Plan: | Busbaan Kruisvaart, Dichterswijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBUSBAANKRUISVAAR-0601 |
De kosten die gemoeid zijn met de aanleg van de busbaan Kruisvaart worden gefinancierd als onderdeel van het project Uithoflijn. Op 18 april 2012 heeft het Algemeen Bestuur van de Regio Utrecht (BRU) definitief besloten tot aanleg van de Uithoflijn, inclusief de bijbehorende financiering. Het project Uithoflijn wordt financieel gedekt door bijdragen van Rijk, gemeente Utrecht en BRU. Binnen de totale projectfinanciering van de Uithoflijn van EUR 321 mio is voldoende dekking aanwezig om de investeringskosten van de busbaan Kruisvaart te financieren. De dekking is binnen het project Uithoflijn specifiek gekenmerkt en gereserveerd voor de busbaan Kruisvaart. De financiële/ economische uitvoerbaarheid van de busbaan Kruisvaart is hiermee gewaarborgd.
Een deel van de gronden de busbaan Kruisvaart is nog niet in eigendom van de gemeente. Deze gronden zijn in eigendom van ProRail en NS Stations. Er zijn momenteel onderhandelingen gaande om de gronden minnelijk te verwerven. De verwachting is dat de onderhandelingen positief worden afgerond. Mochten partijen uiteindelijk niet tot overeenstemming komen dan wordt overgegaan tot onteigening. De hiermee samenhangende kosten zijn ook gedekt binnen het project Uithoflijn. Ter plaatse van het Texaco-tankstation is een gemeentelijk perceel verhuurd . Deze huur wordt beëindigd.
Planschade
Het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan met een planologische wijziging kan in beginsel aanleiding geven tot planschade. Het risico op planschade is onderzocht (Risicoanalyse tegemoetkoming in planschade inzake busbaan Kruisvaart, Utrecht, Verhagen Adviesgroep, 27 april 2012). In de projectfinanciering is rekening gehouden met mogelijke tegemoetkomingen in planschade.
Kostenverhaal
Met de invoering van de nieuwe Wro (per 1 juli 2008) is het wettelijk verplicht om kosten te verhalen. Onder meer bij de vaststelling van een bestemmingsplan dient de vraag te worden beantwoord of tevens een exploitatieplan moet worden vastgesteld om kosten van algemeen nut te verhalen op particuliere ontwikkelaars in het plangebied. Hierbij dient als eerste de vraag te worden beantwoord of er in het (bestemmings)plangebied sprake is van zogenoemde 'aangewezen bouwplannen' (zie artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro)).
Het gaat daarbij onder meer om de volgende categorieën:
Er is geen sprake van een aangewezen bouwplan op eigendom van een particulier. Derhalve is het niet noodzakelijk dat een exploitatieplan wordt vastgesteld.
Conclusie
Uit bovenstaande blijkt dat de uitvoering van het project economisch uitvoerbaar is.