direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Prinsenlaan / Drakensteyn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0310.0005BP12006-VG01

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Gemeente De Bilt 2030

Op 29 maart 2012 heeft de gemeenteraad van de Structuurvisie 'Gemeente De Bilt 2030 Behoud door ontwikkeling' vastgesteld. Hiermee heeft de gemeente vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening de kaders voor het ruimtelijk beleid vastgelegd.

Het vertrekpunt: zes kwaliteiten

De gemeente De Bilt heeft een aantal specifieke kwaliteiten die haar maken tot een zeer prettige leefomgeving. Het in 2010 opgestelde Bilts Manifest beschrijft een zestal (overkoepelende) kwaliteiten van de gemeente; deze zijn integraal onderdeel van de structuurvisie:

  • 1. ruimte en groen;
  • 2. historische landschappen;
  • 3. hoogwaardige kennis;
  • 4. krachtige kernen;
  • 5. topper in sport;
  • 6. centrale ligging.

Aandachtspunten voor de toekomst

Bij het opstellen van de structuurvisie, als ruimtelijke vertaling van Het Bilts Manifest, is het behoud en zo mogelijk het versterken van deze kwaliteiten dan ook het voornaamste doel. Om te behouden is hier en daar ook verandering noodzakelijk. Autonome ontwikkelingen en maatschappelijke trends maken het noodzakelijk mee te bewegen en te blijven werken aan kwaliteit en leefbaarheid.

Zes speerpunten

Om de zes kwaliteiten te behouden zet de gemeente in de structuurvisie in op zes speerpunten. Het gaat daarbij niet alleen over het afwegen van belangen, maar vooral over het vastleggen van de waarden voor de toekomst. Aanvullend wordt ook een werkwijze beschreven, die een strategie en houding weerspiegelt voor de toekomstige ontwikkeling van de gemeente. De overkoepelende visie is
dat de gemeente De Bilt moet inzetten op kwaliteit boven kwantiteit. De zes speerpunten en de werkwijze vormen samen de visie op de gemeente:

  • Speerpunt 1: het landschap als duurzame onderlegger;
  • Speerpunt 2: een sterke sociale cohesie;
  • Speerpunt 3: zes kernen met een eigen gezicht;
  • Speerpunt 4: Life-science As als groene loper van De Uithof;
  • Speerpunt 5: goed bereikbaar en leefbaar;
  • Speerpunt 6: een recreatief buitengebied van formaat.

Conclusie

Voor dit bestemmingsplan is met name speerpunt 3 relevant. De grote verscheidenheid aan kernen/woonomgevingen in relatie tot de diversiteit aan landschapstypen is uitgangspunt voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Het landschap is altijd de onderlegger en leidraad. Hierdoor wordt voorkomen dat een geleidelijke vervlakking en verstedelijking optreedt, waardoor alle kernen op elkaar gaan lijken. Maartensdijk behoort tot het type lintdorp.

Samenwerken aan Wonen, Woonvisie 2006-2015

De gemeentelijke Woonvisie 2006 – 2015 betreft het meest recente volkshuisvestingsplan van de gemeente De Bilt. Na de laatste prestatieafspraken die de gemeente en de lokale corporatie Woonstichting SSW hebben gemaakt, in 2000, is er veel veranderd. Met name de omstandigheden op de woningmarkt zijn gewijzigd, vooral door de economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren. De visie richt zich op een beperkt aantal concrete ambities die ervoor moeten zorgen dat de huidige en toekomstige inwoners van de gemeente De Bilt naar tevredenheid blijven wonen in de gemeente.

Conclusie

De woonvisie gaat niet in op woonwagens. Dit beleid vormt geen belemmering voor het onderhavige plan.

Milieubeleidsplan 2011-2014

Met het milieubeleidsplan (MBP) wil gemeente De Bilt de weg uitstippelen naar een gezondere en veiligere leefomgeving. Een leefbare gemeente De Bilt betekent dat de bewoners en gebruikers hun directe leefomgeving ervaren als herkenbaar, schoon, prettig en aantrekkelijk. Hoe de directe leefomgeving ervaren wordt verschilt per gebied. In het MBP is daarom per gebied de milieuambitie geformuleerd door gebiedsgerichte milieukwaliteitsprofielen op te stellen.

Conclusie

Het plangebied valt in een gebied waar voornamelijk gewoond wordt. In dit gebied wordt gestreefd naar een goede leefomgeving.

Woongebieden worden ingezet op het behouden en verbeteren van de milieukwaliteit. Zo kan de verstoring van het milieu in deze gebieden tot een minimum beperkt blijven. Hierbij wordt per situatie bekeken naar welk ambitieniveau op het gebied van milieuaspecten haalbaar is. Voor het aspect luchtkwaliteit dient er een directe relatie te zijn met de volksgezondheid. De basiskwaliteit moet voldoen aan de grenswaarde die zijn opgenomen zijn in het Besluit Luchtkwaliteit 2005.

De vermindering van het aantal standplaatsen heeft geen milieutechnische consequenties. Dit beleid vormt geen belemmering voor onderhavige plan.

Het Bilts Manifest

De kwaliteiten van gemeente De Bilt zijn verankerd in drie sporen. Door deze sporen verder te ontwikkelen en de bijbehorende kwaliteiten meer te profileren is de gemeente in staat een aantrekkelijk groene woongemeente te blijven. De gemeente wil dit bereiken door aan de hand van de drie sporen bedrijven, voorzieningen en toeristen van buiten aan te trekken. De volgende drie sporen worden onderscheiden: Recreatie, Vitalisatie en Innovatie & Creatie.

Conclusie

Het Bilts Manifest gaat niet in op woonwagens. Dit beleid vormt geen belemmering voor het onderhavige plan.