direct naar inhoud van 5.10 Duurzaam bouwen
Plan: Bilthoven Noord 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0007BP11007-VG01

5.10 Duurzaam bouwen

Wettelijk kader

De overheid stimuleert duurzaam bouwen door strengere eisen te stellen aan de energieprestatie van gebouwen. Zij streeft naar het energieneutraal bouwen in 2020. Hierdoor is met name het aspect "energie in de gebruiksfase" in wetgeving verankerd.

In het bouwbesluit zijn eisen opgenomen ten aanzien van de te behalen energieprestatie coëfficiënt (EPC). Voor woningen is de eis per 1 januari 2011 0,6. Naar verwachting zal de EPC uiteindelijk in 2020 worden aangescherpt tot 0,0.

Mogelijke duurzame maatregelen

Lang niet alle duurzaam bouwen maatregelen kosten geld, veel maatregelen vergen een investering die zich in de toekomst terugverdient door een besparing op energiekosten. Door vroegtijdig na te denken over het ontwerp en mogelijke energiebesparende maatregelen, kunnen meer aantrekkelijke maatregelen eenvoudig toegepast worden.

Gemeentelijk beleid

In het Milieubeleidsplan De Bilt 2010-2014, wordt verwezen naar de gemeentelijke ambities. De ambities zijn vastgelegd in:

  • 1. Klimaatdoelstellingen van de gemeente zoals geformuleerd in het SLOK
    • a. Het realiseren van woningen en utiliteit met een 10% verscherpte EPC.
    • b. Besparing en/of verduurzaming brandstoffen met 2% per jaar
  • 2. Dubo-convenant 2010-2014, waarin de gemeente samen met Woonstichting SSW, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Provincie Utrecht, Bouwend Nederland en BNA, heeft afgesproken om voor woningbouw, utiliteitsbouw, stedenbouw, grond-,weg- en waterbouw en bedrijventerreinen het volgende ambitieniveau te hanteren:

"De algemene en tevens minimale ambitie van dit convenant bij nieuwbouw van woningen, scholen en kantoren is een minimale GPR-score van 6,5 en een streefniveau van 8 voor gebouwen. Voor bestaande woningen geldt bij renovatie een verhoging van de GPR-gebouw-score met 2 punten en een CO2-reductie van 30-50%. (zie uitleg GPR hieronder).

Als leidraad bij het (her)ontwikkelen van bedrijventerreinen wordt de handleiding Duurzaam Ontwikkeling Bedrijventerreinen gebruikt. Voor een duurzame stedenbouw wordt het Nationaal Pakket Duurzame Stedenbouw gebruikt. Voor de grond-, weg- en waterbouw wordt het Nationaal Pakket Grond-, Weg- en Waterbouw gebruikt. "

In het Dubo-convenant staat ook:

"De gemeente neemt voor de te realiseren gebouwen een totaal GPR-score van tenminste 6.5 en een streefscore van 8 op als voorwaarde bij… Het opstellen van bestemmingsplannen en andere ruimtelijke plannen, voor zover dat rechtens mogelijk is. Waarbij binnen de totaal GPR-score op het onderdeel energie een score van minimaal 7 wordt behaald."

Dit betekent dat bij bouwplannen waar bestemmingen worden aangepast zoals bij Bilthoven Noord, deze voorwaarden voor een minimale GPR waarde en daardoor dus ook een GPR-berekening vereist zijn.

Instrument GPR Gebouw®

Duurzaam bouwen is een manier van bouwen waarbij het milieu minder wordt belast, er een goede leefkwaliteit wordt gerealiseerd en het gebouw een lange levensduur heeft. De gemeente De Bilt werkt met het instrument GPR-gebouw® en stelt dit instrument beschikbaar aan bouwers in de gemeente. In het instrument wordt onderscheid gemaakt in de thema's, energie, milieu, afval, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Gebouwontwerpen kunnen worden getoetst aan een van te voren bepaald ambitieniveau door maatregelen in te voeren in het digitale instrument GPR Gebouw®. De te nemen maatregelen kunnen door de gemeente of ontwikkelaar zelf worden gekozen. Dit instrument is toepasbaar voor (bestaande) utiliteitsgebouwen, (bestaande) scholen en (bestaande) woningen. GPR Gebouw® versie 4.1. geeft per thema een 'rapportcijfer' uiteenlopend van 6 (matig, bouwbesluit of anderszins minimaal) tot 10 (zeer goed).

afbeelding "i_NL.IMRO.0310.0007BP11007-VG01_0053.jpg"

Figuur 5.5 voorbeeld GPR-gebouw score (rood cijfer= score onder de ambitie, groen = voldoet aan ambitie)

Conclusie

In het nieuwe bestemmingsplan zijn geen nieuwe ontwikkelingen opgenomen. De Omgevingsdienst adviseert het gemeentelijk beleid met betrekking tot duurzaam bouwen op te nemen in het bestemmingsplan. Hierbij is vooral de ambitie die is beschreven in het Dubo-convenant gericht op nieuwbouwprojecten woningen en bedrijventerreinen van belang. In dit Dubo-convenant is het voornemen opgenomen dat bij het opstellen van bestemmingsplannen minimale GPR score voor nieuwbouw moet worden opgenomen van tenminste 6,5 gemiddeld en een streefwaarde van 8,0 met een 7 als minimale waarde voor het aspect energie, voor zover dat rechtens mogelijk is.