direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Natuurbegraafplaats Elspeterbos (herziening)
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01181-ow01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Toelichting

Op 20 december 2018 is het bestemmingsplan 'Natuurbegraafplaats Elspeterbos' vastgesteld. In dit bestemmingsplan wordt een natuurbegraafplaats in het Elspeterbos mogelijk gemaakt ten behoeve van 700 graven. Uitgangspunt is een gefaseerde ontwikkeling waarbij de natuurbegraafplaats in een periode van 30 jaar ontwikkeld wordt. Voor het daadwerkelijk in gebruik nemen van de gronden ten behoeve van de natuurbegraafplaats is in de regels een specifieke gebruiksregel opgenomen dat de natuurbegraafplaats pas in gebruik mag worden genomen als het inrichtings- en beheerplan wordt aangelegd en instand wordt gehouden. Het inrichtings- en beheerplan is opgenomen in bijlage 1 van de regels bijhorende bij het bestemmingsplan.

In deze bijlage is ook bepaald dat het maximum aantal graven 700 graven bedraagt. Dit conform het voormalig provinciaal beleid dat uitging van een grafdichtheid van 50 graven per hectare. Omdat het plangebied binnen het Gelders natuurnetwerk (GNN-gebied) is gelegen, gold daarnaast nog de aanvullende eisen ten behoeve van het versterken van de kernkwaliteiten van GNN-gebied. De provinciale verordening stelde hierbij dat een natuurgraafplaats mogelijk is als er per 150 graven 1 hectare nieuwe natuur gerealiseerd wordt of dat 5 hectare bestaande natuur wordt omgevormd naar een provinciaal doeltype zoals beschreven in het natuurbeheerplan en de beheersplannen Natura 2000. In dit geval is gekozen voor omvorming, waarbij sprake is van omvorming van een deel van het Elspeterbos naar eiken- en beukenbos en hulst (habitattype H9120). In totaal wordt 24,16 hectare omgevormd.

Inmiddels het is provinciale beleid gewijzigd in die zin dat per hectare 500 graven zijn toegestaan. Dit is als zodanig vastgelegd in de provinciale verordening (versie: Actualisatieplan 6 Omgevingsverordening (vastgesteld op 19 december 2018) artikel 2.47. Ter versterking van de kernkwaliteiten is daarnaast vastgelegd dat per 250 graven per hectare één hectare nieuwe natuur gerealiseerd moet worden of door het omvormen van vijf hectare bestaande natuur naar een provinciaal doeltype zoals beschreven in het natuurbeheerplan en de beheerplannen Natura2000.

Onder de nieuwe regeling is het toegestaan om het aantal graven te verhogen van 700 graven naar 1.200 graven op de 14 hectare van natuurgraafplaats Elsperterbos. Initiatiefnemer is voornemens om hier toepassing aan te geven. Hierdoor is de begraafplaats namelijk nog beter in staat om het 500 ha groot landgoed Elsperterbos in stand te houden voor volgende generaties. Om de beoogde 1.200 graven mogelijk te maken, is een aanpassing van het geldende bestemmingsplan nodig. Dit bestemmingsplan voorziet hierin. De gemeente heeft aangegeven aan de ontwikkeling te willen meewerken.

Het bestemmingsplan 'Natuurbegraafplaats Elspeterbos' is opgezet, onderzocht en onderbouwd. De aanvaardbaarheid van een natuurbegraafplaats op deze plek is daarmee aangetoond. Nadere onderzoeken zijn niet nodig omdat er geen sprake is van een uitbreiding van de oppervlakte van de begraafplaats. Het bestemmingsplan, alsmede alles wat daaraan ten grondslag heeft gelegen, is van een zo recente datum, dat niet opnieuw zaken tegen het licht gehouden moeten worden. Alle relevante en benodigde zaken van het bestemmingsplan 'Natuurbegraafplaats Elspeterbos' worden hier herhaald en ingelast beschouwd. Ten aanzien van het aspect 'archeologie'' kan geconcludeerd worden dat ook voor de uitbreiding naar 1200 graven geen archeologisch onderzoek nodig is. Met het maximum van 500 graven per hectare (1.000 m2 uitgaande van 2 m2 per graf) en een omvang van een begraafplaats van 14 hectare blijft de verstoring ruim onder de vrijstellingsgrens van 2.500 m2. Mogelijk heeft de uitbreiding van het aantal graven invloed op Natura 2000-gebieden in verband met een mogelijk toename van de stikstofdepositie. In de regels van dit bestemmingsplan is daarom een extra regeling opgenomen dat de realisatie van de extra 500 graven niet mogelijk is, indien er sprake is van een toename van stikstofdepositie die zorgt voor significante effecten op het maatgevende Natura 2000-gebied.

Omdat de beoogde uitbreiding van het aantal graven geen gevolgen heeft voor de omgeving en de volledige bestemmingsplanprocedure over het bestemmingsplan 'Natuurbegraafplaats Elspeterbos' is gevoerd uitgaande van 700 graven, is er geen aanleiding deze herziening de volledige procedure te laten doorlopen. De gemeente heeft deze herziening kortgesloten met de betrokken overlegpartners. Het bestemmingsplan is vervolgens als ontwerp ter visie gelegd. Tegen het ontwerp kan een ieder zienswijze indienen. Het bestemmingsplan kan vervolgens door de gemeenteraad worden vastgesteld.