direct naar inhoud van 5.6 Bodemkwaliteit
Plan: Entreegebouw, binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPENTREEGEBOUWBIN-0601

5.6 Bodemkwaliteit

Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten uit de Wet bodembescherming:

  • Nieuwe bodemverontreiniging moet worden voorkomen en indien er toch bodemverontreiniging ontstaat moet de bodem direct worden gesaneerd;
  • Gevallen van ernstige bodemverontreiniging moeten worden gesaneerd als er tevens sprake is van milieuhygiënische risico's. Dit gebeurt functiegericht en kosteneffectief. Tevens is nieuwbouw op een geval van ernstige bodemverontreiniging niet toegestaan zonder saneringsmaatregelen.


Biowasmachine 
Voor grondwater geldt in haar algemeenheid dat het grondwater door verschillende zogenaamde puntbronnen onder Stationsgebied verontreinigd is geraakt met Vluchtige Organische geChloreerde koolwaterstoffen (VOCL). Onder het stadscentrum zijn in het verleden veel afzonderlijke verontreinigingsvlekken ontstaan. Deze vlekken allemaal apart saneren is ingewikkeld, duur en tijdrovend en heeft geen prioriteit gezien het lage risico voor de volksgezondheid. Toch is het een vervuiling die van nature niet in het grondwater thuis hoort. Daarom stelt de Wbb dat deze vlekken niet verplaatst mogen worden.

In het stationsgebied van Utrecht heeft de gemeente Utrecht in samenwerking met de partners een nieuwe, duurzame manier ontwikkeld om de grondwaterverontreiniging van het gebied als geheel aan te pakken. In deze gebiedsgerichte aanpak mogen de diverse verontreinigingen zelf wel bewegen, maar niet buiten dit gebied komen. Deze aanpak heet de Utrechtse Biowasmachine. Op 13 mei 2009 hebben de betrokken actoren een intentieverklaring gesloten waarin ze besluiten deze opgave gezamenlijk op te pakken.

De biowasmachine zorgt voor een versnelling van de beweging van het grondwater. Deze beweging zorgt voor een gecontroleerde verspreiding van de verontreiniging en stimulering van de biologische afbraak. Door daarnaast ook gericht biologische stoffen aan de grond toe te voegen, wordt het biologische afbraakproces nog verder bevorderd. Met andere woorden: schoner grondwater én duurzame energie. Het ministerie van VROM is enthousiast over deze innovatieve oplossing en beschouwt de Utrechtse aanpak als pilot voor soortgelijke locaties.

Plansituatie
Door Geofox-Lexmond is in juni 2007 een milieuverkennend bodemonderzoek NEN 5740 uitgevoerd. Op enkele plekken is verontreinigde grond aangetroffen. Deze gevallen moeten verder worden onderzocht en gesaneerd, met een saneringsplan of een BUS-melding. Voor de afzet van grond en het bepalen van de hergebruikmogelijkheden kan het noodzakelijk zijn partijkeuringen te verrichten.

De locatie ligt in het gebied waarop het saneringsplan "biowasmachine" betrekking heeft. Daarom zal bij een grondwateronttrekking geen tegenmaatregel noodzakelijk zijn tegen verplaatsing van VOCl verontreinigingen. Wel is hiervoor een melding noodzakelijk. Indien andere verontreinigingen worden verplaatst dient te zijner tijd wel een (deel)saneringsplan te worden ingediend.

Bij en na realisatie van de ondergrondse parkeergarage en de bijbehorende damwand tot op de scheidende laag op circa 50 m-mv onder het eerste watervoerend pakket, moet rekening gehouden worden met veranderende omstandigheden voor de grondwaterstroming (o.a. opstuwing van grondwater). Dit kan beperkend werken op eventueel ander gebruik van de ondergrond in de omgeving, zoals WKO-systemen en grondwateronttrekkingen.

Met in achtneming van bovenstaande voorwaarden zijn er geen verdere belemmeringen voor het aspect bodemkwaliteit in dit bestemmingsplan.