Plan: | Catharijnesingel |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPCATHARIJNESINGEL-0601 |
Het herstel van de Catharijnesingel alsmede de herinrichting van de verkeersknooppunten vinden hun verankering in het Masterplan en het Structuurplan. Met betrekking tot deze plannen is een uitgebreid communicatietraject voor de inspraak opgesteld.
Op 6 september 2005 is het voorontwerp Structuurplan Stationsgebied door burgemeester en wethouders vrijgegeven voor inspraak en overleg op grond van toenmalige artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening. Het voorontwerp heeft vervolgens van 15 september tot en met 13 oktober 2005 op de gebruikelijke plaatsen ter inzage gelegen in het kader van de inspraak en is in diezelfde periode aan een aantal overheidsinstanties gezonden.
In totaal hebben 28 individuele insprekers / belanghebbenden gereageerd. Van de private partijen is een reactie ontvangen van NS Vastgoed en Corio. Er zijn 8 reacties van overheidsinstanties binnengekomen.Tegelijk met het artikel 10-overleg en de inspraak is het voorontwerp aan de Provinciale Planologische Commissie (PPC) gezonden ter beoordeling. Op 13 oktober 2005 is het voorontwerp Structuurplan aan de PPC gepresenteerd. Op 9 november 2005 heeft de PPC laten weten in te kunnen stemmen met het Structuurplan Stationsgebied.
Alle ontvangen reacties zijn samengevat en (per onderdeel) van beantwoording voorzien in een afzonderlijke inspraak- en overlegnota, die als aparte bijlage bij het structuurplan is gevoegd. De ontvangen reacties hebben geleid tot enkele ondergeschikte, hoofdzakelijk redactionele aanpassingen in de tekst.
Periodiek zijn informatieavonden gehouden om de omwonenden en geïnteresseerden op de hoogte te brengen van de stand van zaken ten aanzien van het herontwikkeling van het Stationsgebied.
Op 8 december 2008 bezochten 125 belangstellenden de consultatieavond over het definitieve ontwerp voor de openbare ruimte van de Catharijnesingel. Na een algemene presentatie van het ontwerp voor alle aanwezigen, konden bezoekers terecht in uiteenlopende verschillende informatieruimtes.
In algemene zin was er waardering voor het gepresenteerde definitieve ontwerp. Zorgen betroffen met name de vertragingen in de uitvoering en vrees over gebrekkige sociale veiligheid, met name onder de nieuwe gebouwen over de singel. Veel vragen waren er over de verschillende routes voor bijvoorbeeld voetgangers en fietsers. Deze reacties zijn samengevoegd in het Verslag consultatieavond Catharijnesingel (Gemeente Utrecht, Verslag consultatieavond Catharijnesingel, 8 december 2008).
Op 30 juni 2009 is er een 'Extra schouw Stationsgebied' georganiseerd. Deze avond is bezocht door 35 geïnteresseerden. De aanwezigen zijn door de projectleider en betrokkene van het verkeerskundig adviesbureau nader geïnformeerd omtrent het ontwerp en de (tijdelijke) oplossingen voor de parkeer- en infrastructurele problemen (Gemeente Utrecht, Verslag Extra Schouw Stationsgebied, 30 juni 2009).
In het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het bestemmingsplan naar verschillende instanties gezonden. De Provincie Utrecht heeft bij brief d.d. 28 september 2009 geconstateerd dat het plan in overeenstemming is met de provinciale belangen daardoor instemt met het plan. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden adviseert bij brief van 9 oktober 2009 positief over het plan. Ten slotte heeft de VROM-inspectie bij schrijven van 26 augustus 2009 aangegeven dat het plan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.
Inleiding
Bij brief van 9 oktober 2009 heeft de Wijkraad Binnenstad gereageerd op het voorontwerp bestemmingsplan Catharijnesingel. Onderstand is de reactie weergegeven met (per onderdeel) de beantwoording (Wijkraad Binnenstad, Advies Bestemmingsplan Catharijnesingel, 9 oktober 2009).
Reactie:
Dankzij de oplettendheid van een lid van de Wijkraad hebben wij te elfder ure inzage gekregen in het ontwerp bestemmingsplan Catharijnesingel. Wij betreuren dat de Wijkraad -in weerwil van eerder gemaakte afspraken- niet vroegtijdiger in deze ontwikkeling is betrokken en gaan ervan uit dat dit in de toekomst niet meer zal voorkomen.
Antwoord:
De wijkraad zal, zoals ook toegezegd in het overleg met een aantal vertegenwoordigers van de wijkraad op 1 oktober jl. bij volgende bestemmingsplannen in het Stationsgebied eerder worden betrokken.
Reactie:
In zijn algemeenheid onderschrijft de Wijkraad de doelstellingen van het bestemmingsplan. Ook de Wijkraad ziet het herstel van de singelstructuur als een essentieel element in de vernieuwing van het Stationsgebied. De Wijkraad heeft vooral moeite met de tekst van het Bestemmingsplan op plaatsen waar vooruit gelopen wordt op toekomstige ontwikkelingen. Dit geldt met name het definiëren van slechts twee verbindingen tussen Stationsgebied en Binnenstad, de 'Centrumboulevard' (de verbinding Smakkelaarsveld - Vredenburg) en de 'Stadscorridor' (de overkluizing van de Catharijnesingel ter hoogte van de huidige Radboudtraverse). De Wijkraad wil u nu vast wijzen op de ongewenste effecten hiervan:
- de 120 meter brede overkluizing van de vernieuwde Catharijnesingel zal leiden tot een onaangename en
sociaal onveilige verblijfsruimte op straatniveau, en daarmee alle (ook in het huidige Ontwerp
uitgesproken) inspanningen voor het creëren van een aantrekkelijke omgeving te niet doen;
- door het creëren van slechts twee verbindingen tussen Station en Binnenstad worden voetgangers die van
het station komen feitelijk gedwongen via de inpandige winkelstraat van het nieuwe Hoog Catharijne naar
de Binnenstad te lopen.
Antwoord:
Deze overkluizing maakt geen deel uit van het bestemmingsplan Catharijnesingel. Overigens zal het stationsplein aan de oostzijde van het nieuwe station (buiten het plangebied Catharijnesingel gelegen) trappartijen hebben waardoor men via deze trapafgangen naar straatniveau kan afdalen en zo de weg naar de binnenstad kan vervolgen. Vanuit de nieuwe stationshal komt men in de eindsituatie eerst op het oostelijk stationsplein en via die buitenruimte al dan niet in Hoog Catharijne.
De aangehaalde Centrumboulevard is afkomstig uit in 2003/2004 en 2006 vastgesteld gemeentelijk beleid, namelijk het Masterplan Stationsgebied en het Structuurplan Stationsgebied.
Reactie:
De Wijkraad heeft ook in zijn advies van 8 maart jl. reeds aangegeven faliekant tegenstander te zijn van de overkluizing, en pleitte ook toen al voor alternatieve looproutes van station naar Binnenstad. Wij willen nogmaals wijzen op het grote belang dat wij hechten aan een derde toegang tot de Binnenstad: de verbinding Moreelsepark - Willemsbrug - Mariaplaats. Wij zien dit als een essentiële verbinding voor fietsers en voetgangers die via een rustige (niet-commerciële) omgeving de Binnenstad willen bereiken. Ook de aansluiting met de 'Rabobrug' dient op een logische wijze op deze derde verbinding aan te sluiten. Wij maken ons zorgen over het feit dat er momenteel nog zelfs geen schetsontwerp van deze aansluiting is.
Antwoord:
Ook deze route maakt geen onderdeel uit van het bestemmingsplan Catharijnesingel. Het bestemmingsplan Catharijnesingel maakt een verbidning Moreelsepark/ Mariaplaats mogelijk.
Reactie:
In het algemeen maken wij ons grote zorgen over de steeds verder gaande 'verstening' van het Stationsgebied. Hierbij dreigt ook het laatste stukje groen van het Stationsgebied, het Smakkelaarsveld, opgeofferd te worden aan bebouwing en infrastructuur. Wij verzoeken u daarom nadrukkelijk de mogelijkheid te onderzoeken de OV verbinding tussen Vredenburgknoop en Station verdiept aan te leggen zodat er tenminste één plaats overblijft waarop de kwaliteiten 'open', 'ruim' en 'groen' uit Visie A nog van toepassing zijn.
Antwoord:
De suggestie van de wijkraad zal bij de planontwikkeling van de genoemde HOV verbinding worden meegenomen.
Reactie:
Vanwege de veel te late inzage hebben wij onvoldoende tijd kunnen nemen om onze achterbannen diepgaand te raadplegen over dit plan. Echter onze algemene indruk is dat velen uiterst ongelukkig zijn met de huidige ontwikkelingen in dit gebied, en daarom willen wij pleiten voor een diepgaande herbezinning.
Het bovenstaande overwegende adviseren wij u:
Niet-noodzakelijke verwijzingen naar toekomstige ontwikkelingen die nog ter discussie staan, uit de tekst van het Ontwerp te verwijderen.
Antwoord:
De toelichting zal worden nagelopen op onderdelen die voor het onderhavige bestemmingsplan niet van wezenlijk belang zijn en geen vastgesteld gemeentelijk beleid betreffen.
Reactie:
Nu vast een maatschappelijke discussie te starten over de toekomstige ontwikkelingen in en rond het plangebied, met accenten op: sociale veiligheid, aansluiting van de nieuwe op de oude stad, architectuur en uitstraling, materialisering van het openbaar gebied, groenstructuur;
Antwoord:
Dit gaat buiten het kader van het bestemmingsplan Catharijnesingel, dat nu in procedure is. Overigens zijn de onderdelen aansluiting op de oude stad, uitstraling en materialisering van het openbaar gebied, groenstructuur en sociale veiligheid ook aspecten die in het Masterplan Stationsgebied en het Structuurplan Stationsgebied zijn opgenomen als wezenlijke onderdelen bij de verschillende ontwikkelingen.
Reactie:
De ontwikkeling van de aansluiting Rabobrug - Moreelsepark - Mariaplaats een hogere prioriteit te geven dan tot nu toe het geval was;
Antwoord:
Bij een van de eerstvolgende bestemmingsplannen voor het Stationsgebied zal deze verbinding juridisch-planologisch worden verankerd. De start van de werkzaamheden ten behoeve van een bestemmingsplan voor onder meer de Rabobrug zal vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2010 zijn.
Reactie:
Zie eerdere beantwoording hierboven.