direct naar inhoud van Regels
Plan: Lubeckweg - Bouwmarkt en tuincentrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00176-0302

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

In deze regels wordt verstaan onder:

1.1 plan:

het bestemmingsplan Lubeckweg - Bouwmarkt en tuincentrum van de gemeente Amersfoort;

1.2 bestemmingsplan:

de geometrisch bepaalde plan objecten met bijbehorende regels als vervat in het SGML-bestand NL.IMRO.0307.BP00176-0302;

1.3 bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen

het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen met identificatienummer NL.IMRO.0307.BP00070-0303, vastgesteld bij raadsbesluit van 9 december 2014, met de bijbehorende regels.

Artikel 2 Toepassingsbereik

  • a. De verbeelding van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen wordt herzien zoals aangegeven op de verbeelding van dit bestemmingsplan. Voor het overige blijft de verbeelding van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen ongewijzigd van toepassing;
  • b. De regels van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen worden herzien zoals aangegeven in de regels van dit bestemmingsplan. Voor het overige blijven de regels van het bestemmingsplan Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen ongewijzigd.

 

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Toevoegen begrippen

In artikel 1 worden de volgende begrippen toegevoegd:

  • a. 1.31 bouwmarkt:
    detailhandelsbedrijf, al dan niet geheel overdekt, waar het volledige assortiment aan (grove) bouw- en doe-het-zelfproducten aan zowel vakman als particulier wordt aangeboden, met advisering over producten, toepassing en uitvoering, en aanvullende services waaronder verhuur van materieel en gereedschap alsmede waar nautische artikelen (watersportartikelen en boten) worden verkocht;
  • b. 1.43 drive-in:
    al dan niet gebouwde detailhandelsvoorziening inclusief kassa- en serviceruimte, bedoeld voor de verkoop, het ophalen en het retourneren van (grove) bouw- en doe-het-zelfproducten en tuinmaterialen, alsmede de verhuur van materiaal en gereedschap, geschikt en ingericht om met een voertuig in te rijden en te verblijven, waar bezoekers producten kunnen inladen respectievelijk lossen;
  • c. 1.110 winkelvloeroppervlakte:
    het voor het publiek zichtbare en toegankelijke deel van een winkel dat verwarmbaar is en vrij van weersinvloeden;
  • d. 1.100 tuincentrum:
    In eeen tuincentrum mag het volgende assortiment worden verkocht:
    - basisassortiment: direct voor de aanleg, inrichting en onderhoud van tuinen en benodigdheden;
    - randassortiment: indirect voor de aanleg, inrichting en onderhoud van huis en tuin en benodigde artikelen, alsmede dieren, dierbenodigdheden- en voeding decoratie en woonaccessoires binnenshuis,dierenservice, tuin- en waxkleding, buitenspeelgoed, buitenkoken en accessoires, streekproducten als appels, peren en honing e.d.;
    - gelegenheidsassortiment en ambulante verkoop: artikelen ten behoeve van bepaalde festiviteiten, zoals bijvoorbeeld Pasen en Kerstmis;
    - ondersteunende horeca in de vorm van horeca-C die ondergeschikt is aan de hoofdactiviteit;
    - verkoop van vuurwerk in de maand december.
  • e. de oorspronkelijke subleden 31 tot en met 112 van artikel 1 worden als volgt vernummerd:
  • de subleden 31 tot en met 41 worden vernummerd tot 32 tot en met 42;
  • de subleden 42 tot en met 107 worden vernummerd tot 44 tot en met 109;
  • de subleden 108 tot en met 112 worden vernummerd tot 111 tot en met 115.

Artikel 4 Bedrijventerrein 3d

4.1 Toevoegen aan de bestemmingsomschrijving

Aan artikel 10.1 wordt onder g. toegevoegd:

g. ter plaatse van de aanduiding specifieke vorm van bedrijventerrein 3d - bouwmarkt en tuincentrum (sbt-btu) is toegestaan:

  • 1. een bouwmarkt met een winkelvloeroppervlak van maximaal 9.200 m2 met dien verstande dat het winkelvloeroppervlak ten dienste van de verkoop van nautische artikelen maximaal 175 m2 mag bedragen;
  • 2. een tuincentrum met een winkelvloeroppervlak van maximaal 1.000 m2;
  • 3. een bij het tuincentrum behorende onoverdekte buitenruimte met een brutovloeroppervlak van maximaal 730 m2;
  • 4. een drive-in met een brutovloeroppervlak van maximaal 3.240 m2;
  • 5. ondergeschikte detailhandel in nevenassortiment tot een maximum van 100 m2 winkelvloeroppervlak;
  • 6. aan een bouwmarkt en/of tuincentrum verwante activiteiten, zoals bijbehorende kantoorruimten, personeelsruimten, technische ruimten, parkeervoorzieningen en ondergeschikte horeca;
  • 7. opslag en uitstalling;
  • 8. laad- en losruimten;
  • 9. voorzieningen voor de berging van water.

Met de bovenstaande toevoeging wordt het oorspronkelijke artikel 10.1, sub g "bedrijven,zijnde categorieën inrichtingen die zijn aangewezen in artikel 2.1, derde lid van het Bor (geluidzoneringsplichtige inrichtingen) zijn uitgesloten" gewijzigd in 10.1 sub h.

4.2 Wijzigen van de bouwregels
  • 1. Aan artikel 10.2.1 wordt onder i. toegevoegd: ter plaatse van de aanduiding ''specifieke vorm van bedrijventerrein 3d - bouwmarkt en tuincentrum (sbt-btu)" mag de bouwhoogte van gebouwen niet meer of niet minder bedragen dan de op de verbeelding aangegeven maximale en minimale bouwhoogte met dien verstande dat ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding-dakrand (sba-d) de minimale hoogte van de dakrand van de gebouwen 15 meter moet bedragen aan de zijde van de A1 en minimaal 14 meter ter plaatse van de parkeergarage aan de kant van de Hanzeboulevard/Lubeckweg.
  • 2. Aan artikel 10.2.2 wordt toegevoegd : in afwijking van het bepaalde in artikel 10.2.2 gelden voor het bouwen van de hierna genoemde andere bouwwerken ter plaatse de aanduiding ''specifieke vorm van bedrijventerrein 3d - bouwmarkt en tuincentrum (sbt-btu)" de volgende regels:
  • overige erf- en terreinafscheiding en overige andere bouwwerken 4,25 m
  • geluidwerende voorzieningen 16 m
  • één reclameteken ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding-reclame 16 m (sba-r)

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 5 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 6 Overgangsrecht

6.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een bouwvergunning, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de bouwvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
  • b. burgemeester en wethouders kunnen eenmalig een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in sub a, voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk met maximaal 10%.
  • c. het bepaalde in sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
6.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in het eerste lid, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. indien het gebruik, bedoeld in het eerste lid, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. het eerste lid is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
6.3 Hardheidsclausule

Voor zover toepassing van het overgangsrecht gebruik leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard jegens een of meer natuurlijke personen kunnen burgemeester en wethouders ten behoeve van die persoon of personen van dat overgangsrecht vrijstelling verlenen.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan Partiële herziening Bedrijventerreinen e.o. en snelwegen Lübeckweg - bouwmarkt en tuincentrum van de gemeente Amersfoort;