direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: Regterweistraat 5
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0304.BPwaaregterweistr5-1204

4.4 Externe veiligheid

De locatie is gelegen op het industrieterrein bij Waardenburg, nabij afslag 16 van de A2 tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch. Op onderstaande afbeelding is de locatie met een rode lijn aangegeven. Door de initiatiefnemer is aangegeven dat er gemiddeld 70 personen aanwezig zijn. Bij evenementen kan dit aantal oplopen. Wanneer in alle ruimtes tegelijk een evenement plaatsvindt, zijn 170 personen aanwezig. Deze situatie zal in werkelijkheid niet voorkomen.

Er is sprake van een herontwikkeling. Dit betekent dat in het verleden op deze locatie reeds activiteiten werden ontplooid waar personen verbleven. De huidige ontwikkeling geeft ten opzichte van deze situatie een beperkte toename van de personendichtheid. Deze toename ontstaat vooral bij evenementen. Op jaarbasis gezien, is de extra verblijfstijd van deze personen echter zeer beperkt. De verblijfstijd dient op jaarbasis te worden beoordeeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0304.BPwaaregterweistr5-1204_0006.png"

Figuur 5: Ligging planlocatie

4.4.1 Onderzoekskader

Externe veiligheid beschrijft de risico's die ontstaan als gevolg van opslag of handelingen met gevaarlijke stoffen. Dit kan betrekking hebben op inrichtingen (bedrijven), transportroutes en buisleidingen. Op deze drie categorieën is verschillende wet- en regelgeving van toepassing. Het huidige beleid voor inrichtingen (bedrijven) is afkomstig uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi), het beleid voor transportmodaliteiten staat beschreven in de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' (cRvgs). Het beleid voor buisleidingen is opgenomen in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb). Binnen het beleidskader voor externe veiligheid staan twee kernbegrippen centraal: het plaatsgebonden risico en het groepsrisico. Hoewel beide begrippen onderlinge samenhang vertonen zijn er belangrijke verschillen. Hieronder worden beide begrippen verder uitgewerkt.

Plaatsgebonden Risico (PR)

Het plaatsgebonden risico geeft de kans, op een bepaalde plaats, om te overlijden ten gevolge van een ongeval bij een risicovolle activiteit. De kans heeft betrekking op een fictief persoon die de hele tijd op die plaats aanwezig is. Het PR kan op de kaart van het gebied worden weergeven met zogeheten risicocontouren: lijnen die punten verbinden met eenzelfde PR. Binnen de 10-6 contour (welke als wettelijk harde norm fungeert) mogen geen nieuwe kwetsbare objecten geprojecteerd worden. Voor beperkt kwetsbare objecten geldt de 10-6 contour niet als grenswaarde, maar als een richtwaarde.

Groeprisico (GR)

Het groepsrisico is een maat voor de kans dat bij een ongeval een groep slachtoffers valt met een bepaalde omvang. Het GR is daarmee een maat voor de maatschappelijke ontwrichting. Het GR kan niet 'op de kaart' worden weergegeven, maar wordt weergegeven in een grafiek waar de kans (f) afgezet wordt tegen het aantal slachtoffers (N), de fN-curve. Het GR wordt bepaald binnen het invloedsgebied van een risicovolle activiteit. Dit invloedsgebied wordt doorgaans begrensd door de 1% letaliteitsgrens (tenzij anders bepaald), ofwel door de afstand waarop nog 1% van de blootgestelde mensen in de omgeving komt te overlijden bij een calamiteit met gevaarlijke stoffen.

Verantwoordingsplicht

In het Bevi, de cRvgs en het Bevb is een verplichting tot verantwoording van het groepsrisico opgenomen. Deze verantwoordingsplicht houdt in dat wijzigingen met betrekking tot planologische keuzes moet worden onderbouwd én veelal ook verantwoord moeten worden door het bevoegd gezag. Hierbij geeft het bevoegd gezag aan of het groepsrisico in de betreffende situatie aanvaardbaar wordt geacht. In het Bevi, de cRvgs en het Bevb zijn bepalingen opgenomen waaraan deze verantwoording dient te voldoen.

4.4.2 Toets

In de omgeving van het plangebied zijn de volgende risicobronnen relevant (bron: professionele risicokaart, N.V.):

  • Rijksweg A2;
  • Spoorlijn 's-Hertogenbosch - Betuweroute;
  • Willemsen. (lpg-tankstation);
  • AGE Rijnvallei (bestrijdingsmiddelenopslag).

Rijksweg A2

De rijksweg A2 loopt direct langs het plangebied. In bijlage 5 van de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen is aangegeven welke veiligheidsafstand voor deze weg geldt. Deze afstand staat vast en kan niet door berekeningen worden gewijzigd. Tevens is in de circulaire aangegeven met welke hoeveelheden brandbaar gas (GF3) het groepsrisico berekend moet worden in het kader van het Basisnet. De gegevens zijn opgenomen in onderstaande tabel.

Wegvak   Weg   Omschrijving   Veiligheidszone [m]   # wagens GF3 [/jaar]  
B59   A2   Knp. Deil - Afr. 19 Kerkdriel   0   4.544  

Tabel 2: Veiligheidszone en wagens GF3 voor het wegvak (Bron: circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen)

De geprojecteerde ontwikkeling ligt buiten de veiligheidszone. Deze heeft geen invloed op de voorgenomen ontwikkeling. Wel valt de ontwikkeling binnen het invloedsgebied van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit invloedsgebied bedraagt circa 4 km aan weerszijden van de weg. Dit betekent dat beoordeeld moet worden of de verantwoordingsplicht van het groepsrisico van toepassing is.

De verantwoordingsplicht is van toepassing als indien de oriëntatiewaarde van het groepsrisico wordt overschreden of het groepsrisico toeneemt. Strikt genomen dient dit rekenkundig te worden bepaald. Het is Oranjewoud echter bekend dat bij een nabij gelegen wegvak, met een intensieve bebouwing en dezelfde vervoersomvang, de oriëntatiewaarde ruim onderschreden wordt. Dit betekent dat voor het wegvak bij Waardenburg het groepsrisico nog geringer is. Ook kan op basis van de eerder genoemde berekening geconstateerd worden dat de herontwikkeling weliswaar een geringe toename van de personendichtheid geeft, maar niet significant bijdraagt aan het groepsrisico. De verantwoordingsplicht is derhalve niet van toepassing.

Spoorweg 's-Hertogenbosch - Betuweroute

Volgens de vervoerscijfers van het Basisnet spoor worden over deze route geen gevaarlijke stoffen vervoerd. Onlangs is bekend gemaakt dat over deze route in de toekomst wel gevaarlijke stoffen vervoerd zullen worden. Voor deze toekomstige ontwikkeling zijn nog geen vervoerscijfers bekend. Gezien de beperkte ontwikkeling en het gegeven dat tussen het plangebied en het spoor de kern Waardenburg gelegen is, is de verwachting dat het invloed van de voorgenomen ontwikkeling op het groepsrisico van het spoor nihil tot niet aanwezig is. De verantwoordingsplicht is derhalve niet van toepassing.

Shell Tankstation Dierensteinweg B.V. (LPG-tankstation)

Het wettelijke invloedsgebied van 150 meter van LPG-tankstation Dierensteinweg B.V. valt niet over het plangebied. Het LPG-tankstation is niet relevant in het kader van deze ontwikkeling.

AGE Reinvallei (bestrijdingsmiddelenopslag)

Bij AGE Reinvallei vindt opslag van bestrijdingsmiddelen plaats. Deze opslag heeft een PR 10-6 contour van 20 meter en een invloedsgebied van 90 meter. Beide hebben geen overlap met het plangebied. AGE Reinvallei is niet relevant in het kader van deze ontwikkeling.

4.4.3 Conclusie

Het aspecte externe veiligheid heeft geen invloed op de planontwikkeling op de locatie Regterweistraat 5 (zie Bijlage 2).

Vooruitlopend op het indienen van een omgevingsvergunning voor het bouwen is het wenselijk om te overleggen met de Veiligheidsregio en lokale brandweer over mogelijkheden ter bevordering van de zelfredzaamheid (en rampenbestrijding). Dit wordt bij de verdere uitwerking van het bouwplan besproken.

De Veiligheidsregio heeft gereageerd op het voorontwerpbestemmingsplan. De ontvangen reactie per brief is in een gesprek toegelicht aan de initiatiefnemers. De reactie en het overleg hebben geleid tot een nadere onderbouwing externe veiligheid die als Bijlage 6 bij dit bestemmingsplan is opgenomen.