direct naar inhoud van 4.2 P+R Hooggelegen
Plan: Kop van Leeuwesteyn Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPKOPVLEEUWEZUID-0601

4.2 P+R Hooggelegen

De Park+Ride (P+R) Hooggelegen is onderdeel van het programma Bereikbaarheid van de gemeente Utrecht. De locatie voor deze P+R is gelegen langs de rijksweg A2, ter hoogte van de afrit Hooggelegen. Ten zuiden van deze locatie, op het Marinus van Tyrusviaduct, ligt de HOV-baan, die Leidsche Rijn via Papendorp verbindt met het centrum van Utrecht. Hier is een HOV–halte voorzien, die de transferiumfunctie garandeert.

Het P+R Hooggelegen kan vanaf de rijksweg A2 worden bereikt via de toekomstige afrit voor verkeer vanuit de richting Rotterdam-Den Haag en het zuiden van Nederland. Verkeer vanuit de overige richtingen kan onder andere via de afrit Knooppunt Hooggelegen en het Marinus van Tyrusviaduct de P+R bereiken.

Functioneel
In het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) Papendorp uit 1999, is reeds een programma van eisen beschreven voor een P+R op deze locatie. Dit programma, dat onder meer uitgaat van 4.000 parkeerplaatsen, is inmiddels achterhaald. De gemeente Utrecht heeft onderzoek gedaan naar diverse varianten voor de P+R Hooggelegen. In dit onderzoek zijn zes varianten vergeleken en is de haalbaarheid en de ruimtelijke impact van de varianten getoetst.

In de huidige planvorming wordt uitgegaan van een P+R dat gefaseerd ontwikkeld gaat worden. In de eerste fase zal een parkeergarage worden gebouwd van circa 1.000 parkeerplaatsen, die kan worden uitgebreid tot een parkeergarage waar plaats is voor 2.000 auto's. Dit aantal is vastgelegd in het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht. In dit bestemmingsplan wordt al rekening gehouden met een eventuele tweede fase tot 2.000 parkeerplaatsen. Bij 2.000 parkeerplaatsen zijn 25 tot 40 bussen per uur nodig om het aantal bezoekers te kunnen verwerken.

Ruimtelijk
Om het programma te huisvesten, zal een gebouw gerealiseerd worden met een hoogte van 30 meter. Aan de zuidzijde van het plangebied wordt een passage/loopbrug over de HOV-baan mogelijk gemaakt die het P+R-gebouw verbindt met de HOV halte. Hieronder dient een vrije onderdoorgang te zijn van 5 meter ten behoeve van de HOV-baan. Uitgangspunt bij het ontwerp is dat bij de bouw van de tweede fase de eerste fase tijdens de uitbreiding kan blijven functioneren. Het gebouw zal op elk moment van de fasering een opmerkelijk gebouw aan de rijksweg A2 vormen.