Plan: | 2e Asselijnstraat, Dichterswijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BP2EASSELIJNSTRAAT-0601 |
Geluid beïnvloedt vaak de kwaliteit van de leef- en woonomgeving. De belangrijkste geluidsbronnen die in het kader van de ruimtelijke ordening van belang zijn, zijn wegverkeer, railverkeer en bedrijven. De mate van acceptatie en hinder is onder meer afhankelijk van de functie van het geluidsbelaste object – hiervoor kent de wet "geluidsgevoelige bestemmingen" (o.a. woningen en scholen). De regels en normen van de Wet geluidhinder zijn in de volgende gevallen van toepassing bij het vaststellen van een bestemmingsplan:
De Wet geluidhinder kent voorkeursgrenswaarden waarbinnen een geluidsgevoelige bestemming altijd kan worden gerealiseerd. Onder voorwaarden kan er een ontheffing van de voorkeursgrenswaarde worden verleend ('hogere waarde') tot aan een zekere maximale ontheffingswaarde. Bij een geluidsbelasting boven de maximale ontheffingswaarde zijn geluidsgevoelige bestemmingen niet toegestaan (uitzondering hierop zijn zogeheten "dove gevels"). De genoemde grenswaarden zijn voor wegverkeer 48-63 dB, voor spoorweglawaai 55-68 dB en voor gezoneerde industrieterreinen 50-55 dB(A).
Bij een geluidsbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale ontheffingswaarde dient akoestisch onderzoek uitsluitsel te geven over de te verwachten geluidsbelasting en de doeltreffendheid van maatregelen om een overschrijding van grenswaarden te voorkomen. Onder bepaalde voorwaarden, die zijn vastgelegd in de gemeentelijke geluidnota, kan door burgemeester en wethouders een hogere waarde voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting worden vastgesteld. De procedure voor het verlenen van een ontheffing loopt parallel met de bestemmingsplanprocedure of de procedure van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
De voorwaarden uit de Geluidnota Utrecht 2007 zijn:
In het kader van het bestemmingsplan is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in rapport 'Akoestisch onderzoek Tweede Asselijnstraat Utrecht, Arcadis, 14 december 2011'.
Aangezien op de 2e Asselijnstraat conform het verkeersbesluit een 30 km/uur regime zal gelden bestaat geen wettelijke geluidszone rondom deze weg in het kader van de Wet geluidhinder. In verband met een goede ruimtelijke ordening en een goed woon- en leefklimaat is toch onderzoek gedaan naar de geluidsbelasting van de woningen in de directe omgeving van de 2e Asselijnstraat. Daarbij zijn de berekende waarden getoetst als ware de Wet geluidhinder en de Geluidnota Utrecht van toepassing.
Op basis van het onderzoek blijkt dat de aanleg van de 2e Asselijnstraat in de toekomst (2022) niet leidt tot overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Dit komt doordat in de toekomst de bussen niet meer over de 2e Asselijnstraat zullen gaan. In 2013 rijden er mogelijk wel bussen over de 2e Asselijnstraat. In die situatie blijkt uit het onderzoek dat middels het plaatsen van een geluidsscherm van minimaal 3 meter en toepassen van dichtasfaltbeton (voorzieningen in het kader van een goede ruimtelijke ordening) de voorkeurswaarde van 48 dB op de woningen aan de Asselijnstraat in 2013 niet zal worden overschreden. Wanneer de Verlengde Van Zijstweg tijdig gereed is zullen er geen bussen gebruik maken van de 2e Asselijnstraat en zal er geen geluidsscherm gerealiseerd worden.
Geconcludeerd kan worden dat binnen de kaders van het bestemmingsplan een acceptabel woon- en leefklimaat verkregen kan worden voor alle woningen in de directe omgeving van de 2e Asselijnstraat.