Plan: | Bedrijventerrein Overvecht en omgeving, 2e Herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBEDOVER2HERZ-VA01 |
De aanleiding voor de 2e herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving is de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 31 augustus 2011, zaaknummer 201000705/1/M3, inzake de beroepen tegen het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving. De uitspraak is als Bijlage 1 bij deze toelichting gevoegd.
Genoemd bestemmingsplan is door de raad van de gemeente Utrecht vastgesteld bij besluit van 5 november 2009, kenmerk SO 09.043819.
In de aangehaalde uitspraak heeft de Afdeling bestuursrechtspraak onder meer:
Deze 2e herziening is opgesteld om te voorzien in de opdracht van de Afdeling bestuursrechtspraak om binnen vier maanden na de verzending van de uitspraak een nieuw besluit te nemen omtrent de onder 2 genoemde plandelen en dit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken, met dien verstande dat het nieuwe besluit voor zover het betrekking heeft op de onder 2 genoemde plandelen niet overeenkomstig de eisen bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht behoeft te worden voorbereid.
Bij de inventarisatie van de actualiseringsplannen eind 2013 is gebleken dat deze 2e herziening abusievelijk niet is vastgesteld door de gemeenteraad. Om te voldoen aan de opdracht van de Afdeling bestuursrechtspraak en om te voorzien in een actueel wettelijk kader, wordt hierbij alsnog de 2e herziening voorgedragen om te laten vaststellen door de raad.
De doelstelling van de 2e herziening van het bestemmingplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving is het geven van een heldere bestemmingsregeling voor de Gageldijk 180 en 182 met een duidelijke verklaring omtrent de afmetingen van deze bestemmingen.
Het plangebied omvat de gronden van het woonhuis aan de Gageldijk nr. 180 en die van het tuincentrum aan de Gageldijk nr. 182 te Utrecht. De grens van het plangebied wordt globaal gevormd door de Gageldijk, de groenstrook ten westen van de Gandhidreef, de Zuilense Ring en het aangrenzende bouwperceel Gageldijk 192. Zie bijgevoegde afbeelding.
Begrenzing plangebied
Binnen het gebied vigeert het volgende bestemmingsplan:
Bestemmingsplan | Vastgesteld door raad | Goedgekeurd door GS | Onherroepelijk bij KB | |
Overvecht 1982 | 26 augustus 1982 | 6 maart 1984 | 18 december 1987 |
In deze paragraaf wordt ingegaan op de reden van de planherziening.
Het is volgens de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (d.d. 31 augustus 2011) niet duidelijk geworden in hoeverre in het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving de maximale bebouwingsoppervlakte ten opzichte van het voorheen geldende plan is verkleind. De gemeenteraad heeft uiteengezet dat het in het plan niet meerekenen van de oppervlakte van de woning op het perceel Gageldijk 180 de oorzaak is van de door de eigenaren genoemde verkleining van de maximale bebouwingsoppervlakte van het tuincentrum op het perceel Gageldijk 182. Het was de Raad van State niet duidelijk geworden of dit daarvoor een voldoende verklaring is. De eigenaren gaan uit van een verkleining van de maximale bebouwde oppervlakte van 176 m², terwijl de gemeenteraad in zijn redenering uitgaat van 120 m², doordat de woning niet is meegenomen.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is op grond van het bovenstaande tot de slotsom gekomen dat het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving in strijd is met de bij het voorbereiden van een besluit te betrachten zorgvuldigheid.
In de volgende paragraaf wordt het verschil in berekening verklaard en daar waar van onjuiste aannames is uitgegaan, zijn deze hersteld. Daarmee wordt voorzien in de opdracht in de Afdelingsuitspraak.
In het vigerende bestemmingsplan Overvecht 1982 hebben de gezamenlijke percelen Gageldijk 180 en 182 de bestemming 'Tuincentrum'. In deze bestemming is een bouwvlak opgenomen, waarin zowel de gebouwen van het tuincentrum als de dienstwoning zijn gebouwd. Het bestemmingsvlak heeft een bebouwingsperentage van 35 %.
In het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving van 2009 is de oorspronkelijke bestemming 'Tuincentrum' uit het bestemmingsplan Overvecht gesplitst in de bestemmingen 'Wonen' en 'Detailhandel'. Hierbij is aansluiting gezocht bij de feitelijke situatie. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft in de aangehaalde uitspraak overwogen dat de gemeenteraad voldoende heeft gemotiveerd dat enige afstand tussen de woning en het bedrijfsgebouw gewenst is. In deze herziening worden de beide bestemmings- en bouwvlakken dan ook als uitgangspunt genomen.
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving overwogen dat er geen reden aanwezig is om bouwmogelijkheden van het ter plaatse gevestigde tuincentrum te verminderen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan Overvecht.
In het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving en in deze 2e herziening wordt het bebouwingspercentage gedefinieerd als het getal dat aangeeft hoeveel van het desbetreffende bouwvlak ten hoogste mag worden bebouwd met gebouwen en bijbehorende bouwwerken.
Het bebouwingspercentage is met inachtneming van het bovenstaande herberekend.
Het bouwvlak in de bestemming 'Detailhandel' heeft een oppervlakte van 5.858 m².
De gemeente is bij het opstellen van het in 2009 vastgestelde bestemmingsplan uitgegaan van de som van de terreinoppervlakten op grond van de kadastrale gegevens. Bij nader inzien is dit onjuist.
De gemeente heeft bij de planvorming geen rekening gehouden met een uitbreiding van de woning in 1993. Bij oorspronkelijke berekeningen werd uitgegaan van een bebouwd oppervlak van 120 m².
Op de verbeelding van deze 2e herziening is het bouwvlak van de bestemming 'Wonen' aangepast.
In deze herziening is uitgegaan van de grootte van de bestemmingsvlakken 'Wonen' en 'Detailhandel'. Blijkens die gegevens bedraagt deze 14.070 m². Met het bebouwingspercentage van het oorspronkelijke bestemmingsplan (35 %) levert dit een te bebouwen oppervlak op van 4.925 m². Het bebouwd oppervlak van het woonhuis bedraagt 173 m².
Het verschil tussen beide oppervlakken bedraagt 4.752 m². Dit is de bouwmogelijkheid in het bouwvlak van de bestemming 'Detailhandel'. Uitgedrukt in een bebouwingspercentage is dat 81 %.
In deze 2e herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving is het bebouwingspercentage aangepast. Dit was 80 % en wordt dus 81 %.
In bijlage Bijlage 3 zijn de bestemmingen in het bestemmingsplan van 1982 en die in de 2e herziening over elkaar gelegd. Met inachtneming van het gegeven dat de plankaart uit 1982 niet digitaal tot stand is gekomen, mag worden geconcludeerd dat de bestemmingsvlakken één op één op elkaar passen. Er zijn de gemeente geen formele gegevens bekend die zouden moeten leiden tot een uitkomst zoals de eigenaren van Gageldijk 180 en 182 aangeven. Van een vermindering van bouwmogelijkheden is geen sprake.
Een uitgebreide berekening van terreinoppervlaktes en daaraan gerelateerde bouwmogelijkheden is opgenomen in bijlage Bijlage 2.
In het bovenstaande is verklaard hoe tot het bebouwingspercentage van de bestemming Detailhandel is gekomen met behoud van de bebouwingsmogelijkheid uit het bestemmingsplan Overvecht (1982), zij het binnen een kleiner bouwvlak. Daarover heeft de Afdeling bestuursrechtspraak evenwel geoordeeld dat de gemeente dit terecht zo heeft mogen bestemmen.
De tweede herziening wordt zonder voorafgaande consultaties in inspraak of terinzagelegging als ontwerp als bedoeld in artikel 3.8, lid 1, ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit volgt uit de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. Zie paragraaf 1.1 en Bijlage 1.
Deze 2e herziening van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Overvecht en omgeving is opgesteld volgens de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP 2012). De SVBP 2012 maakt het mogelijk om bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op eenzelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere leesbaarheid, raadpleegbaarheid en helderheid voor de gebruiker en draagt zo bij aan een effectiever en efficiëntere dienstverlening.
Het bestemmingsplan heeft twee directe bestemmingen: Wonen en Detailhandel.
Gezien het huidige gewenste gebruik en ruimtelijke opzet vervult het bestemmingsplan een beheersfunctie. Om die reden is een toegesneden juridische planvorm noodzakelijk die is afgestemd op het behoud van de bestaande functies en kwaliteiten. Hier is gekozen voor een directe, gedetailleerde bestemming, conform de huidige situatie. Op de verbeelding (plankaart) zijn alle functies zodanig bestemd, dat het direct mogelijk is om met het bijbehorende renvooi (verklaring van de bestemmingen) te zien welke bestemming aan de gronden binnen het plangebied gegeven is.