De herontwikkeling van de Antoniahoeve gaat uit van een mix van maatschappelijke en recreatieve functies in combinatie met woningbouw. Het startpunt voor de herontwikkeling is kwalitatieve uitbreiding van de huidige vergaderfaciliteiten. Hierbij gaat het om het creëren van extra mogelijkheden voor gezelschappen voor het organiseren van activiteiten/workshops in een inspirerende landelijke omgeving. Vanuit dat perspectief is er behoefte een aan flexibel in te richten multifunctionele ruimte. Ten aanzien van de buitenactiviteiten en de aankleding van het erf bestaat de wens een boomgaard en een moestuin te realiseren.
Recreatieve functie
Door het toevoegen van nieuwe voorzieningen, in de vorm van de multifunctionele ruimte, een kas en de moestuin kan de Anthoniahoeve uitgroeien tot een aantrekkelijk rustpunt voor recreanten op het Eiland van Schalkwijk, maar ook als lokale ontmoetingsplek voor de inwoners van Schalkwijk. Tevens wordt op deze manier ingespeeld op de weekenden en vakantieperiodes, die zeer geschikt zijn voor het aantrekken van recreanten uit de regio.
Het recreatieve concept van de Anthoniahoeve leunt op de moestuin en de productie van streekproducten, zoals jams, groenten, fruit en sappen afkomstig uit de moestuin zelf. De streekproducten worden ingezet tijdens de lunch van de verschillende vergaderingen. Maar ook tijdens de culturele en recreatieve activiteiten. Daarnaast zullen ook producten afgezet worden door verkoop. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van het verkooppunt zoals deze bij het Wapen van Schalkwijk is voorzien. Op locatie zal geen eigen winkel of verkooppunt gerealiseerd worden. Ook ligt het in de bedoeling producten uit de moestuin af te zetten bij de verschillende locale horeca-ondernemingen.
De moestuin is toegankelijk voor bezoekers. Aan de achterzijde van de moestuin wordt een semi-openbaar rustpunt ingericht met een weids uitzicht over het veenweidelandschap. De voorzieningen zijn gericht op wandelaars, fietsers en tuinliefhebbers.
De onderstaande opsomming geeft een helder overzicht van de beoogde recreatieve functies.
Invulling kas en orangerie
- Vergadercentrum met lunchvoorziening
- Kookstudio
- Theetuin
- Expositieruimte
- Workshops / educatie voor particulieren in de weekenden en vakanties
Bed&breakfast in bestaande schuur
Hoogstamboomgaard aan de voorzijde van het perceel
Moestuin aan de achterzijde van het perceel
Rustpunt grenzend aan het open landschap in het verlengde van het centrale erf.
Maatschappelijke functie
Binnen de nieuwe ontwikkeling van de Antoniahoeve ontstaan nieuwe arbeidsplaatsen waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen zich te ontwikkelen. Het streven is om voor deze arbeidsplaatsen mensen te zoeken, die door veranderingen in de maatschappij moeite hebben om een baan te vinden, die bij hun past. Door scholing te financieren en tegelijkertijd ervaringsplaatsen te bieden zullen zij niet alleen geschoold maar ook ervaren genoeg zijn om nieuwe kansen te hebben op de arbeidsmarkt. Tevens is een mogelijke samenwerking voorzien met het Wellant-collegae te Houten voor zowel de aanleg als het gebruik en beheer van de te realiseren voorzieningen.
Woningbouw
De nieuwe Antoniahoeve wordt voorzien van woningbouw. Deze woningbouw is cruciaal voor de financiering van de
beoogde ontwikkeling. Het kleinschalige karakter van het vergadercentrum en de toekomstige recreatieve functies maken namelijk geen grootschalige investeringen mogelijk in de bouw van hoogwaardige voorzieningen en een aantrekkelijke inrichting van het terrein. De voorgestelde woningbouw is daarom een belangrijke financiële drager van het voorliggende plan.
Doelstelling
De herontwikkling heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de bestaande cultuurhistorische kwaliteiten op het ‘Eiland van Schalkwijk’. Voor de herontwikkeling van het plangebied is het op basis van de bestaande cultuurhistorische kwaliteiten aantrekkelijk om het bestaande (voormalige) agrarisch cluster, met name de monumentale boerderij en karakteristieke erfopbouw, in stand te houden. Daarnaast kan met de nieuwe inrichting de beleefbaarheid van het open veenweide landschap worden vergroot.