Plan: | Dorpshart Renswoude |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BpDorpshart-OW01 |
CSO Adviesbureau heeft een waterhuishoudkundig onderzoek (nr. 10J125.R03, d.d. 22 maart 2011) uitgevoerd ten behoeve van de voorgenomen ontwikkeling van het Dorpshart van Renswoude. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Vallei en Eem, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en -kwantiteitsbeheer en beheer van waterkeringen. Het onderhoud aan de riolering wordt uitgevoerd door de gemeente Renswoude.
Op basis van de planontwikkeling (stedenbouwkundig plan) en beleid van de waterbeheerders is een concept waterhuishoudkundig plan opgesteld, dat ter beoordeling aan zowel het waterschap Vallei en Eem als de gemeente Renswoude is voorgelegd. Over de gewenste situatie bestaat overeenstemming met het waterschap (de heer D. van Dam en mevrouw E. Vermeij) en de gemeente (de heer F. van Drie).
Het plangebied betreft een locatie in het centrum van het dorp Renswoude en heeft een oppervlakte van circa 1,2 ha. Binnen het plangebied zijn woonhuizen met tuin, een bedrijfspand, parkeerplaatsen, een schapenweide en moestuinen gesitueerd. Circa 7.250 m2 van het plangebied is verhard.
Men is voornemens het plangebied her in te richten ten behoeve van detailhandel en woningbouw. Hiertoe zal de aanwezige (bedrijfs)bebouwing alsmede de aanwezige verharding worden verwijderd. Er zal een ontsluitingsweg binnen het plangebied worden aangelegd, welke aansluit op de Oude Holleweg en de Taets van Amerongenweg. Het bestaande appartementencomplex aan de Taets van Amerongenweg blijft gehandhaafd. In totaal zullen naast een supermarkt en andere commerciële ruimten, enkele appartementen en grondgebonden woningen worden gerealiseerd. Binnen het openbaar gebied zijn circa 139 parkeerplaatsen voorzien. In de toekomstige situatie zal circa 10.775 m2 verhard zijn.
In de toekomstige situatie dient hemelwater te worden afgekoppeld van de gemeentelijke riolering en te worden vastgehouden (infiltreren) of geborgen binnen het plangebied. Als gevolg van de planontwikkeling zal het verhard oppervlak toenemen met circa 3.525 m2. In het kader van “hydrologisch neutraal bouwen” dienen compenserende maatregelen genomen te worden voor minimaal deze verhardingstoename. In principe dient hiervoor minimaal 192 m3 waterberging te worden gerealiseerd. Gezien de beschikbare ruimte binnen het plangebied echter, zal voor zover mogelijk een grotere retentie worden gerealiseerd dan vereist.
Binnen het plangebied worden bergingsvoorzieningen gerealiseerd in de vorm van infiltratiekratten ter plaatse van de parkeervoorziening op het oostelijke terreindeel met een retentievolume van minimaal 192 m3. De bergingsvoorziening wordt voorzien van een geknepen afvoer op het hemelwaterriool in de Van Arckelweg, om een vertraagde afvoer op het oppervlaktewater van maximaal de landelijke afvoer te realiseren.
Het hemelwater van het gehele toekomstige verhard oppervlak zal worden afgekoppeld van de riolering en worden geborgen in de retentievoorziening onder de parkeerplaats. Naast een vertraagde afvoer richting het hemelwaterriool in de Van Arckelweg, zal de bergingsvoorziening ook worden voorzien van een overloop om het volume hemelwater van maximaal het oorspronkelijke verhard oppervlak af te voeren richting gemeentelijke riolering. Hierdoor zal bij neerslagbuien met een lage intensiteit voor het gehele verhard oppervlak retentie plaatsvinden en bij extremere situaties (T = 100 + 10%) enkel voor de toename van het verhard oppervlak. De overloop kan bestaan uit een drempel net onder het maaiveld welke via een inspectieput in een hemelwaterriolering stroomt. Deze hemelwaterafvoer loost op de gemeentelijke riolering in de Oude Holleweg of de Taets van Amerongenweg. Indien de aanwezige riolering in de toekomst vervangen wordt door een gescheiden stelsel, kan de noodoverloop op de hemelwaterriolering worden aangesloten. Hier dient met de berekening van compenserende maatregelen rekening te worden gehouden.
Aangezien in de huidige situatie reeds al het hemelwater wordt afgevoerd naar de gemeentelijke riolering en deze hoeveelheid in de toekomstige situatie met de retentievoorziening niet zal toenemen maar eerder zal afnemen, zal de planontwikkeling een positief effect hebben in het kader van het hydrologisch neutraal ontwikkelen.
De openbare weg zal worden voorzien van een hemelwaterriool, dat afwatert richting de ondergrondse berging ter plaatse van de parkeergelegenheid. Het hemelwater dient dus naar de openbare weg te worden geleidt, waar het via straatkolken wordt afgevoerd. De straatkolken dienen te worden voorzien van roosters om grof vuil tegen te houden alsmede van zandvangers, om verstopping van de voorzieningen te voorkomen.
Hemelwater vanaf aangrenzende particuliere woonpercelen wordt via goten bovengronds naar de openbare weg gevoerd. Hiertoe dienen de regenpijpen bovengronds te eindigen. Afkoppeling van particuliere percelen dient bij transactie via een kettingbeding te worden veilig gesteld. Ten behoeve van de waterkwaliteit dient:
Bij ontwikkeling van het plangebied dient het maaiveld te worden opgehoogd met minimaal 20 cm, teneinde wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Ophoging is echter, gezien de maaiveldhoogte van omliggende terreinen, niet zonder meer mogelijk. Derhalve wordt drainage aangebracht op 0,7 m -mv op terreindelen waar ophoging van het maaiveld niet mogelijk is, om de gewenste GHG te handhaven. Deze drainage is nadrukkelijk niet bedoeld om de grondwaterstand te verlagen, maar enkel om pieken in extreme situaties op te vangen en daarmee wateroverlast te voorkomen.
Huishoudelijk afvalwater zal onder vrij verval worden geloosd op de gemeentelijke riolering die binnen het plangebied zal worden aangelegd. Deze vuilwaterafvoer zal worden aangesloten op een lozingsput van aanwezige (gemengde) riolering in de Oude Holleweg. Tevens kan een aansluiting worden gemaakt met een lozingsput met overstortdrempel in de riolering in de Taets van Amerongenweg, als noodoverloop. Het aanvragen van rioolaansluitingen alsmede berekeningen ten aanzien van de riolering (rioleringsplan) dient te worden uitgevoerd door de gemeente Renswoude. De totale hoeveelheid huishoudelijk afvalwater zal in de toekomstige situatie circa 105 vervuilingseenheden bedragen. Door de planontwikkeling verdwijnen echter 16 grondgebonden woningen (3 inwoners gemiddeld) en 1 detailhandel (baderie), zodat de netto toename van het aanbod afvalwater (105 – 51) = 54 vervuilingseenheden bedraagt.
Om de ontwikkelingen binnen het plangebied mogelijk te maken, dient een watervergunning te worden aangevraagd voor het realiseren van de bergingsvoorziening (infiltratiekratten ter plaatse van het oostelijk terreindeel) met geknepen afvoer op het oppervlaktewater, via het hemelwaterriool in de Van Arckelweg. De bergingsvoorziening dient als zodanig te worden bestemd in het bestemmingsplan.