direct naar inhoud van 7.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Bilthoven Noord 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0007BP11007-VG01

7.1 Economische uitvoerbaarheid

Dit bestemmingsplan ziet toe op bestaande functies en bebouwing in het plangebied. Verleende vergunningen worden opgenomen in het bestemmingsplan. Voor de locatie van het leegstaande Heideparkhotel is een artikel 19 WRO-vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de bouw van twee appartementsgebouwen en twee aaneengebouwde woningen. Op de hoek van de Lasuslaan met de Händellaan is een woning vergund, maar nog niet gebouwd. Hetzelfde geldt voor Ten Katelaan 13b. Voor de locatie naast de Rembrandtlaan 52 is een bouwvergunning verleend op basis van het bestemmingsplan Bilthoven Noord 1984. De bouwmogelijkheden van de vergunningen wordt opgenomen in het bestemmingsplan met een woonbestemming met bouwvlakken en goot-/bouwhoogten. Het bestemmingsplan is als zodanig economisch uitvoerbaar.

Exploitatieplanplicht

In het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat voor bestemmingsplannen waarin een bouwplan is opgenomen, de gemeenteraad in beginsel gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan een exploitatieplan vaststelt. Hiermee kunnen de kosten van de grondexploitatie worden verhaald. De verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan geldt niet voor bouwmogelijkheden die reeds opgenomen waren in een voorheen geldend bestemmingsplan. Dit is volgt uit artikel 9.1.20 van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening.

Wat precies onder een bouwplan moet worden verstaan, staat genoemd in artikel 6.2.1 Bro. Het gaat om:

  • a. de bouw van één of meer woningen;
  • b. de bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • c. de uitbreiding van een gebouw met ten minste 1000 m² brutovloeroppervlakte of met één of meer woningen;
  • d. de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • e. de verbouwing van één of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik waren, voor detailhandel, dienstverlening, kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1500 m² brutovloeroppervlakte bedraagt;
  • f. de bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1000 m² brutovloeroppervlakte.

Onderzoeksplicht en wijzigingsbevoegdheid voor extra woningen

In het bestemmingsplan is bij de woonbestemmingen opgenomen dat het aantal woningen niet meer mag bedragen dan het bestaande aantal. Er is dus geen bouwplan opgenomen voor de bouw van één of meer woningen. In het bestemmingsplan is een aantal onbebouwde woningbouwlocaties aanwezig. Om deze locaties te kunnen bebouwen zijn, afhankelijk van het concrete bouwplan, verschillende onderzoeken noodzakelijk, bijvoorbeeld een akoestisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn niet voorafgaand aan de vaststelling van dit bestemmingsplan gedaan omdat nog onbekend is hoe en wanneer de woningen zullen worden gerealiseerd. De nieuwe woningen moeten verder passen in de uitgangspunten van de stedenbouwkundige visie. De gemeente wil waarborgen dat de onderzoeken daadwerkelijk plaatsvinden en dat de bouw van de woningen in overeenstemming is met de stedenbouwkundige visie. Daarom is de mogelijkheid om op deze onbebouwde locaties te kunnen bouwen gebonden aan de plicht tot het indienen van een wijzigingsplan in artikel 15.6 van de planregels. Voor een eventueel wijzigingsplan, waarmee in de planperiode een extra woning mogelijk gemaakt kan worden, geldt een afzonderlijke exploitatieplanplicht. Het verhaal van de kosten van de grondexploitatie komt dan aan de orde.

Wijzigingsbevoegdheid Maatschappelijk-1 naar Wonen-5 (Mozartlaan 3)

Voor de locatie Mozartlaan 3 (Verpleeghuis Wiltzangk) is op verzoek van de eigenaar een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. De maatschappelijke bestemming is met een wijzigingsplan te veranderen in een woonbestemming (Wonen-5). Ook voor deze locatie geldt dat het kostenverhaal in het kader van het wijzigingsplan plaatsvindt.

Op grond van het bovenstaande besluit de gemeente dan ook geen exploitatieplan vast te stellen.