direct naar inhoud van 4.1 Projectbeschrijving
Plan: Galecopperbrug, Westraven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPGALECOPPERBRUG-0601

4.1 Projectbeschrijving

Rijkswaterstaat wil de Galecopperbrug zodanig versterken en conserveren, dat de restlevensduur van de brug minimaal 30 jaar bedraagt. Daarbij zoekt Rijkswaterstaat naar een optimalisatie van het ontwerp tussen techniek, kosten en omgevingshinder.

De aanpassing van de brug bestaat uit verschillende onderdelen:

  • 1. Overlaging rijdek met Hoge Sterkte Beton (HSB): de vermoeiingscheuren in het stalen rijdek van de hoofdrijbanen en parallelrijbanen worden gerepareerd en vervolgens wordt het rijdek voorzien van HSB als oplossing voor de vermoeiingsproblematiek;
  • 2. Vijzelen van de brug: de brug wordt gevijzeld (verhoogd) om de doorvaarthoogte (ook wel profiel van vrije ruimte) voor de scheepvaart te verbeteren. De brug wordt alleen ter plaatse van de oeverpijlers gevijzeld. Ter plaatse van de landhoofden blijft de hoogteligging gelijk.
  • 3. Versterken van de hoofddraagconstructie van de brug door 4 liggers ('voorspanliggers') in de lengterichting van de brug aan de brug te vestigen: 2 liggers aan elke buitenzijde van de brug en 2 liggers in het midden, waar beide brugdelen bij elkaar komen. Deze liggers worden opgespannen waardoor de belasting op de brug verdeeld wordt naar de liggers.

In figuur 6 staat een dwarsdoorsnede van de brug met daarop aangegeven waar de nieuwe liggers komen. De liggers lopen van landhoofd tot landhoofd en worden ondersteund door nieuw aan te leggen pijlers, in lijn met de bestaande pijlers aan de waterzijde, onder de brug.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPGALECOPPERBRUG-0601_0006.jpg"

Figuur 6: Dwarsdoorsnede Galecopperbrug na renovatie

De liggers worden met de bestaande constructie verbonden ter plaatse van de hoofddwarsdragers. Wanneer deze verbindingen gerealiseerd zijn, kunnen de liggers worden opgevijzeld vanaf de steunpunten, waardoor de ligger wordt voorgespannen en belasting overneemt van de brug. Hierdoor nemen de buigende momenten in de hoofdliggers af en neemt de kabelkracht door de permanente belastingen af waardoor de kracht in de pyloon en de belasting op de bestaande fundering eveneens afnemen. Daarnaast is er een nieuwe weg voor belastingafdracht gecreƫerd welke de verkeersbelastingen, de dominante variabele belasting, kan opnemen.

Op figuur 7 is aangegeven op welke wijze de voorspanliggers aan de bestaande brug worden bevestigd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPGALECOPPERBRUG-0601_0007.jpg"

Figuur 7: Constructie voorspanliggers

Op dit moment is het voorlopig ontwerp afgerond. Bij het verder uitwerken van het definitief ontwerp zullen de exacte maten van de ligger en bijbehorende fundering bekend worden. In dit bestemmingsplan wordt de bestemming 'Verkeer' uitgebreid met 4 meter aan noord- en aan zuidzijde van de brug.