Plan: | Park Randenbroek e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00024-0301 |
Binnen het plangebied bevinden zich geen wettelijk beschermde archeologische monumenten. Wel zijn er gebieden met archeologische waarden en verwachtingen.
In dit bestemmingsplangebied ligt een archeologisch waardevol gebied van hoge archeologische waarde: Park Randenbroek (gebied WR-A1). Huize Randenbroek heeft in de 17de en 19de eeuw ingrijpende veranderingen ondergaan. Onzeker is of het pand op 14de - eeuwse of oudere funderingen staat, of dat de resten van het middeleeuwse huis zich op een andere plaats binnen het landgoed bevinden.
In het plangebied bevinden zich verder gebieden met een hoge archeologische verwachting direct ten zuiden van Park Randenbroek en een klein gebied in de zuidwesthoek van het plangebied (gebied WR-A2). De strook ten zuiden van Park Randenbroek heeft deze hoge verwachting, omdat het gebied oorspronkelijk ook tot het landgoed Randenbroek behoorde. Het kleine gebied in de zuidwesthoek van het plangebied heeft de hoge verwachting, omdat het hier gaat om een zone met een plaggendek, een oude enkeerdgrond. Deze enkeerdgronden liggen op de relatief hooggelegen gebieden binnen het dekzandgebied en vooral in de nabijheid van oude bewoningskernen. Enkeerdgronden zijn oude bouwlanden, die vanaf de late Middeleeuwen op de Pleistocene zandgronden zijn ontstaan door het opbrengen van mest vanuit potstallen vermengd met plaggen, die gestoken werden op de woeste gronden (zoals heide, bossen en beekdalen). Onder een plaggendek zijn vaak prehistorische en middeleeuwse sporen goed behouden gebleven.
Een gebied met een middelhoge archeologische verwachting (gebied WR-A3) bevindt zich aan de zuidoostzijde van het plangebied. Hier ligt een dekzandrug met een verwachting voor vindplaatsen van prehistorische bewoning. De overige gebieden binnen het plangebied hebben een lage archeologische verwachting (gebied WR-A4). Deze gebieden bestaan uit beekdalgronden aan weerszijden van de Heiligenbergerbeek. Hier zijn lage verwachtingen voor nederzettingssporen. Wel van archeologisch belang zijn mogelijke resten van voorden, bruggen, knuppelpaden of rituele depots.
De archeologische waarden en verwachtingen zijn aangegeven op de Archeologische beleidskaart, die op basis van archeologische waarnemingen en historische gegevens tot stand is gekomen. De Archeologische beleidskaart is door de gemeenteraad op 28 september 2010 vastgesteld.
Voor de gebieden met archeologische waarden en verwachtingen zijn in dit bestemmingsplan beschermende regelingen opgenomen. De plicht daartoe is vastgelegd in de Wet op de archeologische monumentenzorg (zie hoofdstuk 3).
afbeelding: archeologische gebieden