direct naar inhoud van 2.4 Archeologie
Plan: Hooglanderveen en Vathorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00066-0301

2.4 Archeologie


Binnen het plangebied bevinden zich geen wettelijk beschermde archeologische monumenten of bekende archeologische waarden. Wel zijn er archeologische verwachtingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00066-0301_0010.png"

Uitsnede uit archeologische beleidskaart met gebied Hooglanderveen en Vathorst

Archeologisch waardevol verwachtingsgebied met hoge verwachting

In het plangebied bevinden zich verschillende gebieden met hoge archeologische verwachting (AWV 2, oranje op de beleidskaart).

In geval van ontwikkelingen in deze gebieden, met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 100 m², dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Het gaat om de volgende gebieden:

  • Ten noordoosten van de Laak liggen drie terpen van mogelijk middeleeuwse oorsprong: Achterhoekerweg 3/3a, Achterhoekerweg 2 en Palissaden 9;
  • Ten zuiden van de Laak bevinden zich twee woonterpen van mogelijk middeleeuwse oorsprong: Hogesteeg 10a/11/13. De twee terpen liggen op een opduiking van het dekzand; hier zijn vondsten gedaan uit het Mesolithicum;
  • De andere gebieden met hoge archeologische verwachting in Vathorst zijn dekzandruggen, soms met een esdek.


De archeologische verwachting voor dergelijke gebieden geldt voor zowel jager-verzamelaars als landbouwers. Bij eerder archeologisch onderzoek zijn vooral vondsten gedaan uit het Mesolithicum (jager-verzamelaars); het betreft hier vooral kuilen met verbrand materiaal en vuurstenen werktuigen en afslagen.

Archeologisch waardevol verwachtingsgebied met middelhoge verwachting

In het plangebied bevinden zich verschillende gebieden met middelhoge archeologische verwachting (AWV 3 geel op de beleidskaart).

In geval van ontwikkelingen in deze gebieden, met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 500 m², dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

De gebieden met middelhoge archeologische verwachting behoren tot de flanken van de dekzandruggen of dekzandvlakten. Zowel sporen uit de prehistorie - met name uit het Mesolithicum - als uit de Middeleeuwen zijn in dergelijke bodems gevonden.

Archeologisch waardevol verwachtingsgebied met lage verwachting

In de verschillende delen van het bestemmingsplangebied bevinden zich terreinen met een lage archeologische verwachting (AWV 4, groen op de beleidskaart).

In geval van ontwikkelingen in deze gebieden, met bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 10.000 m², dient voorafgaand een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Deze gebieden bestaan uit lage en vrij natte gronden, die in het verleden minder geschikt waren voor bewoning. Hier zijn lage verwachtingen voor nederzettingssporen uit de prehistorie. Archeologische sporen uit de late Middeleeuwen kunnen in dergelijke gebieden wel voorkomen.

Archeologisch onderzoek voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk Vathorst

Voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk Vathorst heeft, met name in de periode van 1999 tot 2005, veel archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Het onderzoek concentreerde zich aanvankelijk op de hoog gelegen dekzandgebieden. Deze bleken echter grootschalig te zijn ontgrond ten behoeve van zandwinning. Het archeologisch onderzoek heeft zich vervolgens verplaatst naar de wat lagere gebieden. Hier bestonden de vondsten vooral uit mesolithische kuilen met spaarzame vuursteenvondsten.