direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Kruisboog - Weteringhoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.0180BPKRSBGWTHK-ONHR

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Strategische visie Houten 2015

De Strategische Visie Houten 2015 'Van groei naar bloei' is op 27 mei 2003 vastgesteld door de gemeenteraad van Houten. Deze visie schetst een beeld van de ontwikkelingsrichting voor de komende tien jaar. Alle aspecten die de leefkwaliteit in Houten bepalen worden in samenhang behandeld: sociale, economische, ruimtelijke en organisatorische aspecten. De aanwezige kwaliteiten (groene en veilige gemeente volgens uniek stedenbouwkundig concept ingericht, plek waar mensen prettig samen wonen en werken) moeten in de toekomst behouden blijven. In de strategische visie worden de volgende onderwerpen genoemd die een bijdrage leveren aan het behoud van deze kwaliteiten: evenwichtige bevolkingsopbouw, sterke sociale samenhang, voldoende voorzieningen, oorspronkelijke ontwerpfilosofie, goed functionerende rondweg, nieuwe aansluiting op rijkswegennet, fietsstad, station Castellum, groeikern los van Utrecht, recreatief gebruik buitengebied, interactiever. Deze visie is onderverdeeld naar vier doelstellingen met bijbehorende ambities. De doelstellingen zijn achtereenvolgens: uitgaan & ontspannen, elkaar kennen & inspireren, prettig wonen & leven en betrokken besturen in Houten 2015. De onderwerpen uit de strategische visie zijn verder uitgewerkt in onder meer de Ruimtelijke Visie Houten 2015.

3.4.2 Ruimtelijke Visie Houten 2015

De Ruimtelijke Visie Houten 2015 'Leven-de Ruimte' is op 26 april 2005 vastgesteld door de gemeenteraad van Houten en is een nadere uitwerking van de Strategische visie Houten 2015. In de ruimtelijke visie wordt antwoord gegeven op de volgende hoofdvragen:

  • Wat voor een gemeente willen we zijn in 2015?
  • Hoe houden we onze stad en ons platteland leefbaar, nu en in de toekomst?

Relevant voor dit bestemmingsplan is het streven om voor de leeftijdsgroep 12-18 nieuwe voorzieningen te realiseren. Ten tijde van het opstellen van de visie waren er te weinig ontmoetingsplekken voor deze groep. Inmiddels zijn binnen deelgebied Kruisboog diverse openbare voorzieningen aangelegd, waaronder een (beach) volleybalveld en een basketbalveld. Een tweede aandachtspunt is 'zorg'. Schaalvergroting dan wel concentratie in voorzieningen, met name in de zorg, kan spanning opleveren voor het uitgangspunt van nabijheid van voorzieningen. Daarom wordt waar mogelijk ingezet op multifunctionele gebouwen in de wijk met zorgsteunpunten. Geconcentreerd maar wel voldoende gespreid moet de zorg bereikbaar zijn voor iedereen. Dit vereist een efficiënte ruimtelijke vertaling.

3.4.3 Visie voorzieningen Houten

Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van de gemeente Houten is een adequaat niveau van maatschappelijke voorzieningen. Beleidsmatig zijn de ambities voor de gemeente Houten vooral gericht op een kwalitatief hoogwaardig voorzieningenniveau voor de eigen bewoners. Houten heeft geen specifieke regionale ambities alhoewel de kern (detailhandel) en het buitengebied (recreatie) wel voorzien in een regionale behoefte. In het kader van de visievorming is het bestaande voorzieningenapparaat geïnventariseerd. Hieruit blijkt dat Houten beschikt over een uitgebreid stelsel van voorzieningen op het vlak van onderwijs, kinderopvang, BSO, sportvoorzieningen etc. De kwaliteit van die voorzieningen is over het algemeen ook goed, al blijft er op onderdelen voldoende te wensen over. De doorgaande ontwikkeling leidt op onderdelen tot het uit de pas lopen van vraag en aanbod. Daarbij zijn er duidelijke verschillen tussen Houten-Noord, Houten-Zuid en de kleinen kernen. De combinatie van de beleidsmatige ambities, de inventarisatie en de behoeftebepaling leiden tot diverse voorstellen voor de fysieke voorzieningen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, zorg en recreatie.

Inmiddels is een deel van deze voorstellen reeds uitgevoerd. Daarbij moet worden gedacht aan de realisatie van een nieuwe VMBO-school binnen deelgebied Kruisboog. Met de bouw van deze school is reeds gestart. Ook wordt uitvoering gegeven aan de voorstellen met betrekking tot kinderopvang. Recent zijn bouwvergunningen verleend voor twee nieuwe kinderdagverblijven binnen Weteringhoek. Dit past binnen het steven om deze functies te clusteren nabij sportvoorzieningen.

3.4.4 Waterplan Houten 2006-2009

Het Waterplan Houten 2006-2009 'Een integrale visie op water tot 2030' is een breed gedragen integrale watervisie voor het grondgebied van de gemeente Houten. In het waterplan komen watergerelateerde plannen, verplichtingen, bestaande waterknelpunten en -kansen bij elkaar. Ook worden maatregelen voorgesteld, die worden afgewogen in verplichting en ambitie, in relatie tot nut en financiering. Naast de planeigenaren gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, zijn de provincie Utrecht, Hydron Midden-Nederland en Rijkswaterstaat Utrecht planpartners. Thema's die van belang zijn voor het streefbeeld 2030 zijn: duurzaam en integraal waterbeheer; water als ruimtelijke drager; aantrekkelijk water; samenwerking en communicatie. Deze thema's zijn voor de periode tot 2015 onderverdeeld in streefbeelden en concrete maatregelen, zoals kennis (in het functioneren) van het complete watersysteem, toepassing van de trits vasthouden-bergen-afvoeren en waterneutraal bouwen.

3.4.5 Ruimtelijke kwaliteit

Op 23 juni 2011 heeft de gemeenteraad besloten Houten welstandsvrij te verklaren. Voortaan worden omgevingsvergunningen (voor bouwen) niet meer getoetst op welstand. Ter uitvoering van dit besluit is de welstandsnota uit 2004 ingetrokken. Tegelijkertijd is een nieuwe welstandsnota vastgesteld. Deze nota is een feitelijke excessenregeling. Alleen bij zaken waaraan een groot aantal mensen zich ergert zal de gemeente optreden. Besloten is om de beeldkwaliteit, daar waar mogelijk, te sturen via beeldkwaliteitsplannen. De opstelling van een beeldkwaliteitsplan bij dit bestemmingsplan heeft feitelijk gezien echter geen toegevoegde waarde. Alleen bij nieuwe ontwikkelingen, waarbij de aanvraag niet in het bestemmingsplan past, wordt getoetst aan het beeldkwaliteitsplan. Wanneer een vergunningsaanvraag binnenkomt voor de bouw binnen een van de voorzieningengebieden en men blijft binnen de regels van het bestemmingsplan, dan kan er geen toetsing aan het beeldkwaliteitsplan verplicht worden gesteld. Voor de nog te ontwikkelen kavels geldt dat de beeldkwaliteit gewaarborgd wordt door de projectgroep Kruisboog-Weteringhoek en wordt voorgelegd bij grondverkoop aan het college. Hierdoor wordt bij ontwikkeling de (beeld)kwaliteit vastgelegd. In de beheerfase kan de gemeente hier echter niet meer op sturen. Verder geldt voor alle bouwaanvragen, voor zowel uitbreidingen als nieuw-realisatie, dat er stedebouwkundige randvoorwaarden gesteld zijn voor beide gebieden.