direct naar inhoud van 3.2 Beschrijving van het plangebied
Plan: De Trip, Tolsteeg Rotsoord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPDETRIPTOLSTEEG-0601

3.2 Beschrijving van het plangebied

3.2.1 Historische ontwikkeling

Rotsoord dankt zijn bestaan aan het graven van de Vaartsche Rijn als belangrijke verbinding tussen de Lek en de Zuiderzee. Net buiten de stadsmuren ontstond hier in de Middeleeuwen steeds meer bedrijvigheid. In de 17e eeuw werd de Vaartsche Rijn een belangrijke trekvaart en was Rotsoord een chique buitenplaats.

Na de opening van het Merwedekanaal 1892 werd de Vaartsche Rijn minder belangrijk en kwamen andere functies naar het gebied, zoals de watertoren en UMS/Pastoe en later andere, gemengde functies zoals de dierenweide, boomgaard, vogelopvang, volkstuinen, een Harley Davidsonclub en een school voor bijzonder onderwijs. Inmiddels bevindt Rotsoord zich al lang niet meer aan de rand van de stad en vormt dit gebied juist door zijn strategische ligging nabij het centrum van de stad een plek met veel kansen voor verrijking van de stad Utrecht.

3.2.2 Monumenten, beeldbepalende elementen en cultuurhistorie

Er bevinden zich geen monumenten of beeldbepalende elementen van cultuurhistorische waarde in het plangebied. Het plangebied is in de huidige situatie onbebouwd. De bedrijfsbebouwing is in 2012 gesloopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPDETRIPTOLSTEEG-0601_0002.jpg"

3.2.3 Structuurbepalende elementen

Rotsoord kenmerkt zich, zoals de gehele Vaartsche Rijnstrook, door variatie in bebouwing, in maat en schaal, in bouwhoogte en in functies. Bebouwing en open ruimtes wisselen elkaar op ongeordende wijze af.

Door het sterke lineaire karakter van de Vaartsche Rijn is het gebied nog enigszins als eenheid te herkennen. De kavels op Rotsoord zijn ongelijk van afmeting en staan loodrecht op de Vaartsche Rijn. Het noordoostelijke deel van Rotsoord, waar het onderhavige plangebied ligt, richt zich meer op de Briljantlaan. Het zuidoostelijke deel van Rotsoord bestaat voornamelijk uit openbaar groen en de kinderboerderij en is meer naar binnen gericht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPDETRIPTOLSTEEG-0601_0003.png"

De bouwhoogte varieert over het algemeen van 1 tot 3 lagen, rondom het plangebied bij Pastoe, brandweer en politie van 4 tot 5 lagen en de watertoren komt met een hoogte van circa 35 meter overal bovenuit.

Rotsoord is een van de laatste binnenstedelijke bedrijventerreinen in Utrecht.