direct naar inhoud van 4.3 Geluidhinder
Plan: Busbaan Kruisvaart, Dichterswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPBUSBAANKRUISVAAR-0601

4.3 Geluidhinder

Wettelijk kader
De Wet geluidhinder heeft betrekking op de geluidsbelasting veroorzaakt door weg- en railverkeer en gezoneerde industrieterreinen. De Wet geluidhinder beschermt enkel geluidsgevoelige objecten zoals woningen, scholen, ziekenhuizen, woonwagenstandplaatsen etc. In het algemeen kan gesteld worden dat functies waar men verblijft voor wonen, zorg of onderwijs als geluidsgevoelig zijn aan te merken. Nieuwe woonbestemmingen zijn mogelijk indien de geluidsbelasting onder de voorkeursgrenswaarde blijft. Tevens heeft het college de mogelijkheid om een hogere waarde te verlenen.

Dit is gebonden aan een wettelijk maximum. In de Wet geluidhinder is aangegeven dat de aanleg van een nieuwe weg langs geluidsgevoelige bestemmingen (o.a. woningen) zonder meer mogelijk is in het gebied waar de geluidsbelasting zich onder de voorkeursgrenswaarde bevindt. Daarnaast is het mogelijk om ontheffing te verlenen tot de maximale ontheffingswaarde. Het binnenniveau in geluidsgevoelige bestemmingen moet voldoen aan het gestelde in de Wet geluidhinder en of de bijbehorende besluiten.

Plangebied
Voor het plangebied is akoestisch onderzoek uitgevoerd (“Busbaan langs de Kruisvaart" van Movares Nederland B.V. met kenmerk R94048BTMEC3-Versie 3.1 d.d. 29 januari 2013). Dit geluidsonderzoek is vereist om de gevolgen van de aanleg van de busbaan (nieuwe weg) en de reconstructie van de Vondellaan (wegaanpassing) ter plaatste van de aansluiting van de busbaan inzichtelijk te maken. Hiertoe is een berekening uitgevoerd van de toekomstige maatgevende situatie, 10 jaar na gereed komen van de busbaan. Daarnaast is voor de busbaan een berekening gemaakt van de tijdelijke situatie van 2 jaar (tussen 2016 en 2018) die optreedt als buslijn 12 mede gebruik maakt van de busbaan Kruisvaart. De resultaten van het onderzoek zijn getoetst aan de grenswaarden uit de Wet geluidhinder (Wgh). De zone waarvan de geluidseffecten richting omgeving beoordeeld dienen te worden betreft 200 meter aan weerszijden van de busbaan en maximaal 350 meter langs de Vondellaan.

Locatie Hendrik Tollenstraat en Raadwijk
Uit de geluidsberekeningen blijkt dat er bij de realisatie van een scherm voor 5 geluidsgevoelige bestemmingen een hogere grenswaarde moet worden vastgesteld. Dit scherm is 1.5 (0.9 +0.6) meter hoog langs de busbaan tot aan de brug over de Kruisvaart en daarna een 0.9 meter hoge barrier in de richting van de kruising met de Vondellaan. Deze maatregelen zijn voornamelijk nodig voor de tijdelijke situatie tussen 2016 en 2018, waarbij buslijn 12 gedurende 2 jaar ook gebruik maakt van de busbaan. In de definitieve situatie is er slechts 1 woning die een geluidsbelasting ondervindt hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Voor de woonboten is de geluidsbelasting lager dan 48 dB.

Het aantal bussen is in de definitieve situatie gehalveerd ten opzichte van de tijdelijke situatie. De tijdelijke situatie tussen 2016 en 2018 is daardoor maatgevend voor de geluidbelastingen. Dit is voor de busbaan meegenomen voor de toetsing aan de Wet geluidhinder. Voor de adressen waarvoor tot een hogere waarde besloten wordt zal er nader onderzoek gedaan moeten worden naar de binnenwaarde van de geluidsgevoelige ruimten van de woningen. Hieruit kunnen aanvullende eisen volgen, zoals het uitvoeren van gevelisolatie. Voor deze woningen is bij de afweging van de hogere waarde ook de gecumuleerde geluidbelasting met o.a. spoorgeluid betrokken.

Reconstructie Vondellaan
Op 32 geluidgevoelige bestemmingen (waaronder 1 school) is sprake van een toename van minimaal 2dB in de toekomstige situatie ten opzichte van geluidbelasting in 2014. Hierdoor is er sprake van een “reconstructie van een weg” zoals bedoeld in de Wet geluidhinder. De geluidstoename is niet met bronmaatregelen weg te nemen. Op de kruising en de opstelvakken is het niet mogelijk om een stiller wegdektype toe te passen door het wringende verkeer van o.a. de bussen. Door een gebrek aan ruimte is het evenmin mogelijk om de toename weg te nemen met een geluidscherm. Daardoor wordt voor de 32 geluidsgevoelige bestemmingen tot een hogere waarde besloten. De geluidsbelastingen blijven onder de maximaal grens van 68 dB die de Wet geluidhinder stelt. Voor de woningen waarvoor een hogere waarde wordt vastgesteld wordt het binnenniveau in woon- en slaapkamers gegarandeerd. Hiertoe zal een bouwkundig onderzoek plaats vinden waaruit blijkt of aanvullende gevelmaatregelen nodig zijn. Voor het ROC gebouw aan de Vondellaan geldt voor de onderwijsruimten iets vergelijkbaars.

Conclusie
Er wordt voldaan aan de Wet geluidhinder. Voor diverse woningen aan de Hendrik Tollensstraat, Raadwijk en Vondellaan en het ROC worden hogere waarden vastgesteld.