Plan: | Kop van Leeuwesteyn Zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPKOPVLEEUWEZUID-0601 |
De hallen aan de Groenewoudsedijk 5 en 6 zijn momenteel in gebruik door verschillende kleine bedrijven. De meeste van deze bedrijven zullen binnenkort verdwijnen. Alleen in de hal aan de Groenewoudsedijk 5 blijft het bedrijf Papier en Aluminiumrecycling Van Doorn gevestigd (waar deze al gedeeltelijk in is gehuisvest). Van Doorn verhuist al zijn activiteiten van de hal op nummer 6 naar de hal op nummer 5. Dit bedrijf heeft een milieucategorie van 3.1 en past hierbij binnen de op deze locatie maximaal toegelaten milieucategorie 3.1 van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten.
De vrijgekomen hal aan de Groenewoudsedijk 6 blijft in de toekomst beschikbaar voor bedrijfsactiviteiten. De gemeente is verder voornemens om in deze hal in het weekend de Utrechtse Bazaar te faciliteren. Voor beide hallen blijft de huidige bebouwing gehandhaafd en zijn geen uitbreidingsmogelijkheden opgenomen. Voor deze bedrijfsactiviteiten geldt dat maximaal milieucategorie 3.1. van de Lijst van Bedrijfsactiviteiten is toegestaan.
De Utrechtse Bazaar is momenteel gevestigd in de veilinghallen aan de Vleutenseweg. De Utrechtse Bazaar huurt op de huidige locatie in totaal circa 11.000 m² aan hallen en maakt gebruik van de grond rondom de veiling voor parkeren. Deze overdekte markt vindt ieder weekend plaats en biedt ruimte aan standhouders/marktkooplui die hier hun producten aanbieden. Het aanbod van producten varieert van verse producten als groente en fruit alsmede non-food producten. Daarnaast is beperkte horeca aanwezig. Omdat de huidige locatie in Vleuten wordt ontwikkeld voor woningbouw, moet de Bazaar naar een andere locatie verhuizen.
De hal Groenewoudsedijk 6 heeft een oppervlakte van 11.343 m², waardoor deze groot genoeg is voor de activiteiten van de Utrechtse Bazaar. Ten behoeve van de Utrechtse Bazaar zal rondom de bedrijfsterreinen aan de Groenewoudsedijk 5 en 6 ruimte worden gemaakt voor een parkeerterrein. Deze gronden zijn niet beschikbaar ten behoeve van de bedrijfs- of detailhandelsactiviteiten. Hier zal dus geen opslag mogen plaatsvinden.
De Utrechtse Bazaar is op de bestaande locatie alleen in het weekend geopend. Dit zal ook in de nieuwe situatie het geval zijn. Er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden bij de hal aan de Groenewoudsedijk.
Rondom het plangebied ligt veel infrastructuur, die is aangelegd (en daarmee gedimensioneerd) voor de gebruikers van Papendorp. De wegcapaciteit is echter niet voldoende om ook de bezoekers van de Utrechtse Bazaar te kunnen verwerken indien deze ook doordeweeks geopend zou zijn. Voor de weekenden en op feestdagen is de capaciteit ruim voldoende om het verkeer (de bezoekers) van en naar de Utrechtse Bazaar te kunnen verwerken. Door de week blijft de hal Groenewoudsedijk 6 beschikbaar voor specifieke bedrijfsactiviteiten die nauwelijks verkeer genereren (zoals een opslagbedrijf). Hiermee wordt zeker gesteld dat de verkeersdruk in Papendorp op doordeweeks dagen niet of nauwelijks toeneemt. De Utrechtse Bazaar mag daarom alleen in het weekend en op feestdagen open zijn, wanneer de kantoren gesloten zijn en de infrastructuur beschikbaar is.
In de nieuwe situatie zijn de activiteiten van de Utrechtse Bazaar ook weer gericht op detailhandel. Een plek waar nieuwe en tweedehands, en zowel food- als non-food producten verkocht zullen worden. Verder wordt beperkte horeca toegestaan.
Op de nieuwe locatie zal een parkeerterrein worden aangelegd dat plaats zal bieden aan circa 1.200 parkeerplaatsen. Dit aantal komt overeen met het huidige aantal bij de veilinghal in Vleuten. Daarnaast is er op de locatie aan de Groenewoudsedijk ook een goede bereikbaarheid met (H)OV. Hierdoor zal de parkeerbehoefte naar alle waarschijnlijkheid iets afnemen ter vergelijking met de huidige situatie. De aan te leggen parkeerplaatsen voldoen daarmee aan de parkeerbehoefte.