Plan: | Zandweg 44 Waardenburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0304.BP00056-1203 |
Het ‘Streekplan Gelderland 2005’ is op 29 juni 2005 vastgesteld door Provinciale Staten en in werking getreden op 20 september 2005. In het streekplan kiest de provincie voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Dat gebeurt door op provinciaal niveau te sturen op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht: natuur en water (‘groenblauw raamwerk’), maar ook de ruimtelijke ontwikkelingen in het ‘rode raamwerk’ van stedelijke functies en infrastructuur. De rest van de provincie, het ‘multifunctioneel gebied‘, wordt meer dan in het verleden het domein van de gemeenten. Zij werken daartoe samen in regionaal verband. De bemoeienis van de provincie met dit multifunctioneel gebied is beperkt.
Het plangebied maakt op de ‘Beleidskaart ruimtelijke structuur’ onderdeel uit van het zogenaamde multifunctionele gebied. Ten aanzien van het multifunctionele gebied wordt in het Streekplan het volgende gesteld: ‘Het multifunctioneel gebied beslaat het grootste deel van de provincie. Dit gebied omvat de steden, dorpen, buurtschappen buiten de provinciaal ruimtelijke hoofdstructuur, waardevolle landschappen en het multifunctioneel platteland. In het provinciaal planologisch beleid wordt op deze gebieden geen expliciete provinciale sturing gericht.
Vitaliteit van de multifunctionele gebieden wordt bevorderd door planologische beleidsvrijheid voor samenwerkende gemeenten gericht op:
Ontwikkeling van het multifunctionele gebied kan onder meer plaatsvinden door het accommoderen van de behoefte aan centrum-dorps landelijk wonen/werken.
Conclusie
Onderhavig plan betreft de herbouw van één vrijstaande woning aan de rand van de kern Waardenburg. Het planvoornemen is derhalve niet in strijd met het provinciaal beleid.
Op 12 december 2006 hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland de Streekplanuitwerking ‘zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking’ vastgesteld. Het is een uitwerking van het eerder genoemde Streekplan Gelderland. In deze Streekplanuitwerking worden de gebieden (zoekzones) aangegeven die worden gereserveerd voor stedelijke functies: wonen (huizen), werken (bedrijventerreinen) en voorzieningen (scholen, kerken, sportvelden en dergelijke). Daarnaast bevat de streekplanuitwerking zoekzones voor ‘landschappelijke versterking’. Dat zijn gebieden waar het landschap moet worden versterkt en waar slechts incidenteel en op beperkte schaal woningen mogen worden gebouwd. Voor deze gebieden moet nog een gebiedsplan worden gemaakt.
De zoekzones zijn ruim 2 keer zo groot dan noodzakelijk is. In bestemmingsplannen moet nader worden uitgewerkt welke ruimte daadwerkelijk zal worden gebruikt. Met deze streekplanuitwerking wil de provincie voorzien in de ruimtebehoefte voor de komende jaren (tot 2015).
Conclusie
Het plangebied valt binnen het bestaand stedelijk gebied, zoals in de Streekplanuitwerking is vastgelegd. Het planvoornemen is derhalve niet in strijd met het provinciaal beleid.
Provinciale Staten hebben in december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Met een verordening kunnen Provinciale Staten regels stellen over de inhoud, toelichting of onderbouwing van bestemmingsplannen. Deze regels kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema’s. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan afstemmen op de in de verordening opgenomen regels. De regels in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op het Streekplan Gelderland 2005.
Deze nieuwe koers leidt overigens niet tot meer regulering. Onder de Wro heeft de provincie geen bemoeienis meer met lokale belangen. Gemeenten worden nu vrij gelaten de lokale aspecten naar eigen inzicht te regelen. In het verleden diende ieder bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten te worden goedgekeurd. Onder de Wro is het instrument van de goedkeuring komen te vervallen en heeft dit plaats gemaakt voor algemene regels. Gemeenten dienen deze algemene regels weliswaar in hun bestemmingsplannen te verwerken, maar behouden enige vrijheid in de wijze waarop zij dit doen. Deze algemene regels betreffen alleen onderwerpen met een duidelijk provinciaal c.q. nationaal belang.
Conclusie
Aangezien de verordening een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid vormt, betekent dit dat deze verordening geen beleidswijzigingen bevat. Het planvoornemen is derhalve niet in strijd met de Ruimtelijke Verordening Gelderland.
De provincie Gelderland heeft 19 februari 2003 de Woonvisie Gelderland, Keuzevrijheid en identiteit vastgesteld. De provincie heeft gezocht naar een visie waarin de woonwensen van de burgers centraal te houden. De woonvisie is opgesteld naar aanleiding van de omslag van de vraag naar een kwantitatief woonbeleid naar een kwalitatief woonbeleid met passende woningen en woonmilieus. In haar woonbeleid hanteert de provincie Gelderland twee belangrijke uitgangspunten:
Vanwege de omvang van de provincie en om de ontwikkelingen op de regionale woningmarkt inzichtelijk te maken is het beleid uitgewerkt in drie regionale woonvisies. Onderhavig plan is gelegen in de regio Rivierenland. In het beleid ten aanzien van de regio Rivierenland wordt ingezet om zorgvuldig tegemoet te komen aan de woonwens van de burger. Uit onderzoek is gebleken dat er in de regio vooral behoefte is aan koop- en huurwoningen in zowel het goedkope als het dure segment.
Conclusie
Het planvoornemen omvat de herbouw van een woning. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de woonwens van de burger. Daarnaast zal het planvoornemen, gezien het feit dat sprake is van herbouw, geen nadelige gevolgen hebben op het woonaanbod in de regio. Onderhavig plan is daarmee niet in strijd met de Woonvisie Gelderland.