direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Weteringsteeg 51
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0340.BPWeteringsteeg51-oh01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Stedenbouwkundig structuurvisie Rhenen

De Stedenbouwkundige structuurvisie van de gemeente Rhenen biedt perspectief voor de woningbouw op de langere termijn. Belangrijk kenmerk is dat het eindresultaat een ontwikkelingsvisie is, die richting geeft aan de gewenste bouwinitiatieven passend bij de schaal en het karakter van de drie kernen Elst, Achterberg en Rhenen.

Valt een bouwplan of initiatief in Achterberg binnen één van de twee grote bouwlocaties van deze visie – Achterberg West 2 en Achterberg Oost - dan wordt het plan getoetst aan een op te stellen gebiedsvisie en bijbehorend beeldkwaliteitplan. Valt een bouwplan of initiatief binnen de bestaande linten of het overige gebouwde deel van Achterberg, zoals het in dit bestemmingsplan betreft, dan wordt een stedenbouwkundige analyse gemaakt waarin wordt aangegeven hoe de bebouwing zich voegt naar aard, vorm en massa van de omgeving.

3.4.2 Woonvisie

De Woonvisie van de gemeente Rhenen hangt nauw samen met de Stedenbouwkundige structuurvisie. In de Structuurvisie zijn de ontwikkelingsmogelijkheden voor de gemeente Rhenen in kaart gebracht. De Woonvisie geeft voor de bestaande voorraad en nieuwbouw de gewenste richtingen aan voor de ontwikkelingsmogelijkheden. De ambities die in de Woonvisie naar voren worden gebracht zijn:

  • Bouwen aan een gedifferentieerde bevolkingsopbouw
  • Werken aan een aantrekkelijke woonomgeving
  • Verder uitbouwen woonservicegebieden met passende woonzorgconcepten
  • Duurzaamheid en kwaliteit in bouwen
3.4.3 Welstandsnota

De welstandscriteria zijn opgenomen in de Welstandsnota die door de gemeenteraad is vastgesteld op 24 juni 2004.

Van betekenis voor dit bestemmingsplan is dat de uitstraling van een complex van agrarische gebouwen met bedrijfswoningen vaak te danken is aan de opzet van de kavel en de onderlinge schakering van de gebouwen. Bij functieverandering is het van belang dat het bebouwingsbeeld, de architectonische karakteristieken en kleur- en materiaalgebruik gehandhaafd blijven en dat het uiterlijk niet aangetast wordt. Dit betekent dat de dakvorm, de gevels en de gevelopeningen bij verbouwing gehandhaafd moeten blijven. De oorspronkelijke verbouwing vormt het kader voor de welstandstoets.

3.4.4 Conclusie

Op basis van bovenstaande beleidsstukken kan geconcludeerd worden dat het voorliggende plan voldoet aan het gemeentelijke beleid. Het werkelijke bouwplan voor het plangebied zal moeten voldoen aan de welstandscriteria en rekening houden met duurzaamheid.