direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Kruisboog - Weteringhoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.0180BPKRSBGWTHK-ONHR

1.1 Algemeen

In de zogenaamde oksels van de Rondweg van Houten bevinden zich de voorzieningengebieden van Houten, respectievelijk 'Kruisboog' en 'Weteringhoek'. Het voorzieningengebied Kruisboog bevindt zich aan de oostzijde van de Rondweg, de Weteringhoek aan de westzijde. Beide gebieden zijn de afgelopen 10 jaar in samenhang met Houten Vinex ontwikkeld. Een deel van de kavels is inmiddels uitgegeven en bebouwd met overwegend maatschappelijke en/of sport gerelateerde voorzieningen. Daarbij moet worden gedacht aan scholen, zwembaden, voetbalvelden, sportzalen, fitnesscentra, maar ook aan kinderdagverblijven, een kerk, volkstuinen en enkele (bestaande) woningen.


Voor beide gebieden is nu het Globaal Bestemmingsplan Houten-Vinex (hierna GBHV) van kracht. Dit bestemmingsplan is ouder dan 10 jaar en daarmee aan herziening toe. Daarnaast is de bebouwingsnorm voor functies in de categorie 'bijzondere doeleinden' overschreden. In beide gebieden is reeds meer dan 10.000 m2aan 'bijzondere doeleinden' aanwezig. Als gevolg hiervan zijn voor diverse ontwikkelingen projectbesluiten genomen. De wet verplicht om deze in een bestemmingsplan te verwerken. Deze omstandigheden vormen de aanleiding om een nieuw bestemmingsplan op te stellen voor Kruisboog en Weteringhoek. Op afbeelding 1.1 is de ligging en begrenzing van de plangebieden weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0321.0180BPKRSBGWTHK-ONHR_0001.jpg"

Afbeelding 1.1. Ligging en begrenzing van de plangebieden Kruisboog (rechts) en Weteringhoek (links).

Een actueel plan

Het bestemmingsplan is een belangrijk beleidsinstrument voor de gemeente en tevens het planologische juridisch bindend kader voor burgers. In het plan wordt het ruimtelijk beleid aangegeven voor (in beginsel) de komende tien jaar en het dient vooral als toetsingskader voor bouwplannen en de ruimtelijke inrichting van het gebied. Daarom is het voor bedrijven en burgers van belang dat het bestemmingsplan duidelijk aangeeft wat de ruimtelijke mogelijkheden zijn.

De actualisering van het bestemmingsplan heeft enerzijds betrekking op de vastlegging van en aanpassing aan de feitelijke situatie en anderzijds de aanpassing aan gewijzigde beleidsinzichten en gewijzigde juridische kaders. Dit betekent voor dit bestemmingsplan een gedetailleerde opzet. Het voorgaande bestemmingsplan bood in verband met het ontwikkelingsgerichte karakter ruime bouw- en gebruiksmogelijkheden. Nu het gebied voor het grootste gedeelte is aangelegd, is het wenselijk om de bestaande situatie juridisch vast te leggen. Met de nieuwe regeling is de gemeente goed in staat om de bestaande ruimtelijke kwaliteit te handhaven.

Digitaal uitwisselbare en vergelijkbare ruimtelijke plannen

In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is de verplichting opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten te digitaliseren. Dit betekent dat het verplicht is om een nieuw (bestemmings)plan in digitale vorm vast te stellen. Ook moet van het plan een analoge versie op papier worden vastgesteld. De digitale aspecten omvatten het in digitale vorm vaststellen, beschikbaar stellen, kenbaar maken en verbeelden.

De Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen (SVBP 2008) maakt het mogelijk om bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op eenzelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiƫntere overheid.

Dit bestemmingsplan is digitaal opgezet conform de landelijk ontwikkelde standaard: het IMRO (InformatieModel Ruimtelijke Ordening) en het Handboek voor bestemmingsplannen van de gemeente Houten. Zodoende is het mogelijk het plan digitaal uit te wisselen (met overheden) en digitaal te gaan raadplegen.