direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Zandweg 44 Waardenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0304.BP00056-1203

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Visie Wonen en Werken 2002 - 2011

Door middel van de Visie Wonen en Werken 2002-2011 is uitwerking gegeven aan het Experiment Ruimtelijk Beleid Rivierenland. In deze visie zijn de locaties aangewezen voor wonen en werken. De keuze van locaties en toekenning van prioriteiten die aan de ontwikkeling van woningbouwlocaties wordt gegeven, is voor de gemeente Neerijnen afhankelijk van de meerwaarde voor de ruimtelijke kwaliteit, omgevingskwaliteit en/of sociale kwaliteit die een bepaalde ontwikkeling met zich mee brengt. Het bouwen van woningen kan daarbij vanuit de volgende invalshoeken worden benaderd:

  • als een duurzame stedenbouwkundige kwaliteitsverbetering: de bouw van woningen op specifieke locaties kan bijdragen aan een betere aansluiting c.q. integratie met aangrenzende woonbebouwing, dan wel een goede (of verbeterde) landschappelijke invulling;
  • als oplossing van een milieu c.q. leefbaarheidsknelpunt: in gevallen waar sprake is van een (milieu)hinderlijke situatie binnen of aangrenzend aan gebieden met een overwegende woonfunctie kan woningbouw zeer aantrekkelijk zijn als alternatieve functie op de betreffende locatie;
  • als instrument voor volkshuisvesting voor alle doelgroepen: een gezonde woningmarkt is gebaat bij een zekere continuïteit in het aanbod, zowel in kwantiteit als kwaliteit, die beantwoordt aan de vraag;
  • als kostendrager voor het financieel mogelijk maken van het oplossen van ruimtelijke- en milieuknelpunten: de bouw van woningen fungeert als financiële drager voor de verplaatsing of sanering van de locatie.

Conclusie

Het planvoornemen betreft de herbouw van een woning op een reeds bebouwd perceel. Dit voornemen valt te bezien als een instrument voor volkshuisvesting voor alle doelgroepen en voldoet in principe aan de uitgangspunten van de visie Wonen en Werken 2002-2011.

3.4.2 Woonvisie Neerijnen 2010-2025

Gemeente Neerijnen heeft op 9 juli 2009 de Woonvisie Neerijnen 2010-2025 ‘Behoud door ontwikkeling’ vastgesteld. Belangrijke thema’s in deze woonvisie zijn het behoud en uitbreiding van het economische, maatschappelijke en sociale voorzieningenniveau en het behoud van de identiteit, het rustieke en landelijke karakter. Het kunnen behouden en realiseren van voldoende en passende voorzieningen vereist voldoende economisch draagvlak: een voldoende bevolkingsomvang en een diverse bewonerssamenstelling. 'Groei' en 'Ontwikkeling' zijn daarom de centrale thema's in de woonvisie. Groei en ontwikkeling zijn nodig om de bevolkingsomvang te kunnen laten stijgen en diverser van samenstelling te laten zijn. Daardoor kan het gewenste voorzieningenniveau behouden c.q. gerealiseerd worden. En dat is weer voorwaarde om de leefbaarheid van de (kleine) kernen te kunnen waarborgen. 'Behoud door ontwikkeling' is de hoofdstrategie van de woonvisie.

Conclusie

Onderhavig plan betreft de herbouw van een woning aan de rand van de kern Waardenburg. Deze ontwikkeling sluit aan op de Woonvisie.

3.4.3 Welstandsnota

Sinds 1 juli 2004 kan welstandstoetsing van bouwplannen alleen nog maar plaatsvinden als de gemeente beschikt over een welstandsnota. De gemeente Neerijnen beschikt over zo’n nota. In de welstandsnota worden verschillende gebiedstypen onderscheiden. Per type zijn in de nota specifieke welstandscriteria geformuleerd. Het plangebied is gelegen binnen gebiedstype 3 'Naoorlogse woningbouw' en valt onder welstandsniveau 3. Het beleid ten aanzien van de 'Naoorlogse woningbouw' is gericht op het handhaven en, waar nodig, gericht verbeteren van de (basis)kwaliteit. Het gaat daarbij om handhaving van de stedenbouwkundige opzet en de sfeer die uitgaat van het straatbeeld. Bij nieuwbouw wordt derhalve gelet op de situering van bouwmassa 's, de openbare ruimte / het straatprofiel en de detaillering van de bebouwing

Conclusie

Het bouwplan ten behoeve van de herbouw van de woning dient te worden getoetst aan de verschillende welstandscriteria zoals opgenomen in de welstandsnota. Onderhavig planvoornemen is niet in strijd met het beleid uit de welstandsnota van de gemeente Neerijnen.

3.4.4 Archeologiebeleid

De gemeente Neerijnen heeft ten aanzien van aspect archeologie, beleid vastgesteld op 25 september 2008. Onderdeel van het archeologisch beleid is de archeologische verwachtingswaardekaart. Hierop wordt de hele gemeente ingedeeld in verwachtingswaarden. Onderhavig plangebied is aangemerkt als gebied met 'lage verwachting', wat betekent dat er een relatief geringe kans bestaat op het aantreffen van archeologische restanten. Overeenkomstig het gemeentelijke beleid geldt geen onderzoeksverplichting voor bodemingrepen kleiner dan 1.000 m2 .

Conclusie

Aangezien de bodemingreep kleiner is dan 1.000m2 , geldt geen onderzoeksverplichting voor het plangebied. Het planvoornemen voldoet dan ook aan het gemeentelijke beleid.