- Provincie Utrecht, gemeentelijke ruimtelijke ontwikkeling
- Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
- Woonadviescommissie VAC Bunnik
Onderstaand zijn de reacties samengevat en voorzien van een gemeentelijk antwoord.
Provincie Utrecht, gemeentelijke ruimtelijke ontwikkeling
Reactie
Het bestemmingsplan geeft geen aanleiding opmerkingen te plaatsen in het kader van het provinciaal belang zoals dat is opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Provinciale Ruimtelijke Verordening, Provincie Utrecht 2013.
Antwoord gemeente
Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Reactie
De toename van de verharding zoals geschetst in het concept van de ruimtelijke onderbouwing in combinatie met de eerder voorziene toename van de verharding blijft onder de grens van 500m². Er is daardoor geen watercompensatie nodig is. In de waterparagraaf (p. 11) staat dat regenwater wordt afgekoppeld van de riolering. Op basis van het rioleringsplan (d.d. 2 november 2011) gaat het waterschap er vanuit dat het regenwater via een HWA-stelsel loost op het naastgelegen oppervlaktewater. Dit zou nog aangescherpt kunnen worden in de tekst.
Het waterschap adviseert positief op het plan.
Antwoord gemeente
De aanname van het waterschap dat het regenwater via een HWA-stelsel op het naastgelegen oppervlaktewater loost, klopt. De tekst in de waterparagraaf wordt hierop aangepast.
Woonadviescommissie VAC Bunnik
Reactie
a. Oorspronkelijk plan
De woonadviescommissie vindt het oorspronkelijke plan met twee keer twee-onder-één-kap woningen, mooier, ruimer van opzet en qua beeld beter passen bij het deel van het appartementengebouw en de twee-onder-één-kap aan de Zeisterweg.
b. Achterpad / toegang tot de tuinen van de woningen
Er lijkt een pad te komen tussen woning no. 3 en no. 4. Gaat dit pad over in een pad dat achter het erf van woning no. 3 loopt? Kennelijk is de bedoeling van dit pad om (een directe) toegang van de tuin van woning no. 2 te creëren. Kennelijk is er ook via dit pad toegang tot de tuinen van woning no. 3 en no. 4, net voor een poort in dit tussenpad. Wie is de eigenaar van het tussen- en achterpad en wie heeft die poort in beheer?
Toegang tot de tuin van woning no. 1 kan over het eigen erf, maar hoe is er toegang tot de tuin van woning no. 5? Tussen de grens van de herontwikkeling en het erf van de woning aan de Maria van Boechoutlaan no. 7 is een (groen)strook van circa 4 meter. Wordt deze strook bij het erf van woning no. 5 getrokken, zoals erachter ook is geschied bij de woning aan de Zeisterweg no. 44?
c. Buitenberging
Woning no. 2 heeft als enige geen buitenberging. De aanwezigheid van een buitenberging is verplicht bij nieuwbouwwoningen volgens Bouwbesluit 2012.
d. Parkeerplaatsen
De huidige parkeerplaatsen aan het Diaconie erf worden op dit moment (ook) gebruikt door het kindercentrum Kobus; personeel van de kinderopvang zelf, personeel voor inspecties, voor onderhoud en voor halen en brengen van kinderen.
Is daarmee rekening gehouden met het toevoegen van twee parkeerplaatsen en het voldoen aan de parkeernorm?
e. Voorstel tot (een kleine) wijziging
Zoals hierboven reeds is aangegeven, is het huidige plan met vijf woningen enigszins aan de krappe kant, met name woning no. 2 wordt daardoor erg krap en is met een breedte van 5400 mm, 300 mm smaller dan de andere vier woningen.
Ons voorstel is om een gedeelte van de oostelijke groenstrook bij woning no. 5 te trekken en de herontwikkelingsgrens 1500 mm op te schuiven. Deze 1500 mm te gebruiken om (1) het woningbouwplan 300 mm breder te maken om daarmee woning no. 2 300 mm breder te maken en (2) daarvan 1200 mm te gebruiken om een directe toegang naar de tuin van woning no. 5 te creëren, zoals bij woning no. 1.
f. Beoordeling totale bouwplan
De woonadviescommissie VAC Bunnik zou gaarne spoedig de bouwtekeningen van het schetsontwerp of voorlopig ontwerp van dit Diaconie erf plan ontvangen om nader over dit plan te kunnen adviseren, zodat zij de afspraken met de gemeente Bunnik kan nakomen.
De in dit vooroverleg gepresenteerde tekeningen van de begane grond geven al aanleiding tot commentaar, maar gaarne ontvangt de woonadviescommissie ook de tekeningen van de verdiepingen voor een weloverwogen advies op het totale plan.
Antwoord gemeente
a. De stedenbouwkundige structuur van het gebiedje verandert niet wezenlijk door de planaanpassing van vier naar vijf woningen. De voorgevelrooilijn blijft ongewijzigd evenals de maximale bouw- en goothoogte. De kleuren en materialen van de vijf woningen zijn geheel afgestemd op de omliggende woningen en het appartementencomplex. De welstandscommissie kan zich vinden in de voorgestelde planaanpassing.
b. De poorten naar de drie tuinen behoren toe aan deze drie woningen. Het achterpad achter de poort behoort bij de tussenwoning. Het deel van het pad ervoor (dus tussen de garages door) kan op een aantal manieren in eigendom worden gegeven. De projectontwikkelaar van het bouwplan zal te zijner tijd in overleg met de notaris een goede eigendomssituatie regelen. Het lijkt voor de hand te liggen dat het pad doormidden gedeeld wordt en bij de naastliggende woningen wordt betrokken. Via een recht van overpad wordt voor alle drie de woningen het gebruik geregeld.
De vijfde woning heeft geen achterom, de achtertuin van deze woning wordt bereikt via de garage. Aan de toekomstige eigenaar van deze woning wordt de mogelijkheid geboden de gemeentelijke groenstrook naast de woning te kopen en bij het perceel te trekken.
c. In de achtertuin van de tweede woning komt een buitenberging. Deze staat nu nog niet op tekening. Het ligt voor de hand deze berging linksachter op het perceel te plaatsen. De berging wordt op de tekening voor de aanvraag omgevingsvergunning geplaatst.
d. De parkeerplaatsen aan het Diaconie erf worden mede gebruikt door het kinderdagverblijf en in de praktijk blijkt dat dit geen parkeerproblemen oplevert. Deze situatie verandert niet door het toevoegen van één extra woning ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Voor deze woning worden twee extra parkeerplaatsen in het openbaar gebied aangelegd. Hiermee wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernorm.
e. De gemeentelijke groenstrook wordt te koop aangeboden aan de toekomstige eigenaar van de vijfde woning en is dus niet beschikbaar om bij de herontwikkeling te betrekken. De beukmaat van de woning in combinatie met de diepte levert een woning op waar in de huidige markt vraag naar is. Marktonderzoek heeft dit aangetoond.
f. Er wordt contact opgenomen met het VAC Bunnik zodat over de op dit moment beschikbare tekeningen kan worden geadviseerd.