direct naar inhoud van 5.3 Geluidhinder
Plan: Entreegebouw, binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPENTREEGEBOUWBIN-0601

5.3 Geluidhinder

5.3.1 Geluidhinder - wettelijk kader

Geluid beïnvloedt vaak de kwaliteit van de leef- en woonomgeving. De belangrijkste geluidsbronnen die in het kader van de ruimtelijke ordening van belang zijn, zijn wegverkeer, railverkeer en bedrijven. De mate van acceptatie en hinder is onder meer afhankelijk van de functie van het geluidsbelaste object – hiervoor kent de wet "geluidsgevoelige bestemmingen" (o.a. woningen en scholen). De regels en normen van de Wet geluidhinder zijn in de volgende gevallen van toepassing bij het vaststellen van een bestemmingsplan:

  • bestemmen van gronden voor nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen;
  • bestemmen van gronden voor aanleg van nieuwe (gezoneerde) wegen (niet bij woonerven of wegen waarvoor een maximum snelheid van 30 km/u geldt);
  • reconstructie van wegen;
  • geluidsgezoneerde industrieterreinen.


De Wet geluidhinder kent voorkeursgrenswaarden waarbinnen een geluidsgevoelige bestemming altijd kan worden gerealiseerd. Onder voorwaarden kan er een ontheffing van de voorkeursgrenswaarde worden verleend ('hogere waarde') tot aan een zekere maximale ontheffingswaarde. Bij een geluidsbelasting boven de maximale ontheffingswaarde zijn geluidsgevoelige bestemmingen niet toegestaan (uitzondering hierop zijn zogeheten "dove gevels"). De genoemde grenswaarden zijn voor wegverkeer 48-63 dB, voor spoorweglawaai 55-68 dB en voor gezoneerde industrieterreinen 50-55 dB(A).

Bij een geluidsbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale ontheffingswaarde dient akoestisch onderzoek uitsluitsel te geven over de te verwachten geluidsbelasting en de doeltreffendheid van maatregelen om een overschrijding van grenswaarden te voorkomen. Onder bepaalde voorwaarden, die zijn vastgelegd in de gemeentelijke geluidnota, kan door burgemeester en wethouders een hogere waarde voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting worden vastgesteld. De procedure voor het verlenen van een ontheffing loopt parallel met de bestemmingsplanprocedure of de procedure van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

De voorwaarden uit de Geluidnota Utrecht 2007 zijn:

  • 1. Iedere woning dient te beschikken over een geluidsluwe gevel;
  • 2. De woning bevat voldoende verblijfsruimten aan de geluidsluwe gevel, te weten 30% van het aantal verblijfsruimten of 30% van de oppervlakte van het verblijfsgebied;
  • 3. Indien de woning beschikt over een buitenruimte, dan is deze bij voorkeur gelegen aan de geluidsluwe zijde. Het geluidsniveau mag er in ieder geval niet meer dan 5 dB hoger zijn dan op de geluidsluwe gevel.

5.3.2 Weg- en railverkeer

De nieuw te bestemmen woningen in dit plan zijn gelegen binnen de geluidszone van de Catharijnesingel en enkele verder van het plan af gelegen wegen. In het kader van het bestemmingsplan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in rapport Ontwikkeling 'Nieuw Hoog Catharijne' te Utrecht, deelplan 'Westblok'. Onderzoek naar geluid uit de omgeving vanwege verkeer (Bijlage 3, Onderzoek akoestiek weg- en railverkeer, Peutz, d.d. 11 februari 2011). Uit het onderzoek blijkt dat de voorkeurswaarde van 48 dB bij de geprojecteerde woningen niet zal worden overschreden. Er is dus geen hogere waarde op grond van de Wet geluidhinder voor wegverkeer nodig.

Het deelplan is eveneens gelegen binnen de geluidszone van de sporen rond station Utrecht CS. Op grond van de resultaten van eerder genoemd onderzoek, is geconstateerd dat de voorkeurswaarde uit de Wet geluidhinder van 55 dB niet overschreden zal worden. Er is dus geen hogere waarde op grond van de Wet geluidhinder voor railverkeer nodig.

Cumulatie van geluid op grond van de Wet geluidhinder is niet van toepassing, aangezien de voorkeurswaarden in acht worden genomen. Aan de vereisten op grond van de Wet geluidhinder wordt derhalve zonder meer voldaan.

Ter beschouwing van het woon- en leefklimaat is ook het totale geluidsniveau bepaald vanwege wegverkeer op de hele Catharijnesingel, dus ook de delen waar een 30 km/u regiem geldt. Daarbij zijn de berekende waarden getoetst als ware de Wet geluidhinder en de Geluidnota Utrecht van toepassing. Hieruit kan geconcludeerd worden dat voldaan kan worden aan de voorwaarden.

Samenloop tussen geluid vanwege wegverkeer en railverkeer treedt in onderhavige situatie bijna niet op, dan wel betreft het ook na samenloop zodanig lage geluidniveaus, dat die samenloop niet leidt tot een relevante beïnvloeding van de geluidsniveaus. Geconstateerd kan derhalve worden dat een acceptabel woon- en leefklimaat verkregen wordt.

Op grond van de 'Beoordeling houdbaarheid geluidsonderzoek aan nieuwe verkeersmodel, gemeente Utrecht, d.d. 21 juli 2011' (zie bijlage 16) kan geconcludeerd worden dat de meest recente verkeerskundige informatie de conclusies van het voornoemde geluidsonderzoek (bijlage 3) niet significant veranderen.

5.3.3 Bedrijvigheid

Er wordt gestreefd naar een situatie waarin wonen en werken in de stad op een goede manier samengaan. Beide functies zijn zeer belangrijk voor Utrecht, maar er dient te worden voorkomen dat milieuhinder van bedrijven een negatieve invloed heeft op de woonomgeving of dat omgekeerd de bedrijvigheid wordt belemmerd door de aanwezigheid van woningen in de directe nabijheid.

Voor wat betreft het geluid vanwege de bedrijven zijn verschillende akoestische onderzoeken uitgevoerd:

  • Rapport: Woningen Nieuw Hoog Catharijne, Utrecht. Onderzoek naar geluid uit de omgeving vanwege installaties en parkeergarages (Peutz, ref. GJ 15154-2-RA d.d.10 december 2008, gewijzigd GJ 15154-3-RA d.d. 18 mei 2009);
  • Memo: Ontwikkeling 'Nieuw Hoog Catharijne' te Utrecht, deelplan Westblok. Geluid bij woningen vanwege installaties en parkeergarages. Oplegnotitie bij rapporten GJ 15154-2-RA en GJ 15154-3-RA (Peutz, ref. DJS/DJS/MvM/GJ 15154-3-NO d.d. 10 februari 2011).

Uit de onderzoeken blijkt dat de bedrijven of inrichtingen in de omgeving geen onacceptabel woon- en leefklimaat zullen veroorzaken. Ter voorkoming van bovenwettelijke piekniveaus afkomstig van dichtslaande autoportieren op het parkeerdek van de parkeergarage Rijnkade, zullen aanvullende maatregelen worden getroffen.

Op korte afstand van de woningen van het Entreegebouw is het (in aanbouw zijnde) Muziekpaleis gelegen. Bij de ruimtelijke procedure en milieuvergunning van het Muziekpaleis is steeds rekening gehouden met de komst van woningen in het Entreegebouw. De in de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning opgenomen waarden ter plaatse van de nieuwe woningen sluiten aan bij de richtwaarde voor het gebied. Overige bedrijven in de omgeving, waaronder horeca, liggen op voldoende afstand zodat deze niet tot hinder zullen leiden dan wel dat de bedrijven door de komst van de woningen in hun bedrijvigheid worden beperkt.

Het plangebied bevindt zich niet binnen de zone van een conform de Wet geluidhinder gezoneerd industrieterrein. Dit aspect is in dit geval dan ook niet van toepassing.