direct naar inhoud van 5.9 Duurzaamheid
Plan: Marco Poloplantsoen, Kanaleneiland Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPMARCOPOLOPLANTKZ-0601

5.9 Duurzaamheid


Kader
De gemeente Utrecht heeft in haar milieubeleidsplan (MBP) op duurzaamheidgebied met als speerpunt energie een duidelijke ambitie vastgelegd. In het MBP en in het Programma Utrechtse Energie is opgenomen dat Utrecht in 2030 klimaatneutraal is. Ontwikkel- en herstructureringslocaties bieden kansen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze ambitie. De inzet van maatregelen om de CO2-uitstoot vergaand te verminderen, gaat in de volgorde: energiebehoefte verminderen, inzet van duurzame bronnen en, tenslotte, een zo efficiënt mogelijke omzetting van primaire energie in warmte en kracht. Die klimaatambities betekenen een fors lagere energieprestatie.

Onder duurzame ontwikkeling wordt een ontwikkeling verstaan die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien. Dit houdt in dat het streven is naar een evenwicht tussen de 3 P's: People (sociale component), Planet (ecologie en milieu) en Profit (economie). Voor gebruikers levert duurzaamheid een hoog kwalitatieve leefomgeving door verhoging comfort, veiligheid en gezondheid. Het levert tevens een kostenbesparing op én het is goed voor het milieu.

Naast energie gaat het duurzaamheidbeleid ook over de milieubelasting vanwege materiaalgebruik, binnenmilieu/gezondheid, ruimtegebruik et cetera. Met prestatie-eis gerichte duurzaamheidinstrumenten kan de duurzame kwaliteit van plannen 'gemeten' worden.

Plansituatie 
Voor het bouwinitiatief "hele dag school Hart van Zuid" zijn de randvoorwaarden op gebied van duurzaam bouwen en energie geformuleerd in de Bouwenvelop (bijlage Bouwenvelop). Het nieuwe gebouw, dat onder regie en verantwoordelijkheid van de gemeente wordt ontwikkeld, geldt als voorbeeld. Het plan kent dan ook een hoog ambitienivo.

Aanvullend kan worden opgemerkt dat het plan een compact, alzijdig gebouw omvat. Het speelterrein ligt aan de achterzijde van het gebouw aan de kant van het Marco Polo plantsoen in de bezonning. De plattegrond is flexibel van opzet. Er is nagedacht over belevingskwaliteit van de (semi)openbare ruimte, beoogde functies in en grenzend aan die (semi)openbare ruimte en welke kwaliteit in stedenbouwfysische optiek daar dan bijhoort.

Dit plan levert waar mogelijk een bijdrage aan de gemeentelijk ambitie op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.