direct naar inhoud van 4.6 Water
Plan: Haarbrug Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301

4.6 Water

Haarbrug-Zuid kent een dubbel watersysteem. De buitenrand bestaat uit een doorgaande watergang die onderdeel is van het landelijk water. Het vormt het boezemwater van het poldergebied en een belangrijke doorgaande verbinding in de waterstructuur van Arkemheen-Eemland. Deze watergang is daarbij ontworpen als een recreatieve vaarroute. De binnenrand van het water is opgevat als stedelijk water dat onder andere dienst doet als buffer voor de locale neerslag.

De scheiding tussen beide watersystemen wordt gevormd door een reeks van eilanden en korte dammen. De buitenste watergang is ononderbroken. De binnenste watergang bestaat uit verschillende segmenten die met elkaar verbonden zijn middels duikers. De waterhuishouding is zorgvuldig onderzocht en afgestemd met het Waterschap en vertaald in het rapport "Waterstructuurvisie Haarbrug - Zuid". Het stedenbouwkundig plan rijmt met de uitgangspunten en randvoorwaarden die gesteld zijn in het kader van de watertoets. Uitgangspunt bij het realiseren van bruggen en duikers is dat deze doorvaarbaar zijn, mede ten behoeve van het onderhoud.

Westzijde

Aan de westzijde is het handhaven van de belangrijkste sloten het uitgangspunt. De bebouwingsvlakken zijn op dit uitgangspunt afgestemd. Voor het overige zullen de verschillende eigenaren bij nieuwbouwplannen zelf moeten zorgdragen voor voldoende oppervlaktewater, conform de normen zoals gesteld in de watertoets. Voor de realisatie van compenserend water is daartoe een zone aangewezen langs de Amersfoortseweg.

Laakzone

Onder de Laakzone valt ook een segment van de groenzone die de oostelijke begrenzing van Haarbrug-Zuid zal gaan vormen. Het betreft een reeks van eilanden langs de Rengerswetering. In het ontwerp is de wetering verbreed tot een omvang die geschikt is voor recreatief vaarverkeer en is parallel daaraan een waterstructuur gemaakt die dient als opvang van het stedelijk water. De twee watergangen worden gescheiden door de natuurlijk ingerichte eilanden. Over deze eilanden loopt een recreatief voetpad. De dammetjes die de verbinding vormen tussen de eilanden, vormen tevens de scheiding tussen stedelijk en landelijk water. Uitgangspunt bij het realiseren van bruggen en duikers is dat deze doorvaarbaar zijn, mede ten behoeve van het onderhoud.

afbeelding "i_NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301_0024.png"

Groenstructuur (op basis van stedenbouwkundig plan 2010).

afbeelding "i_NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301_0025.jpg"

Waterstructuur met profielaanduiding (op basis van stedenbouwkundig plan 2010)

afbeelding "i_NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301_0026.jpg"

Profiel 1