Plan: | Park Randenbroek e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00024-0301 |
Op 7 juli 2009 heeft de gemeenteraad van Amersfoort de structuurvisie Park Randenbroek e.o. met de titel "Veelzijdig genieten in een bijzonder stadspark" vastgesteld. Aanleiding voor het maken van de structuurvisie was de vraag van verschillende maatschappelijke groeperingen aan de gemeente om een samenhangende en integrale visie voor het gebied langs de Heiligenbergerbeek te ontwikkelen. Een aantal ontwikkelingen maakte dat noodzakelijk. Zo verhuist de ziekenhuisvestiging Elisabeth naar de Maatweg en krijgt het Sportfondsenbad een nieuwe plek aan de Hogeweg. De tennisvereniging Metgensbleek is inmiddels uit het plangebied vertrokken. De in het gebied aanwezige sportverenigingen hebben
behoefte aan meer ruimte en extra voorzieningen, zoals een skeelerbaan. De noodzakelijke opknapbeurt van het Park Randenbroek tenslotte vraagt om duidelijke uitgangspunten voor inrichting en beheer. Deze veelheid aan wensen en ontwikkelingen maken een samenhangende visie en een integrale afweging van de te maken keuzes noodzakelijk.
De door de gemeenteraad vastgestelde structuurvisie heeft tot doel om het plangebied te ontwikkelen tot een beekdal waarin natuur en cultuur elkaar ontmoeten en dat functioneert als een gevarieerd recreatief groengebied voor heel Amersfoort. De verschillende onderdelen, sport, recreatie, milieu (ecologie en landschap), beheer (water en groen), wonen en verkeer zijn hierbij op elkaar afgestemd.
De structuurvisie geeft een samenhangend en ruimtelijk kader voor de ontwikkelingen in het gebied van het Heiligenbergerbeekdal. Het beekdal wordt een stadspark waarvan het karakter wordt bepaald door het monumentale bomenbestand en de Heiligenbergerbeek. Het park krijgt de allure die past bij een groen rijksmonument. Het gehele gebied wordt een ontmoetingsplek voor de stad in het algemeen en de omliggende wijken in het bijzonder. Samen met een uitbreiding en versteviging van recreatieve en sportieve functies wordt een gebied gerealiseerd met een intensieve, groene belevingswaarde en een stabiele toekomstwaarde voor heel Amersfoort.
Dit bestemmingsplan beoogt de integrale ontwikkeling van het gebied volgens de hiervoor genoemde structuurvisie mogelijk te maken. Voor het opstellen van dit bestemmingsplan is voorts een aparte startnotitie gemaakt, die op 14 december 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de startnotitie zijn onder andere omschreven de grenzen van het nieuwe bestemmingsplan, de globale opzet en inhoud en de voor het bestemmingsplan te volgen procedure. Verder heeft de gemeenteraad op 24 mei 2011 het Inrichting- en beheerplan Park Randenbroek e.o. vastgesteld. In dat plan zijn de inrichtingswensen en beheermaatregelen voor het plangebied beschreven. Het Inrichting- en beheerplan vormt mede kader voor dit bestemmingsplan.
Met dit nieuwe bestemmingsplan wordt voorts voldaan aan de uit de Wet ruimtelijke ordening voortvloeiende verplichting om voor het gehele grondgebied van de gemeente te komen tot actuele planologisch-juridische regelingen. Door alle nieuwe bestemmingsplannen volgens een uniforme systematiek op te stellen binnen de kaders van het Handboek bestemmingsplannen, wordt uniformiteit in kaartbeeld en planregels bewerkstelligd. Hierdoor wordt de rechtszekerheid en de praktische hanteerbaarheid van de bestemmingsplannen vergroot. Tevens wordt met het nieuwe bestemmingsplan voldaan aan de verplichting tot digitalisering en digitaal gebruik van bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan is conform de IMRO-standaard (informatie model ruimtelijke ordening) vervaardigd. Hierdoor is het bestemmingsplan eenvoudig in te brengen in het gemeentelijk (raadpleeg-)systeem en kan het op een makkelijke wijze worden uitgewisseld met andere overheden zoals de provincie. De nieuwe digitale systematiek heeft weliswaar gevolgen voor het vertrouwde kaartbeeld en de opbouw van de regels, maar sluit naadloos aan bij de huidige eisen van het bestemmingsplan.