direct naar inhoud van 5.4 Milieuzonering
Plan: Dorpshart Renswoude
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0339.BpDorpshart-OW01

5.4 Milieuzonering

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Om te komen tot een verantwoorde, ruimtelijk relevante toetsing in milieuhygiënisch opzicht van bedrijfsvestigingen, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde milieuzonering. Hieronder wordt het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige functies als wonen en recreëren verstaan. Daarnaast is de milieuwetgeving van toepassing.

Bij de milieuzonering wordt gebruik gemaakt van de laatste (editie 2009) door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opgestelde Lijst van Bedrijven uit de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering'. Hierin wordt per bedrijfssoort aangegeven welke milieu-invloed (in de vorm van geur, stof, geluid en gevaar) hiervan kan uitgaan en welke afstand hierbij (minimaal) in acht genomen moet worden. Hierbij onderscheidt de VNG diverse omgevingstypen. Het achterliggende idee is dat de gevoeligheid van een gebied voor bepaalde hinder afhankelijk is van het omgevingstype. De door de VNG aangegeven afstanden betreffen een rustige woonwijk. De mate van milieuhinder bepaalt in welke van de 6 milieucategorieën een bedrijfssoort is ingedeeld. Daarbij omvat categorie 1 de lichtste en categorie 6 de zwaarste vormen van bedrijvigheid. In principe is bedrijvigheid behorende tot categorie 1 goed te mengen met de functie wonen, dit geldt in de meeste gevallen ook voor categorie 2-bedrijven.

Binnen het plan Dorpshart Renswoude worden de functies detailhandel en maatschappelijke voorzieningen (zoals bibliotheek en zorgfuncties) gerealiseerd. Conform de genoemde brochure zijn de functies allemaal categorie 1 bedrijven. Dat houdt in dat de maximale hinderafstand 10 m bedraagt. Bij de te realiseren supermarkt kan dit tot (beperkte) problemen leiden, omdat er direct boven de supermarkt woningen gerealiseerd worden. De hinder zal zich in het bijzonder richten op de uitstraling van de technische ruimten van de supermarkt (koeling) naar de nieuwe en eventueel ook bestaande woningen. Het parkeerdak boven op de supermarkt is een parkeerterrein voor de omliggende appartementen.

Direct ten westen van de Oude Holleweg ligt de brandweerkazerne. Formeel is deze functie een categorie 3.1 bedrijf met een hinderafstand van 50 m. Om de brandweerkazerne heen liggen in de bestaande situatie, al woningen dichterbij de kazerne dan de nieuw te bouwen woningen. Deze zijn dan ook maatgevend. De nieuwe woningen komen bovendien enkele meters verder van de kazerne te liggen dan de woningen die hier voorheen gelegen waren.

Verder ten westen van de locatie ligt het metaalbedrijf Nijborg. Dit bedrijf kan als een categorie 3.2 bedrijf beschouwd worden, met een maximale richtafstand van 100 m. De afstand tussen het bedrijf en de nieuwe woningen bedraagt circa 400 m, zodat ruimschoots aan deze richtafstand wordt voldaan. Overigens liggen tussen het bedrijf en de nieuwe woningen reeds bestaande woningen. Deze woningen zijn maatgevend naar het bedrijf.