direct naar inhoud van 3.1 Beschrijving van het plangebied
Plan: Koningsweg 104-106-108 Aurora, Lodewijk Napoleonplantsoen e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPKONINGSAURORA-0601

3.1 Beschrijving van het plangebied

3.1.1 Historische ontwikkeling

De bebouwing in het plangebied bestaat uit twee panden. Een deel betreft een voormalige wasserij die is aangewezen als gemeentelijk monument. Het monumentale pand is rond 1900 gebouwd. Het voorste deel is het voormalige woonhuis annex washuis bestaande uit twee bouwlagen.

Daarachter gelegen is de wasserij bestaande uit twee beuken van elk drie bouwlagen met een kap. Daarachter ligt een voormalig ketelhuis met de nog bestaande schoorsteen. Ten oosten van het monument staan twee losse schuren. Naast het monumentale pand ligt een pand uit de jaren '70. Dit bestaat uit twee bouwlagen.

De locatie Aurora wordt aan beide zijden begrensd door woningen. Aan de oostzijde staat een woonblok, eveneens uit de jaren '70, bestaande uit drie lagen met woningen op de verdieping en een kinderdagverblijf op de begane grond. Aan de westzijde staan woningen uit het begin van de vorige eeuw bestaande uit één bouwlaag met een kap.

Aan de achterzijde van het plangebied, aan het Lodewijk Napoleonplantsoen, staan woningen uit de jaren '50 bestaande uit twee bouwlagen met een kap. De flats aan de overzijde van het plantsoen bestaan uit vijf bouwlagen met een kap. Zij staan haaks op het plantsoen en de Kromme Rijn.

3.1.2 Monumenten, beeldbepalende elementen en cultuurhistorie

Zoals hierboven al kort is beschreven is het voormalig wasserijcomplex aangewezen als gemeentelijk monument. Het bestaat uit een woonhuis met wasserij en aangebouwde ruimten en een losstaand werkplaatsje. De functie van wasserij is kenmerkend voor de oorspronkelijke bedrijvigheid langs de Koningsweg. Een deel van het huidige drooghuis werd in 1900 in steen gebouwd ter plaaste van een oudere voorganger. In 1907 werd het met de rechterbeuk uitgebreid en met twee schuren verlengd. Het woonhuis is van kort na 1907. Achter de eigenlijke wasserij sluit het drooghuis aan.

Achter het drooghuis sluiten twee bakstenen bijgebouwen aan. Het rechtergebouw is gebouwd als paardenstal en wagenplaats met opslagruimte, het linkergebouw was het ketelhuis. Rechts achter op het terrein staat een vrijstaande schuur van één bouwlaag met mansardekap.

Het wasserijcomplex is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van industriële bouw uit het begin van de 20e eeuw.