is door middel van een uitsparing een lagere bouwhoogte opgenomen. Hierdoor wordt afstand gehouden tot de naastgelegen percelen.
Het bouwdeel aan de achterzijde bestaat uit twee bouwlagen en krijgt een maximale hoogte van circa 7,5 meter hoog. De noordgevel, grenzend aan Oudwijk 19A-E, is eveneens voorzien van een schuine kap. Met deze hoogteopbouw blijft dit deel voldoende ondergeschikt aan het hoofdvolume aan de straat. In het midden van het gebouw is er nog een beperkt oppervlak met eenzelfde bouwhoogte als het voorste bouwdeel ten behoeve van de technische ruimte.
Het terrein wordt in totaal voor circa 780 m2 bebouwd (inclusief fietsenstalling en containerruimte). Het bebouwd oppervlak is daarmee kleiner dan in de huidige situatie.
Aan de zij- en achterkant wordt 4 tot 10 meter afstand gehouden tot de perceelsgrenzen. Dit zorgt voor een zekere mate van openheid binnen het bouwblok als geheel en vermindert tevens de zichtbaarheid van de bebouwing vanaf de aangrenzende percelen. De open ruimte zal worden ingericht als (moes)tuin. Enkele bestaande bomen kunnen door deze opzet ingepast worden.
Bereikbaarheid en parkeren
De bestaande wegenstructuur blijft gelijk. Het plan heeft geen gevolgen voor de wijk- en perceelsontsluiting. Het complex krijgt één hoofdtoegang aan de rechterzijkant van het gebouw. Daar is ook de inrit voor de parkeerplaats en leveringen.
Het toegangshek naar het achterterrein ligt op een afstand van circa 10 meter van de Oudwijkerveldstraat. Daarachter is, net als in de huidige situatie, ruimte voor parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor personeel.
Voor dit specifieke plan is er geen sprake van een uitbreiding in functioneel opzicht aangezien het aantal bewoners afneemt. De bewoners hebben bovendien geen auto en krijgen slechts af en toe bezoek. Het bezoek komt meestal met de fiets of is afhankelijk van het openbaar vervoer.
Het autogebruik beperkt zich, net als in de huidige situatie, dan ook tot medewerkers en externe hulpverleners. Er zijn, 24 uur per dag, 7 dagen per week, gemiddeld 4 medewekers aanwezig. Minimaal de helft van de medewerkers verplaatst zich met de fiets op het openbaar vervoer, zodat er voor de medewerkers 1 tot 2 parkeerplaatsen nodig zijn. Daarnaast zijn er laagfrequent en van korte duur huisbezoeken van externe hulpverleners, zoals een arts of psychiater. Deze bezoeken zijn overdag en de duur van het parkeren is gemiddeld een uur.
De leveranties beperken zich tot enkele leveringen per dag met klein vrachtverkeer en zullen naar verwachting in aantal niet toenemen.
De parkeervraag zal dan ook, net als in de huidige situatie, beperkt zijn. Op het perceel is voor het personeel en leveranties voldoende parkeerruimte en plek aanwezig. Ten opzichte van de huidige situatie, is er geen aanleiding om het aantal parkeerplaatsen uit te breiden. Het plan biedt net als in de huidige situatie plek voor 3 parkeerplaatsen. Indien er in incidentele gevallen geen parkeerruimte op eigen terrein aanwezig is, kan er op straat tegen betaling worden geparkeerd.
Openbare ruimte en groen
Het perceel wordt tot aan het teruggelegen toegangshek min of meer onderdeel van de openbare ruimte. Er zal op het achtererf één Esdoorn, met stamdiameter van 55 cm, worden gekapt voor de nieuwbouw. Hiervoor wordt een kapvergunning aangevraagd. De achtertuin wordt als (moes)tuin ingericht.