direct naar inhoud van 4.1 Projectbeschrijving
Plan: Heycop zone, Vleuterweide
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601

4.1 Projectbeschrijving

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0003.png"

Het bestemmingsplan legt voor het overgrote deel van het bestemmingsplangebied de reeds bestaande situatie vast. Dit geldt voor het gebied ten noorden van het omcirkelde gedeelte van bovenstaand kaartje. Voor het omcirkelde gebied zorgt het bestemmingsplan ervoor dat het park kan worden voltooid. Hieronder een beschrijving van het hele bestemmingsplangebied.

Heycop onderdeel groene raamwerk Vleuterweide

Binnen het groene raamwerk van Vleuterweide is in het ontwerp van de Heycopzone gezocht naar aansluiting met de sfeer van het omringende landschap (Handboek Openbare Ruimte Vleuterweide). Typische landschappelijke kenmerken uit de omgeving komen terug in de inrichting van de Heycopzone. Te noemen zijn de bossen rondom Haarzuilens ten noorden van het gebied, het meer open komgebied in het midden met geriefhoutbosjes, en de boomgaarden van de stroomruggronden rond de Leidsche Rijn.

Als onderdeel van het groene raamwerk van Vleuterweide heeft de Heycopzone een goede verbinding met de aangrenzende woonbuurten van Vleuterweide. Zo is er in het noordelijk deel een verbinding met de Rietvelden langs de Middelwetering, Wilgenrooslaan. De Liesgrassingel leidt zowel naar de Harmelerwaard als naar Vleuterweide. Ter hoogte van de Knolruskade en de Hoefbladkade is in het centrale deel van de Heycopzone een verbinding met de Rietvelden. In het zuidelijk deel zal met een aantal verbindingen de Heycopzone verbonden worden met de Boomgaarden.

Heycop als langgerekt park

De Heycopzone heeft een groene inrichting. Het is een langgerekt park waar kan worden gewandeld en gespeeld. Het gebied heeft 4 landschappelijke zones: het bosgebied in het noorden, de boomweide rond de Liesgrassingel, het houtwallengebied ter hoogte van de aansluiting op de Hoefbladkade en het Hof van Vleuterweide in het zuidelijk deel ter hoogte van de aansluiting met de Boomgaarden.

Het bos

Het bos bestaat uit een drietal bosvakken en wordt doorsneden door zichtlijnen. Een zichtlijn ligt in het verlengde van de Middelwetering, een tweede zichtlijn is meer noord-zuid gericht op de Hamtoren. Het bos is dicht, er kan worden gewandeld over een asfaltpad dat vanuit de Liesgrassingel aansluit op de toegangsweg van ProRail. Het bos of struweel bestaat uit beplanting met bomen en struiken die in de omgeving voorkomen zoals de Alnus glutinosa, Fraxinus excelsior, Acer campestre, Quercus robur, Ligustrum vulgare, Prunus spinosa, Prunus avium, Crataegus monogyna.

De boomweide

De boomweide strekt zich uit aan beide zijden van de Liesgrassingel. Hier is de Heycopzone open en overzichtelijk. De boomweide bestaat uit een grid van bomen (Populus x canescens) in het gras. Door de openheid is de toegang bij het gemaal zichtbaar, evenals de rij te behouden essen die een karakteristiek ensemble met het gemaal vormen. De oevers worden ter hoogte van het gemaal beplant met Groot Hoefblad.

Het wandelpad van asfalt slingert zich tussen de bomen door. Het is de toegang tot de Speelgaard, een speelplek voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De houtwallen

Ten zuiden van de boomweide is de Heycopzone op zijn smalst. Het wandelpad ligt hier aan de westzijde van een reeks houtwallen. Langs het pad bevindt zich een hondentoilet. De houtwallen hebben een hogere ligging dan het omringende landschap en zijn beplant met Crataegus monogyna, Ligustrum vulgare, Prunus avium, Prunus spinosa, Coryllus avellana en Alnus glutinosa.

Het hof van Vleuterweide

Het meest zuidelijk gelegen deel van de Heycopzone wordt een proeftuin van noten en vruchten voor de buurt. Het is een gebied dat afwisselend dicht en meer open is. De beplanting bestaat uit bomen en heesters met vruchten en noten. Het wandelpad van asfalt slingert zich door de boomgaardbeplanting heen en ontsluit een viertal open speel- en recreatieplekken die zijn omzoomd door een haag.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0004.png"
Inrichtingsplan Het hof van Vleuterweide

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0005.png"

Proeftuin

Van de vier speelplekken is één plek speciaal ingericht voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar – deze speelplek ligt in het midden van het gebied en dichtbij de ontsluiting naar de woonwijk - en één plek voor de jeugd vanaf 12 jaar; deze plek laat zich beter omschrijven als speel- en sportplek. Hier wordt een fietscrossbaan en een overdekte zitplaats gerealiseerd. De leeftijdscategorie, de locatie en speelfuncties zijn voortgekomen uit de resultaten van twee inspraakronden onder de bewoners.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0006.png"

Speeltoestel

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0007.png"

Overdekte zitplaats

De overige twee open ruimtes zijn voorzien van gras en kunnen worden gebruikt voor recreatie of een vrije invulling van spelen. Het wandelpad zet zich in oostelijke richting voort over de Romeinse Weg en in westelijk richting gaat het pad verder door in de Heycopzone. Door de beplanting slingert nog een tweede pad: dit is een gemaaid graspad om te struinen en het hele gebied toegankelijk te maken. Met de bestaande kavel langs de Zandweg is geen verbinding: hier wordt een hek geplaatst.

In het gebied worden ook zes diersculpturen geplaatst. Deze zogenaamde aaistenen zijn te gebruiken als speel- en zitelementen. Ze zijn vervaardigd van massief speciaal beton met gemalen graniet en zijn in de massa antraciet gekleurd. Tenslotte worden in het gebied een aantal bankjes/picknicktafels geplaatst.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPHEYCOPZONEVLEUT-0601_0008.png"

Beheer Heycopzone-zuid

In dit deel van de Heycopzone wordt een waterloop met een breedte van 5 meter gerealiseerd, die de overgang vormt naar de Boomgaarden (aan de oostzijde). Het inrichtingsplan Het hof van Vleuterweide is als bijlage bij deze toelichting gevoegd.