direct naar inhoud van 2.1 Historie
Plan: Burgemeester De Withstraat 51
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0019BP00206-OH01

2.1 Historie

De Burgemeester De Withstraat is een oud bebouwingslint in De Bilt en is een oude ontginningsas. De straat ligt in het verlengde van de Dorpsstraat en de Blauwkapelseweg. Samen met de Dorpsstraat vormt de Burgemeester De Withstraat het oude centrum van De Bilt. Rond 1850 bestond de bebouwing van De Bilt nog uit enkele huizen rond het kruispunt Blauwkapelseweg/ Burgemeester De Withstraat, Dorpsstraat. Na 1870 werd het bebouwings-lint verdicht. Daarna werd in toenemende mate gebouwd langs de Hessenweg en de Waterweg.

Beschermd Dorpsgezicht

Het plangebied ligt in de nabijheid van de oude middeleeuwse kern van het oorspronkelijke dorp De Bilt, dat in februari 1996 door de gemeenteraad tot Beschermd Dorpsgezicht is aangewezen. In verband met het uitbreiden van het Beschermd Dorpsgezicht met een gebied ten oosten van de Kapelweg en ten zuiden van Dorpsstraat is er op 9 maart 2004 een nieuw besluit tot aanwijzing van het Beschermd Dorpsgezicht genomen. In de nieuwe begrenzing strekt het Beschermd Dorpsgezicht zich uit aan weerszijden van de Burgenmeester De Withstraat en de Dorpsstraat.

Op onderstaande afbeelding is de precieze begrenzing van het gebied aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0310.0019BP00206-OH01_0002.png"

Afbeelding: Grenzen nieuw beschermd dorpsgezicht 'Dorpsstraat en omgeving'

De locatie van het voormalige schildersbedrijf Van Doorn valt buiten het Beschermd Dorpsgezicht als aangewezen in januari 2004. De grens loopt gelijk met de perceelgrens van perceel nummer 5730. Voor het bouwplan wordt de perceelgrens voor het bouwplan echter gewijzigd.

De plangrens van onderhavig bestemmingsplan verschuift daarmee ook, maar de grens van het Beschermd Dorpsgezicht niet. Vandaar dat een deel van het plangebied in het Beschermd Dorpsgezicht valt.

Bij de vaststelling van het Beschermd Dorpsgezicht is aangegeven dat de toekomst van het gebied voor een belangrijk deel afhangt van de mate waarin de sfeer van het oude dorp bewaard en verstrekt kan worden. Nieuwe ontwikkelingen moeten daarbij niet worden vermeden. Met de vaststelling van een Beschermd Dorpsgezicht en de regeling in het daar-opvolgend bestemmingsplan, dienen negatieve ontwikkelingen in de toekomst voorkomen te worden, zonder dat iedere verandering geblokkeerd wordt.

Voor de te beschermen waarden aan de noordzijde van de Burgemeester De Withstraat en de Dorpsstraat is aangegeven dat in dit gebied reeds aantastingen hebben plaatsgevonden. Belangrijk voor het karakter van dit gebied is de laat negentiende eeuwse bebouwing. Voor de beleving van de oude kern als historische eenheid is het noodzakelijk een zorgvuldige afweging te maken voor het bewaken van het karakter.

Bouwplan

De voorgenomen plannen tasten het Beschermd Dorpsgezicht niet aan. Door bedrijfs-bebouwing te vervangen door woningen, wordt een meer passende functie in het gebied toegelaten met minder ruimtelijke impact. Het profiel van de Burgemeester De Withstraat is over het algemeen tamelijk smal. Komende vanaf het kruispunt met de Bilthovenseweg, vormen de woningen vanaf de huisnummers 49 en 76 uit ruimtelijk oogpunt de (historsche) versmalling van de straat en markeren als zodanig de entree van het oude dorp. Dit komt het historische karakter ten goede en verstrekt de eenheid van de straat. Het plaatsen van de voorgevelrooillijn op 3 meter van de voorste perceelgrens, versterkt bovendien de bestaande historische entree. Het bouwplan met 2 lagen en een kap, is in lijn met het bestaande historische karakter.