Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: UITBREIDING ZORGCENTRUM HET HOUTENS ERF 'ERVENSTAETE'
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0321.0150BPERVENSTAETE-ONHR

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Strategische Visie 'Houten in 2015 - Van groei naar bloei' (2003)
Deze strategische visie ‘Houten 2015: Van groei naar bloei’ schetst een beeld van de ontwikkelingsrichting voor de komende tien jaar. Alle aspecten die de leefkwaliteit in Houten bepalen, worden in samenhang behandeld: sociale, economische, ruimtelijke en organisatorische aspecten. Het doel van de visie is ervoor te zorgen dat Houten haar kwaliteiten ook in de toekomst zal behouden. Gezien de snelle ontwikkelingen die de relatief jonge gemeente doormaakt, blijft dit een uitdaging: de uitbreiding van Houten Zuid zorgt voor een sterke groei van het aantal inwoners, het aandeel ouderen neemt toe en aandeel jongeren blijft groot. Belangrijk uitgangspunt in de visie is dat de kwaliteiten van Houten zullen worden veiliggesteld, omdat niet verder ingezet wordt op een nieuwe groeitaak.
 
De gemeente heeft in haar strategische visie aangegeven hoe zij Houten in 2015 ziet. Dit komt neer op de volgende punten:
 
Goed voor een prettig woonklimaat
  • Een bijzonder geschikt woonklimaat voor gezinnen;
  • Een woongebied met karakter en een heldere opzet van woonwijken;
  • Een fietsstad bij uitstek;
  • Een stad met een snelle verbinding met grootstedelijke voorzineingen in Utrecht.
 Goed voor een sociale omgeving
  • Een stad met betrokken bewoners die deelnemen aan allerlei sociale activiteiten;
  • Een veilige stad, zeker in vergelijking met andere steden in Nederland.
 Goed voor uitstekende werkgelegenheid
  • Een succesvol en vitaal arsenaal aan bedrijvigheid en werkgelegenheid;
  • Een centrale ligging in Nederland en een goede bereikbaarheid.
Goed voor recreatieve uitwijkmogelijkheden
  • Een ligging in een landelijke en recreatieve omgeving;
  • Een groen en open rivierengebied met recreatieve mogelijkheden voor de hele regio.
Conclusie
In de Strategische visie wordt niet specifiek ingegaan op zorg en welzijn. Desalniettemin kan worden geconcludeerd dat de uitbreiding van Het Houtens Erf binnen de visie past, omdat het plangebied een inpassingslocatie betreft en bijdraagt aan een prettig woonklimaat voor hulpbehoevenden.
3.3.2 Ruimtelijke Visie Houten 2015 - Leven-de Ruimte
De visie op de ruimtelijke toekomst van Houten, 'Leven-de Ruimte', borduurt voort op de centrale gedachte van de Strategische Visie Houten 2015, namelijk: Het behouden van kwaliteit en richten op het uitbouden van deze kwaliteit. De Ruimtelijke Visie richt zich vooral op de vraag: 'Hoe houden we onze stad en ons platteland leefbaar, nu en in de toekomst?'. Het aandachtsgebied omvat de gehele gemeente Houten: een hard groeiende stedelijke kern, drie kernen, enkele buurtschappen en een omvangrijk buitengebied in een stedelijke regio. In de Ruimtelijke Visie worden de ambities en de gewenste ruimtelijke dynamiek voor de gemeente Houten beschreven voor het komende decennium. Op 29 juni 2004 nam de gemeente reeds een besluit op hoofdlijnen over de ruimtelijke toekomst van Houten. Dit besluit lag ten grondslag aan de Ruimtelijke Visie. De hoofdlijnen van het besluit komen neer op: een stedelijke opgave van circa 1000 woningen binnen bestaand bebouwd gebied inclusief de kleine kernen en investeren in een vitaal platteland, met name in het gebied ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal. In de Ruimtelijke Visie wordt dit nader uitgewerkt.
 
Wonen
Een groeiend aantal 75+-ers en de wens om hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis te verzorgen, vragen om zorgsteunpunten in de wijk, medische clusters en woonzorgvoorzieningen. Voor de mensen die zware zorg behoeven en het thuis niet meer redden, zijn circa 200 plaatsen in verzorgingshuis en verpleeghuis nodig.
 
Conclusie
Onderhavig plan draagt bij aan het aantal benodigde plaatsen in een verpleeghuis. Hiermee is onderhavig plan in lijn met de Ruimtelijke Visie Houten 2015 - Leven-deRuimte.
  
3.3.3 Visie Voorzieningen Houten
Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van de gemeente Houten is een adequaat niveau van maatschappelijke voorzieningen. Zonder visievorming ontstaan naar verwachting op termijn tekorten aan bepaalde voorzieningen naast leegstand van andere voorzieningen. Als logisch gevolg van de groei van de afgelopen jaren is de druk op de aanwezige voorzieningen toegenomen. Op basis van het voor Vinex geldende integrale programma van eisen is fors in de diverse voorzieningen geïnvesteerd, maar de maatschappelijke en demografische actualiteit leidt in een aantal gevallen tot veranderende inzichten ten aanzien van de toereikendheid van die voorzieningen. Actuele ontwikkelingen hebben de afgelopen periode al geleid tot een aantal accommodatievoorstellen die steeds afzonderlijk voor besluitvorming zijn aangeboden.
 
De hiervoor genoemde ontwikkelingen hebben bij de vaststelling van de Perspectiefnota 2008 geleid tot de conclusie, dat het wenselijk en noodzakelijk is het veranderde beeld beter en integraal in beeld te brengen en te vertalen in een Visie Voorzieningen. De Visie Voorzieningen is beperkt tot de volgende voorzieningen:
  1. onderwijs breed, inclusief kinderopvang, basisscholen, voortgezet onderwijs (inclusief vmbo), etc;
  2. welzijn breed, bibliotheek, milieu-educatie, jeugd & jongeren, andere specifieke doelgroepen, cultuur, sociaal-culturele centra;
  3. speeltuinen; 
  4. recreatie (belangrijkste fysieke onderdelen uitvoeringsprogramma recreatievisie);
  5. (gezondheids) zorg (24-uurs zorgwijk);
  6. sport breed, maar exclusief commerciële voorzieningen zoals dansscholen, fitness, golf, sauna et cetera.
 
Het accent ligt dus op de fysieke maatschappelijke voorzieningen en dan nog voor zover het een gemeentelijke verantwoordelijkheid betreft.
 
Zorg
De gemeente is op het gebied van de zorg geen initiatiefnemer en zorgt niet voor financiering. De gemeente heeft een faciliterende rol om te bereiken dat een goed voorzieningenniveau tot stand kan komen. Gelet op de toename van het aantal 75+-ers in 2030 ten opzichte van de prognoses voor 2020 zal de druk op de verpleeghuiszorg verder toenemen. Uitgaande van de norm dat circa 10% van het aantal 75+-ers verpleeghuiszorg behoef, moet Houten in 2020 nog circa 330 plaatsen hebben. Tot 2020 was het aantal geprognosticeerd op 260. Derhalve moet er rekening worden gehouden met een toename van circa 70 verpleeghuisplaatsen in de periode 2020-2030.
 
Conclusie
Onderhavig plan betreft de uitbreiding van Het Houtens Erf. Hiermee draagt het plan bij aan het aantal benodigde plaatsen voor zorgbehoevende ouderen. Concluderend kan worden gesteld dat onderhavig plan aansluit bij de Visie Voorzieningen Houten.
3.3.4 Vigerend Bestemmingsplan
Het vigerend ruimtelijk beleid voor het plangebied is bestemmingsplan 'De Meent' (4 februari 2003). In het bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Woondoeleinden'. Onderhavig plan is in zoverre in strijd met het vigerende bestemmingsplan dat de uitbreiding van Het Houtens Erf niet binnen de bestemming 'Woondoeleinden' is toegestaan. Daarnaast valt het te realiseren pand buiten de aangegeven bouwvlakken (afbeelding 3).
 
Vigerend bestemmingsplan (uitsnede)
Afbeelding 3. Uitsnede vigerend bestemmingsplan 'De Meent'.
 
Conclusie
Onderhavig plan past niet binnen het vigerende bestemmingsplan. Om de uitbreiding van Het Houtens Erf planologisch inpasbaar te maken, is voorliggend bestemmingsplan opgesteld.