Plan: | PARAPLUPLAN BED EN BREAKFAST |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01189-vg02 |
De aanleiding voor het in procedure brengen van een bestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" is erin gelegen dat er in de diverse bestemmingsplannen verschillende regelingen voorkomen voor bed en breakfast. De wens is te komen tot een eensluidende regeling voor het gebied binnen de bebouwde kom en tot een aparte regeling voor het buitengebied, en om ruimere mogelijkheden toe te staan waar dat mogelijk is.
Het bestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" is een zogenoemd parapluplan. Een parapluplan is een overkoepelend bestemmingsplan waarmee in één plan aanpassingen in meerdere bestemmingsplannen kunnen worden doorgevoerd. Het is dus niet nodig om alle plannen afzonderlijk aan te passen. Via het onderhavige bestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" worden de in de beleidsregel Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021 (mei 2021, gewijzigd, vastgesteld d.d. 22 juni 2021) gestelde voorwaarden opgenomen.
Het plangebied van dit "Parapluplan Bed en Breakfast" betreft het gehele grondgebied van de gemeente Nunspeet. De plangrens (twee gebieden, één binnen de bebouwde kom, en één buiten de bebouwde kom, in één verbeelding) van dit bestemmingsplan wordt gevormd door de gemeentegrens.
Zoals hiervoor is aangegeven, is het bestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" een zogenoemd parapluplan. Binnen het plangebied van dit bestemmingsplan is dan ook een groot aantal bestemmingsplannen vigerend. Deze geldende plannen blijven, behoudens de bestaande regels m.b.t. bed en breakfast, onverkort van kracht, ook als het parapluplan wordt vastgesteld en rechtskracht verkrijgt. De regels van het bestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" zijn ofwel een aanvulling op de regels van de geldende bestemmingsplannen indien daar geen regels met betrekking tot bed en breakfast waren opgenomen, of een vervanging van de daarin opgenomen regels met betrekking tot bed en breakfast.
Het wettelijk kader van een bestemmingsplan is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Hieronder worden de Wro en het Bro kort toegelicht. Ook wordt ingegaan op de digitalisering van dit bestemmingsplan.
Wet ruimtelijke ordening (Wro)
De Wro schrijft voor dat de gemeenteraad "voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen vaststelt, waarbij ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening de bestemming van de in dat plan begrepen grond wordt aangewezen en met het oog op die bestemming regels worden gegeven".
Besluit ruimtelijke ordening (Bro)
In het Bro is geregeld hoe een bestemmingsplan en andere ruimtelijke plannen er uit moeten zien, wat vastgelegd moet worden en wat meegewogen moet worden (artikelen 3.1.2 t/m 3.1.7 en artikelen 3.2.1 t/m 3.2.4 Bro). In artikel 3.1.6 van het Bro is bepaald dat elk bestemmingsplan vergezeld gaat van een toelichting. In de toelichting moet worden vermeld wat de uitkomsten zijn van onderzoeken over ecologie/flora/fauna, hoe het is gesteld met de waterhuishouding, of de Wet milieubeheer van toepassing is voor bijvoorbeeld een Milieu Effect Rapport (MER), of sprake is van archeologische/cultuurhistorische waarden, welke milieukwaliteitseisen voor wat betreft lucht, bodem, geluid bij het plan betrokken zijn en welk beleid van gemeente, provincie en Rijk een rol speelt.
Een bestemmingsplan is daarom een juridisch ruimtelijk beleidsdocument, waarin de bestemming van de gronden met inbegrip van de daarop van toepassing zijnde gebruiks- en bouwregels en de daarop aanwezige bebouwing worden vastgelegd, maar waarin ook ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden zijn opgenomen.
Digitalisering
Alle ruimtelijke plannen moeten voor iedereen digitaal beschikbaar en raadpleegbaar zijn. Daarvoor is een landelijke voorziening in het leven geroepen. Er wordt gewerkt via landelijk vastgestelde regels (artikel 1.2.1 en 1.2.2 Bro, nader uitgewerkt in de ministeriële Regeling standaarden ruimtelijke ordening).
Terinzagelegging ontwerpplan
In de Wro staat dat op de procedure van een bestemmingsplan de uniforme openbare voorbereidingsprocedure uit afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing is. Dit betekent dat het ontwerp van een bestemmingsplan gedurende een periode van zes weken ter inzage moet worden gelegd. Deze terinzagelegging biedt iedereen de mogelijkheid om gedurende die periode zienswijzen naar voren te brengen bij de gemeenteraad.
De aankondiging van de terinzagelegging van dit ontwerpbestemmingsplan "Parapluplan Bed en Breakfast" en van de mogelijkheid om tijdens die periode een zienswijze naar voren te brengen is gepubliceerd in het blad "Nunspeet Huis aan Huis", en in het digitale "Gemeenteblad van de gemeente Nuspeet", via de website www.overheid.nl.
Zienswijzen
Van de eventueel ingekomen zienswijzen en van de gemeentelijke beantwoording daarvan wordt een verslag gemaakt dat als bijlage bij het vaststellingsbesluit van het bestemmingsplan wordt gevoegd.
Rechtsbescherming
Na vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad staat voor belanghebbenden nog de mogelijkheid open om bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep in te stellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan bestaat uit meerdere onderdelen: een Verbeelding, in dit geval voor de gehele gemeente, met twee gebieden, namelijk van de bebouwde kom, en van buitengebied; een Toelichting en de Regels.
Het eerste hoofdstuk van de toelichting betreft de inleiding. Hierin wordt ingegaan op de aanleiding van dit "Parapluplan Bed en Breakfast". Ook wordt in dit eerste hoofdstuk de ligging van de plangebieden, de geldende juridische regelingen, het wettelijk kader, en de procedure besproken. Deze leeswijzer sluit het eerste hoofdstuk af.
Het tweede hoofdstuk gaat in op het ruimtelijk beleidskader van dit "Parapluplan Bed en Breakfast". In dit hoofdstuk wordt de relevante wetgeving besproken. Ook worden de uitgangspunten en het doel van dit bestemmingsplan behandeld.
Het derde hoofdstuk gaat in op de planomschrijving van dit bestemmingsplan.
Hoofdstuk 4 gaat in op de omgevingsaspecten van dit bestemmingsplan.
Het vijfde hoofdstuk bevat de juridische planbeschrijving. Dit hoofdstuk gaat in op de planregels en op de handhaving van dit "Parapluplan Bed en Breakfast".
Het laatste hoofdstuk, hoofdstuk 6, gaat in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het onderhavige bestemmingsplan.
Zoals in hoofdstuk 1 Inleiding al uiteen is gezet, laat de Wro het toe om een parapluplan te maken aangaande het beleid van de gemeente met betrekking tot bed en breakfast.
Dit bestemmingsplan is een paraplubestemmingsplan. Dat is een bijzondere variant op een regulier bestemmingsplan. Een bestemmingsplan herziet of 'vervangt' normaal gesproken het voorheen geldende bestemmingsplan. Dit paraplubestemmingsplan heeft echter een ander doel, en een andere werking. Het doel van dit bestemmingsplan is uitsluitend het vastleggen van het gemeentelijk beleid met betrekking tot bed en breakfast voor het grondgebied van de gemeente Nunspeet.
De opzet van het paraplubestemmingsplan is daarom zodanig dat alle 'onderliggende' bestemmingsplannen van kracht blijven. De herziening betreft uitsluitend een uniforme regeling ten aanzien van bed en breakfast voor:
Het bestemmingsplan, het “Parapluplan Bed en Breakfast", verwijst voor de te hanteren uitgangspunten naar de beleidsregel "Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021" (mei 2021, gewijzigd). In de beleidsregel is nader uitgewerkt onder welke voorwaarden er omgevingsvergunningen kunnen worden verleend. Deze beleidsregel is vertaald in het onderhavige bestemmingsplan.
Het doel van dit "Parapluplan Bed en Breakfast" is om de diverse regelingen voor bed en breakfast te uniformeren. Ook is de regeling zodanig gewijzigd dat ook (vrijstaande) bijbehorende bouwwerken voor bed en breakfast kunnen worden benut. In dit bestemmingsplan wordt in de regelingen onderscheid gemaakt tussen de gebieden binnen de bebouwde kom en de gebieden in het buitengebied.
Er is een beleidsregel "Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021" (mei 2021, gewijzigd) opgesteld die handvatten geeft voor het beoordelen van aanvragen om een bed en breakfast te realiseren. De desbetreffende beleidsregel is opgesteld voor dit parapluplan en is de grondslag voor dit parapluplan. Voor aanvragen binnen de bebouwde kom kan tot het moment dat het parapluplan in werking is getreden, het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen om af te wijken van het bestemmingsplan, mits voldaan wordt aan de voorwaarden zoals gesteld in de desbetreffende beleidsregel Bed & Breakfast.
Op het moment dat het onderhavige parapluplan in werking is getreden, kunnen burgemeester en wethouders een binnenplanse omgevingsvergunning verlenen, voor zowel binnen de bebouwde kom als voor buiten de bebouwde kom (het buitengebied).
Algemeen
Toerisme en recreatie is een belangrijke economische sector in Nunspeet. Elk jaar komt een groot aantal bezoekers naar Nunspeet, Elspeet, Hulshorst en Vierhouten voor een vakantie of voor een dagtocht. Om die reden is er een goed beleid met betrekking tot bed en breakfast belangrijk.
Omgevingsvisie
In de Omgevingsvisie Nunspeet is de ambitie uitgesproken om de sector toerisme en recreatie zowel kwalitatief als kwantitatief te versterken.
De gemeente wenst de mogelijkheden voor bed en breakfast te verruimen door onder andere de mogelijkheden om voorzieningen voor bed en breakfast ook te kunnen realiseren in (vrijstaande) bijbehorende bouwwerken, hetgeen niet mogelijk was onder het oude beleid.
De ambitie om onder andere meer mogelijkheden voor voorzieningen voor bed en breakfast te realiseren in (vrijstaande) bijbehorende bouwwerken past bij het streefbeeld, zoals dat geschetst wordt in de Omgevingsvisie van de gemeente, met name dat de mogelijkheden voor verblijfsrecreatie binnen de gemeente Nunspeet extra aandacht verdienen (pagina's 14, 28 en 29 van de Omgevingsvisie). Bed & breakfast wordt over het algemeen in woningen aangeboden. Er zijn echter ook initiatieven voor bed & breakfast waarbij de wens bestaat deze te realiseren in andere gebouwen, zoals vrijstaande bijbehorende bouwwerken. Dit vraagt om maatwerk en een afweging per initiatief. Belangrijkste afweging daarbij is dat de bed en breakfast een aanvulling is op het recreatieve verblijfsaanbod binnen de gemeente en dat de accommodatie en de ligging daarvan een recreatieve meerwaarde hebben.
Koersnotitie “Vier seizoenen uit de kunst”
In de Kkoersnotitie 'Vier seizoenen uit de kunst', die eind april 2020 werd vastgesteld, staat het volgende (pagina 4): “De gemeente Nunspeet biedt een diversiteit in verblijf die je bijna nergens anders vindt: bos, hei, zand en randmeren, winkels & horeca, kunst en cultuur, activiteiten & evenementen en een 'levende' oorlogshistorie. Als toegangspoort van de Noord Veluwe is Nunspeet een toeristische recreatieve bestemming voor gasten van alle leeftijden die er even uit willen. Zij verblijven graag op de Veluwe om te genieten van een rustige plek waar het hele jaar rond een kwalitatief aanbod is. Nunspeet kenmerkt zich als een gemeente met dorpen die samen sterker, gezellig & gastvrij zijn, waar het water een unieke kans is en waar de gast vier seizoenen een beleving ervaart die 'uit de kunst is'. Nunspeet onderscheidt zich op de Veluwe, met een breed palet van winkels, horeca, kunst, cultuur en robuuste natuur.”
In de Koersnotitie wordt ook aangegeven dat de balans tussen toeristische druk en de draagkracht van de natuur en omgeving bewaakt moet worden. De gemeente Nunspeet zet daarbij in op een duurzame en verantwoorde ontwikkeling. Dit betekent dat bij de afweging van nieuwe bed en breakfast-initiatieven aan deze Koersnotitie wordt getoetst.
Met de genoemde beleidsregel en met dit paraplu-bestemmingsplan wordt aangegeven aan welke voorwaarden bij het realiseren van een bed en breakfast moet worden voldaan, wil het college van burgemeester en wethouders bij het verlenen van de daarvoor benodigde omgevingsvergunning kunnen afwijken van het bestemmingsplan. Wanneer wordt voldaan aan de regels in de beleidsregel en in dit paraplu-bestemmingsplan, kan worden gesteld dat er in beginsel sprake is van een situatie die ruimtelijk gezien aanvaardbaar is.
Huidige regelingen voor bed en breakfast
Huidige regeling voor bed en breakfast binnen de bebouwde kom
In de huidige regeling zoals deze opgenomen is in de bestemmingsplannen voor de bebouwde kom voor bed & breakfast staat het volgende:
“Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in: artikel xxx ten behoeve van bed & breakfast, met dien verstande dat: |
|
a. | bed & breakfast uitsluitend mag plaatsvinden in een legaal aanwezige woning, waarbij geldt dat ook de deel van een (voormalige) boerderij wordt geacht deel uit te maken van de woning; |
b. | de gezamenlijke oppervlakte voor bed & breakfast niet meer mag bedragen dan 40% van de gebruiksoppervlakte van de woning en tevens niet meer dan 120 m2, waarbij onder de oppervlakte voor bed & breakfast worden begrepen: 1. slaapkamers 2. bad-, douche- en toiletruimten, die niet gedeeld worden met bewoners; 3. een gemeenschappelijke ruimte van niet meer dan 30 m2; |
c. | niet meer dan vier slaapkamers met elk maximaal twee bedden (exclusief kinderbedjes) zijn toegestaan; |
d. | een kookvoorziening niet is toegestaan; |
e. | de maximum verblijfsduur per recreant niet meer dan tien dagen achtereen mag bedragen; |
f. | het gebruik ten behoeve van bed & breakfast geen onevenredige afbreuk mag doen aan: 1. de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden; 2. de ontwikkelingsmogelijkheden van nabij gelegen bedrijven; 3. het straatbeeld; 4. de verkeersveiligheid; |
g. | parkeervoorzieningen op eigen terrein moeten worden gerealiseerd, waarbij geldt dat het aantal parkeerplaatsen ten minste gelijk moet zijn aan het aantal slaapkamers dat voor bed & breakfast wordt aangewend; |
h. | bed & breakfast uitsluitend mag worden geëxploiteerd door de bewoner(s) van de woning; |
i. | geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de verkeerssituatie en de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden." |
Huidige regeling voor bed & breakfast in het buitengebied
In de huidige regeling voor bed & breakfast in het buitengebied staat het volgende:
“Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in xxx ten behoeve van bed & breakfast, met dien verstande dat: | |
a. | bed & breakfast uitsluitend mag plaatsvinden in een legaal aanwezige (bedrijfs)woning, waarbij geldt dat ook de deel van een (voormalige) boerderij wordt geacht deel uit te maken van de (bedrijfs)woning; |
b. | de gezamenlijke oppervlakte voor bed & breakfast niet meer mag bedragen dan 40% van de gebruiksoppervlakte van de bedrijfswoning en tevens niet meer dan 120 m², waarbij onder de oppervlakte voor bed & breakfast worden begrepen: 1. slaapkamers; 2. bad-, douche- en toiletruimten, die niet gedeeld worden met bewoners; 3. een gemeenschappelijke ruimte van niet meer dan 30 m2; |
c. | niet meer dan vier slaapkamers met elk maximaal twee bedden (exclusief kinderbedjes) zijn toegestaan; |
d. | een kookvoorziening niet is toegestaan; |
e. | parkeervoorzieningen op eigen terrein moeten worden gerealiseerd, waarbij geldt dat het aantal parkeerplaatsen ten minste gelijk dient te zijn aan het aantal slaapkamers dat voor bed & breakfast wordt aangewend; |
f. | de bed & breakfast uitsluitend mag worden geëxploiteerd door de bewoner(s) van de (bedrijfs)woning; |
g. | in geval van een dubbelbestemming 'Waarde - Landgoed' mag bed & breakfast ook worden uitgeoefend in een bijbehorend bouwwerk; |
h. | geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de natuurlijke en landschappelijke waarden, het straatbeeld, de verkeerssituatie, de ontwikkelingsmogelijkheden van nabij gelegen bedrijven en de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden.” |
Aanvullingen/wijzigingen op de huidige regelingen
I. Een bed & breakfast in een woning of bedrijfswoning en in een niet-vrijstaand bijbehorend bouwwerk | |
Een bed & breakfast mag gerealiseerd worden in een woning of in een bedrijfswoning en in een niet-vrijstaand bijbehorend bouwwerk. In de huidige regelingen mag alleen in de woning een bed & breakfast worden gerealiseerd. Door deze uitbreiding van de regeling mag de bed & breakfast ook in een aan de woning gebouwd bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd. Dit, omdat hier veel vraag naar is en in niet alle gevallen is er voldoende reden om het toestaan van een bed & breakfast in een niet-vrijstaand bijbehorend bouwwerk te weigeren. |
|
II. Bed & breakfast, onder voorwaarden, in een vrijstaand bijbehorend bouwwerk | |
Een bed & breakfast kan onder voorwaarden ook gerealiseerd worden in maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk: a. Binnen de bebouwde kom mag een bed & breakfast in maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd tot maximaal 50 m2.. Hier geldt een afstandseis van de bed & breakfast van minimaal 1 meter van de erfgrens. b. Buiten de bebouwde kom mag een bed & breakfast in maximaal één vrijstaand bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd tot maximaal 100 m2. Hier geldt een afstandseis van de bed & breakfast van minimaal 3 meter van de erfgrens. Door zowel binnen als buiten de bebouwde kom een bed & breakfast te kunnen realiseren in een vrijstaand bijbehorend bouwwerk, wordt bijgedragen aan de doelstellingen in de Omgevingsvisie. Het verbinden van een maximum aantal m2 zorgt ervoor dat de bed & breakfast niet te grootschalig wordt. Ook hier is vanuit toerisme/recreatie (veel) vraag naar. Overigens wordt opgemerkt, dat hierbij wel moet worden voldaan aan de voorwaarden zoals deze genoemd staan in de artikelen 3 en 4 van de beleidsregel "Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021", en zoals deze artikelen zijn vertaald in de Regels, te weten in artikel 5, lid 5.1 en lid 5.2 van de Regels van het onderhavige paraplu-bestemmingsplan. |
|
III. Bed & breakfast in een uniek object | |
Een bed & breakfast kan, onder voorwaarden, ook worden gerealiseerd in een uniek object dat geen woning of een bijbehorend bouwwerk is. Voorbeelden van unieke objecten zijn karakteristieke gebouwen en/of varende constructies. Dit vanuit de wens om de toerist/recreant een unieke ervaring te bieden. De objecten dienen wel te voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit. Deze initiatieven worden per geval beoordeeld. |
|
IV. Flexibel aantal slaapkamers | |
De eis van maximaal vier slaapkamers met elk maximaal twee bedden (exclusief kinderbedjes) wordt geschrapt. Binnen het toegestane aantal m2 kan de eigenaar van de bed & breakfast op deze manier zelf invulling geven aan de bed & breakfast. Omdat het aantal slaapkamers wel begrensd wordt door het maximaal toegestane aantal m2, zit hier wel een begrenzing aan (artikel 3, lid 2 en 3, en artikel 4, lid 2 en 3 van de beleidsregel "Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021" en zoals deze artikelen zijn vertaald in de Regels, te weten in artikel 5, lid 5.1, sublid 2 en 3, en lid 5.2, sublid 2 en 3 van de Regels van het onderhavige "Parapluplan Bed en Breakfast"). |
|
V. De regels m.b.t. de Parkeerplaatsen worden verduidelijkt | |
De regels voor het aantal benodigde parkeerplaatsen worden verduidelijkt. Zie artikel 3, lid 7, en artikel 4, lid 8 van de "Beleidsregel Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021", en zoals deze artikelen zijn vertaald in de Regels, te weten in artikel 5, lid 5.1, sublid 7 en lid 5.2, sublid 8 van de Regels van het onderhavige paraplu-bestemmingsplan. | |
Voor het overige wordt verwezen naar de beleidsregel "Bed & Breakfast gemeente Nunspeet 2021" (mei 2021, gewijzigd) en naar de Regels van het onderhavige paraplu-bestemmingsplan.
Op grond van artikel 3.1.6 van het Bro wordt in het kader van de voorbereiding van een bestemmingsplan nagegaan of dat plan uitvoerbaar is. In dat kader moet elk bestemmingsplan worden getoetst aan een aantal omgevingsaspecten. Het vaststellen van een bestemmingsplan kan namelijk gevolgen hebben voor de belangen van bijvoorbeeld natuur en milieu en voor de waterhuishouding.
De geldende bestemmingen van de gronden zullen niet wijzigen door de nieuwe regelingen, onderzoek naar de bodemgesteldheid en eventuele bodemverontreiniging kan daardoor achterwege blijven. In het geval van bijvoorbeeld het gebruiken van aangrenzende gebouwen voor een bed & breakfast kan het wel noodzakelijk zijn een bodemonderzoek uit te voeren. Dit bijvoorbeeld, indien er sprake is van een toename in de oppervlakte verblijfsruimte.
Conform de Wet Luchtkwaliteit (Wet milieubeheer, Titel 5.2 "Luchtkwaliteitseisen") draagt het plan niet in betekende mate bij aan de luchtverontreiniging. Om die reden is een onderzoek niet noodzakelijk. De luchtkwaliteit vormt bij initiatieven, die passen binnen dit bestemmingsplan, geen belemmering.
Het paraplubestemmingsplan heeft geen gevolgen voor de waterhuishouding indien een bed en breakfast binnen bestaande gebouwen gerealiseerd wordt en er geen toename plaatsvindt van het verhard oppervlak door een toename van bebouwing. Wanneer er echter wel een toename van het verhard oppervlak plaatsvindt, moeten de gevolgen van de bed en breakfast voor de waterhuishouding eventueel wel worden onderzocht.
Het plan zorgt niet voor een inbreuk op beschermde natuurgebieden en/of planten- en diersoorten wanneer de bed en breakfast betrekking heeft op bestaande bebouwing. Wanneer de bed en breakfast echter wordt voorzien in bijvoorbeeld nieuw op te richten bebouwing, dan dient onderzoek plaats te vinden naar de gevolgen voor flora en fauna.
Het plan maakt geen nieuw geluidgevoelig object mogelijk binnen een geluidszone van een bestaande geluidsbron. Een bed en breakfast is geen geluidgevoelig object. Op basis van de Wet geluidhinder behoeft geen akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd. Er vindt geen verslechtering plaats ten opzichte van de al aanwezige woonfunctie.
De regeling in het plan leidt niet tot risicovolle activiteiten en/of situaties. Een bed en breakfast zorgt niet voor een toename van het groepsrisico. Dit omdat het aantal mensen dat meer aanwezig mag zijn in een bed en breakfast beperkt is. Om die reden vormt het aspect externe veiligheid geen belemmering voor dit plan.
Het plan heeft over het algemeen geen bodemingrepen tot gevolg. Archeologisch onderzoek voor dit paraplubestemmingsplan is daarom op dit moment niet noodzakelijk. Er vindt over het algemeen geen nieuwbouw plaats, het gaat in de meeste gevallen om een beperkte wijziging van het gebruik van een deel van de bestaande bebouwing. Indien er toch nieuwbouw plaatsvindt zal dienen te worden getoetst aan de bestemmingsplanregels die over archeologie gaan in de desbetreffende bestemmingsplannen.
Indien er sprake is van een monument komt dit in het kader van een vergunningsprocedure aan de orde. Indien er geen verbouwing plaatsvindt vormt ook dit geen belemmering.
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en regels en is ook voorzien van een toelichting. De regels en de verbeelding vormen het juridisch bindende deel, terwijl de toelichting geen juridische binding heeft, maar moet worden beschouwd als handvat voor de uitleg en de onderbouwing van de opgenomen bestemmingen. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De verbeelding heeft een rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. Bij dit bestemmingsplan is sprake van een verbeelding voor het grondgebied van de gehele gemeente, met twee delen, namelijk voor binnen de bebouwde kom en voor buiten de bebouwde kom (het buitengebied).
Hieronder wordt de opbouw en dergelijke van de regels kort toegelicht.
De verbeelding van dit paraplu-bestemmingsplan bevat het grondgebied van de gehele gemeente en dat onderverdeeld in twee gedeelten, 1. binnen de bebouwde kom, en 2. voor buiten de bebouwde kom (het buitengebied) van de gemeente Nunspeet.
Het juridisch bindend gedeelte van een bestemmingsplan bestaat uit de regels en de bijbehorende verbeelding(en) van de bestemmingsplannen waarop de diverse bestemmingen zijn aangegeven. De regels en de verbeelding(en) dienen in samenhang te worden bekeken.
De regels zijn over het algemeen onderverdeeld in vier hoofdstukken:
b. Hoofdstuk - - Bestemmingsregels (niet van toepassing voor dit bestemmingsplan);
c. Hoofdstuk 2 - Algemene regels
Antidubbeltelregel
Algemene bouw- en gebruiksregels
Zoals hierboven is verwoord is het mogelijk dat het college van B&W afwijkt met een omgevingsvergunning van het verbod zoals is omschreven in artikel 5.2, lid 1. (Zie ook hieronder bij de Afwijkingsmogelijkheden).
Afwijkingsmogelijkheden
d. Hoofdstuk 3 - Overgangs- en slotregels;
Bestemmingsplannen zijn bindend voor iedereen: burgers, ondernemers en de overheid zelf. Het is een juridisch kader voor burgers en ondernemers waaruit kan worden afgeleid wat de eigen bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn, maar ook wat de planologische mogelijkheden in juridische zin zijn op percelen in de directe omgeving. Aan de andere kant kan de gemeentelijke overheid naleving van bestemmingsplannen afdwingen indien er sprake is van gebruik en/of bebouwing die niet in het bestemmingsplan passen.
Het hoofddoel van dit bestemmingsplan is het planologisch-juridisch vastleggen van voorwaarden die gelden voor het realiseren van bed en breakfast-voorzieningen in de diverse bestemmingsplannen in de gemeente Nunspeet. Bij het realiseren van een bed en breakfast wordt een overeenkomst gesloten tussen de initiatiefnemer en de gemeente. Hierin wordt tevens het risico van planschade opgenomen, zodat het kostenverhaal voor de gemeente volledig is verzekerd. Dit brengt met zich mee dat vaststelling van een exploitatieplan achterwege kan blijven.
Dit "Parapluplan Bed en Breakfast" doorloopt de in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) vastgelegde bestemmingsplanprocedure. Tijdens deze procedure is er een moment (in een periode van zes weken) waarop eenieder zijn of haar zienswijze op het plan kenbaar kan maken. Dit paraplu-bestemmingsplan is als ontwerp-bestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage gelegd.
Na de vaststelling wordt het bestemmingsplan nogmaals zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode bestaat de mogelijkheid tot het indienen van beroep bij de Raad van State.
Mocht de Beleidsregel "Bed & breakfast gemeente Nunspeet 2021" (mei 2021, gewijzigd) in de toekomst worden herzien of worden geactualiseerd, dan zal dit apart bekend worden gemaakt. Eventueel zal dan het bestemmingsplan (de bestemmingsplannen) / het Omgevingsplan worden herzien / c.q. worden gewijzigd.