direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Burgemeester De Withstraat 51
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0019BP00206-OH01

3.4 Gemeentelijk beleid

Woonvisie

De gemeentelijke Woonvisie 2006 – 2015 betreft het meest recente volkshuisvestingsplan van de gemeente De Bilt. Na de laatste prestatieafspraken die de gemeente en de lokale corporatie Woonstichting SSW hebben gemaakt, in 2000, is er veel veranderd. Met name de omstandigheden op de woningmarkt zijn gewijzigd, vooral door de economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren. De visie richt zich op een beperkt aantal concrete ambities die ervoor moeten zorgen dat de huidige en toekomstige inwoners van de gemeente De Bilt naar tevredenheid blijven wonen in de gemeente.

Twee van die ambities zijn ruimere keuzemogelijkheden en het op gang houden van de productie. Knelpunten daarbij zijn starters en jonge gezinnen, ouderen en lagere inkomens. Starters en jonge gezinnen worden primair geholpen via doorstroming. Vooral door het bouwen van woningen die voor senioren geschikt zijn, komen eengezinswoningen vrij. Op deze wijze komen meer passende woningen beschikbaar.

Het bouwprogramma als verwoord in de gemeentelijke woonvisie is 1.200 woningen tot 2015. In gemeente De Bilt ligt het aandeel sociale huurwoningen lager dan gemiddeld. Door in te zetten op 35% sociale woningbouw, waarvan 30% huurwoningen en 5% koopwoningen, wordt toegewerkt naar het regionaal streven. Daarbij is wel aangetekend dat 'sociaal bouwen' op de complexe en vaak dure inbreidingslocaties in De Bilt lastig is. Dat geldt ook voor onderhavige locatie waar sociale woningbouw, gezien de noodzaak tot uitplaatsing van het bedrijf en de kleinschaligheid van de ontwikkeling, niet realistisch te noemen is.

Beleid achterblijvende locaties Larenstein

Met de ontwikkeling van het bedrijvenpark Larenstein heeft de gemeente jaren geleden een beleid ingezet om de leefbaarheid in woongebieden te vergroten. Met het bedrijvenpark werd namelijk beoogd om (milieu)hinderlijke bedrijven uit de De Biltse bebouwde kom te halen. Daarnaast was Larenstein ook bedoeld voor ondernemingen die op de huidige locatie geen uitbreidingsmogelijkheden meer hebben. Op de locaties die de naar Larenstein vertrekkende bedrijven achterlaten, worden woningbouwprojecten gerealiseerd.

Als uitgangspunt voor het afsluiten van overeenkomsten met de individuele bedrijven heeft de gemeenteraad op 28 juni 2005 'Algemene uitgangspunten voor de herinvulling van achterblijvende locaties' vastgesteld. Tevens zijn daarmee de compensatieprincipes voor de achterblijvende locaties vastgesteld.

Het bestaande schildersbedrijf aan de Burgemeester De Withstraat is één van de bedrijven die als 'achterblijvende locatie Larenstein' is aangemerkt. De verplaatsing van het bedrijf en de herinvulling met een woningbouwproject is dus in overeenstemming met het gemeentelijk beleid.

Lokaal Waterplan Gemeente De Bilt

Het Lokaal Waterplan De Bilt is een gemeenschappelijk plan van de gemeente De Bilt en van het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en is door de besturen van deze instanties vastgesteld in oktober 2002. De provincie Utrecht en de N.V. Hydron Midden-Nederland hebben beide actief geparticipeerd in de planvorming door deel te nemen in de projectgroep, hetgeen geresulteerd heeft in een breed gevormd en gedragen lokaal waterplan. In de waterparagraaf van dit bestemmingsplan zal verder worden ingegaan op het waterbeleid met betrekking tot dit plan.