direct naar inhoud van 2.4 Functies openbare ruimte
vastgesteld
NL.IMRO.0308.000034-VG01

2.4 Functies openbare ruimte

2.4.1 Wegen

De meeste wegen in het verordeningsgebied hebben naast een verkeerspunt ook een duidelijke verblijfsfunctie. Op deze wegen geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur. Dit zijn de woonstraten (erfontsluitingswegen) in de woonwijken. De van Heutszlaan is een van de ontsluitingswegen van Baarn. Hier geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur. De Amsterdamsestraatweg behoort al tot het buitengebied. Hier geldt een maximumsnelheid van 80 km/uur. Zowel op de van Heutszlaan als de Amsterdamsestraatweg staat de verkeerspunt voorop. De wegen in de wijk zelf zijn gebogen lanen.

2.4.2 Groen

De wijk Prins Hendrikpark heeft een zeer groen karakter. Zowel het openbare als het particuliere groen draagt hieraan bij. Het openbare groen betreft vaak monumentale laanbomen en plantsoenbeplanting met bomen en heesters, die een grote variƫteit aan soorten bezitten. De laanbomen zijn geplaatst in de onverharde bermen langs de wegen. Bomen- en heestergroepen worden zowel gebruikt als afscheiding van de openbare weg, als afscheiding tussen de percelen, als coulissen tussen de bebouwing, als begeleiding van zichtlijnen (ook door middel van solitairen op de gazons) en als achtergrondbeplanting.

In de regels van deze beheersverordening is een omgevingsvergunningstelsel opgenomen om wijziging van de groenstructuur (in openbaar gebied, maar ook op particuliere percelen) te toetsen aan het ruimtelijke karakter van de wijk. Hierbij geldt niet langer (zoals in het bestemmingsplan uit 2002 was opgenomen) dat bepaalde groenelementen onvervangbaar zijn en wordt niet langer getoetst aan een groenwaarderingskaart, maar bij verlening van een vergunning wordt gekeken naar de structuur van de wijk en het karakter van het beschermd dorpsgezicht. De inhoud van het aanwijzingsbesluit voor het beschermd dorpsgezicht en de toelichting daarop zijn via de regels gekoppeld aan de beoordeling van een vergunningaanvraag.

In het voorheen geldende bestemmingsplan werd nog uitgegaan van bouwstroken waarin principe de locatie van de gebouwen (tenzij als beeldbepalend aangeduid) nog mocht worden aangepast. In het geval van sloop en nieuwbouw kon het hoofdgebouw elders op het perceel worden opgericht. In deze beheersverordening is de ligging van de bestaande bebouwing uitgangspunt. Door het vastleggen van de bestaande bebouwing (met beperkte uitbreidingsmogelijkheid) blijft het groene karakter van Prins Hendrikpark bewaard.

De regeling in de beheersverordening beoogt het groene karakter van Prins Hendrikpark te beschermen. Naast het omgevingsvergunningstelsel geldt de gemeentelijke kapverordening. Bij toepassing daarvan wordt met name gekeken naar individuele bomen, de soort en een eventuele herplantplicht. Voor kap van bomen kunnen dus twee soorten omgevingsvergunningen nodig zijn, enerzijds op basis van deze beheersverordening en anderzijds op basis van de gemeentelijke kapverordening.

2.4.3 Water

In het verordeningsgebied zijn geen grotere van belang zijnde waterlopen en -partijen aanwezig.

Er was sprake van een grondwaterbeschermingsgebied in het verordeningsgebied, maar in het kader van de geactualiseerde Provinciale Milieuverordening (d.d. 1 mei 2013) is het grondwaterbeschermingsgebied van de gemeente Baarn komen te vervallen.