Plan: | Amsterdam Rijnkanaal - zone |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPAMSTERDAMARKZONE-0601 |
Specifiek voor de stad Utrecht is een structuurvisie vastgesteld. Hierin zijn de drie kernkwaliteiten van de stad uitgewerkt in de drie perspectieven: De Markt, Het Podium en De Binnentuin. Het plangebied is verbonden aan het ontwikkelingsperspectief “Het Podium”. Voor het oplossen van de stedelijke vraagstukken en vanuit het perspectief Het Podium wordt prioriteit gesteld bij het verbeteren van de recreatieve verbindingen tussen stad en buitengebied. Deze prioriteit is van belang voor de groene zone langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het plangebied is in de Structuurvisie aangegeven als stedelijke groenstructuur.
In de welstandsnota Utrecht wordt een onderscheid gemaakt in een drietal beleidsniveaus met een verschillende vrijheid in de omgang met de bestaande stedenbouwkundige structuur en architectuur. Op de Beleidskaart van de welstandsnota heeft het plangebied de aanduiding ontwikkelingsgebied gekregen met Welstandsniveau “Open”. De aanduiding ligt op gebieden binnen de gemeentegrenzen waarvoor stedenbouwkundig plannen in voorbereiding zijn, ofwel nog geen formele status hebben (vastgesteld door de gemeenteraad). De strook langs het Amsterdam-Rijnkanaal heeft het niveau “Respect”. Hiervoor staat samenhang en structuur van het stedelijke beeld voorop. Nieuwe interpretaties, veranderingen en transformaties zijn mogelijk. Het markante karakter van het kanaal en de oever vraagt in het kader van welstand extra aandacht voor versterking en stimulering van het beeld.
Het gebiedsplan is een onderdeel van het wijkactieplan Kanaleneiland. In het wijkactieplan staan maatregelen die komende jaren nodig zijn om in Kanaleneiland het verschil te maken. Door gemeente, corporaties en bewoners (-organisaties) wordt hard gewerkt om van Kanaleneiland een prachtwijk te maken: een vitale woon-, werk- en leefomgeving waar het prettig wonen is en waar mensen betrokken zijn bij de wijk. Het Gebiedsplan richt zich in het bijzonder op de 'fysieke' vernieuwing van de wijk en verbindt sociale, economische en fysieke projecten zodat deze elkaar aanvullen en versterken.
In het Gebiedsplan is de noodzakelijke ontwikkeling van de groenzone langs het Amsterdam-Rijnkanaal opgenomen.
Het Groenstructuurplan van Utrecht geeft in hoofdlijnen de gebruiksfunctie, de bestemming, de beeldende rol, de ecologische betekenis en het onderhoudskarakter van de groenvoorzieningen in de stad aan. De gemeente wil de woonkwaliteit in onder meer Kanaleneiland verhogen door meer gebruiksmogelijkheden van het aanwezige groen aan te bieden. Tevens wordt ingezet op de aanleg van en verbetering van groene recreatieve verbindingen (bijvoorbeeld langs de Utrechtse kanalen) met recreatiegebieden aan de stadsrand.
Het Amsterdam-Rijnkanaal komt met de ontwikkeling van Leidsche Rijn midden in de stad te liggen. Hierdoor ontstaan kansen om het kanaal en haar oevers meer betekenis te geven en om te vormen tot een bijzondere stedelijke ruimte. In de visie op het Amsterdam-Rijnkanaal zijn de kwaliteiten van het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Tiel en Amsterdam benoemd: groots, lineair en functioneel. Het deel van het kanaal dat door de stad Utrecht loopt, met de oost-oever grenzend aan de oude stadszijde en de west-oever aan de Leidsche Rijnzijde, vraagt om een visie die enerzijds tegemoet komt aan boven beschreven karakteristieken en anderzijds ruimte laat voor een invulling van 'stedelijke' recreatieve wensen. In de visie is een streefbeeld voor de inrichting van de oevers in Utrecht vastgelegd:
In het gemeentelijke archeologiebeleid wordt afhankelijk van de archeologische waarde, dan wel de archeologische verwachtingswaarde zowel naar boven als naar beneden afgeweken van de algemene vrijstelling voor het uitvoeren van archeologisch onderzoek. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het tracé van de noordgrens van het Romeinse rijk ('Limes', met hoge archeologische waarde) aanwezig is in het plangebied. Voor het overig deel van het plangebied wordt een hoge archeologische waarde verwacht.
De Parkeernota uit 2003 legt de kaders van het nieuwe parkeernormenbeleid vast. Het uitgangspunt is dat, rekening houdend met de kenmerken van de locatie en de functie, het parkeren op eigen terrein opgelost dient te worden, bij voorkeur ondergronds. De gemeente Utrecht heeft besloten de parkeernormen te herijken om de belangen van openbare ruimte en leefbaarheid, van stedelijke ontwikkeling en het gebruik van gebouwde voorzieningen beter met elkaar in balans te brengen. Het gewenste effect is dat vertragingen in de bouw verminderen en er meer en beter rekening kan worden gehouden met bestaande praktijksituaties.
Het stedelijke hoofdfietsnetwerk dat Utrecht nastreeft, is vastgelegd in de fietsnota "Verder met de Fiets" (2002). De nabije hoofdfietsroutes (Beneluxlaan en de Churchilllaan) liggen buiten het plangebied. De Prins Clausbrug en de Churchilllaan zijn onderdeel van het hoofdfietsnetwerk.
De nota omvat het beleid van de gemeente Utrecht voor de risicobeheersing als gevolg van inrichtingen die met gevaarlijke stoffen werken en het vervoer van gevaarlijke stoffen. De gemeente Utrecht kiest daarbij om geen stringentere veiligheidseisen op te leggen dan die vermeld staan in de risiconormering van de Rijksoverheid. De beleidskeuzes hebben betrekking op nieuwe situaties. Het plangebied ligt binnen de invloedssfeer van het Amsterdam-Rijnkanaal voor bepaalde ongevallen.
Utrecht wil ruimte bieden aan nieuwe horecagelegenheden in concentratiegebieden en gemengde functiegebieden in de stad. Utrecht zet in op een goede balans tussen een bruisende stad met ruimte voor de ontwikkeling van horeca en een stad waar mensen met plezier wonen en werken. De gemeenteraad heeft op 6 september 2007 ingestemd met het "Beleidskader Horeca". Dit kader is op 1 oktober 2007 in werking is getreden. Alle aanvragen voor een horecavergunning worden aan dit kader getoetst.
In deze nota zijn profielen opgenomen voor diverse locaties in de stad. De vestiging van een horecavoorziening in de ARK-zone zal getoetst worden aan profiel 16: "Spraakmakend horeca". Binnen de randvoorwaarden van dit profiel is het mogelijk om horeca te vestigen op deze locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal.