direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk/lokaal beleid
Plan: Molen Oude Hof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01084-vg01

2.2 Gemeentelijk/lokaal beleid

2.2.1 IRTV Nunspeet 2015 (2003)

Medio 2003 heeft de gemeenteraad van Nunspeet de Integrale Ruimtelijke Toekomstvisie (IRTV) Nunspeet 2015 vastgesteld. In deze visie verwoordt de gemeente een breed gedragen ruimtelijke en sociaal-economische ambitie voor de periode tot 2015. De gemeente maakt zich sterk voor behoud van de vitaliteit van de dorpsgemeenschappen. Dit betekent dat men zich sterk maakt voor een kwalitatief hoogwaardig woon- en werkmilieu, uitbreiding en verbetering van de woningvoorraad en het behoud van een gezonde en gedifferentieerde lokale economie. De ambities van de IRTV worden in dit bestemmingsplan vertaald in:

  • het treffen van een adequate juridische regeling die de kwaliteit van de woon- en leefomgeving veilig stelt en tegelijkertijd ruimte biedt voor verbeteringen in woon- en werkmilieu;
  • de blijvende zorg voor de kwaliteit van de inrichting en het beheer van de openbare ruimte, waarvoor een passende bestemmingsregeling vereist is;
  • een goede wisselwerking behouden tussen groen en paars; tussen natuur en economie. De belangrijkste kwaliteit van Nunspeet is immers het woon- en leefklimaat.

De ambitie op het gebied van wonen is een geleidelijke groei. De ambitie is om door middel van nieuwbouw, herstructurering en stedelijke vernieuwing voldoende mogelijkheden te bieden voor de doelgroepen om hun specifieke wooncarrières te kunnen doorlopen. De doelgroepen zijn jongeren en starters, ouderen en gezinnen. Er wordt gestreefd naar een gefaseerde woningbouw van circa 100 woningen per jaar. Uitbreiding is met name voorbehouden aan de kernen Nunspeet en Elspeet. Voor Elspeet is in het woningbouwprogramma voor 2003-2015 rekening gehouden met het realiseren van 160 woningen.

2.2.2 Woningbehoefteonderzoek (2010)

De gemeentelijke woningbouwprogrammering voor Nunspeet beweegt zich binnen de kaders van het provinciale kwalitatieve woningbouwprogramma (KWP). Momenteel geldt het KWP3. Het KWP is voor de provincie onderdeel van de structuurvisie (voorheen: streekplan).

In regionaal verband is in het kader van KWP3 afgesproken dat de gemeente Nunspeet tot 2020 in zijn geheel 795 woningen mag realiseren. Daar bovenop is een marge gegund van 20% om eventuele planuitval te compenseren. In totaal mogen derhalve voor 954 woningen bestemmingsplannen worden ontwikkeld. Een groot deel van de 795 woningen is in reeds bestaande plannen vastgelegd.

Om in beeld te krijgen wat de woningbehoefte is binnen de gemeente Nunspeet, is door RBOI in 2010 een woningbehoefte onderzoek uitgevoerd voor zowel Nunspeet als Elspeet. Gelet op de ligging van het plangebied in Elspeet is derhalve het woningbehoefteonderzoek voor de kern Elspeet van belang. Uit het woningbehoefteonderzoek komt een woningbehoefte van circa 275 woningen tot 2020 naar voren. Het gaat hierbij om 35 huurwoningen, 190 koopwoningen (met name rijwoningen en in mindere mate twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen) en 50 seniorenwoningen.

Bij de ontwikkeling van plannen voor woningbouw dient in overleg met de gemeente goed afgestemd te worden in welke woningbehoefte wordt voorzien. De vier woningen die in het kader van voorliggend bestemmingsplan worden ontwikkeld zijn gericht op koopwoningen.

2.2.3 Woonvisie 2008-2020 (2008)

De Woonvisie richt zich op het behouden van de gemeente Nunspeet als vitale gemeente. Dit houdt onder andere in een gezonde samenleving met dynamiek op de woon- werkmarkt. De opgave om deze visie te verwezenlijken gebeurt ondermeer door in te spelen op veranderende (woon)wensen in de toekomst. De woningmarkt dient met het oog op de vergrijzing gericht te zijn op ouderen, maar ook jongeren dienen een plek te krijgen in de gemeente Nunspeet.

Om de gemeentelijke ambitie van een groei naar 30.000 inwoners kracht bij te zetten zal nieuwbouw moeten plaatsvinden. Rekening houdend met de spanning op de woningmarkt de afgelopen jaren en ook nu nog en de groei van de eigen behoefte, moet de woningvoorraad om te komen tot 30.000 inwoners in 2015 jaarlijks met circa 240 woningen aangevuld worden.

Om de kwaliteit en de leefbaarheid die de gemeente Nunspeet aanbiedt te behouden zal de komende jaren ingespeeld moeten worden op de wensen van verschillende doelgroepen. De koers die de gemeente wil gaan varen richt zich op de volgende onderwerpen:

  • inspelen op de wensen van de groeiende groep mensen met een zorgvraag;
  • voldoende aanbod voor lage inkomens;
  • meer kansen op de woningmarkt voor huishoudens met een middeninkomen;
  • kansen voor verhuizers (doorstroming);
  • binden van jonge huishoudens.

Bij deze onderwerpen wil de gemeente een actieve rol gaan spelen aangezien zij zich verantwoordelijk voelt voor haar burgers. In samenwerking met partners en sturing door middel van communicatie en beleid wil de gemeente de ontwikkeling van nieuwe woningen stimuleren.

In de visie wordt beschreven dat in Elspeet plaats is voor ongeveer 170 woningen. Ondanks dat in Elspeet plannen zijn voor omvangrijke woningbouw, zoals Elspeet Noord-west en het Vierde Kwadrant kan de realisatie van vier nieuwe woningen aan de rand van Elspeet als wenselijk worden beschouwd. De invulling van de locatie dient aan te sluiten bij de omgeving en de historische agrarische structuur.

2.2.4 Welstandsnota (2009)

De gemeente Nunspeet heeft in 2009 de welstandnota vastgesteld. Deze nota is een herziening van de eerste welstandsnota uit 2004. De belangrijkste wijzigingen betreffende de wijze van welstandstoetsing ten opzichte van de eerste welstandsnota (2004) zijn:

  • De gemeente Nunspeet hanteert twee welstandsniveaus. Niveau 1 wordt toegekend aan gebieden met een bijzondere ruimtelijke kwaliteit. Welstand beoogt de kwaliteit in deze gebieden te behouden dan wel te versterken. Niveau 3 wordt toegekend aan gebieden met een basiskwaliteit. Hier vindt alleen toetsing op hoofdlijnen plaats. Het tussenliggende niveau 2 is geschrapt.
  • De gemeente anticipeert op nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen via een vastgestelde werkwijze. Deze werkwijze beoogt vroegtijdige afstemming tussen gemeente en initiatiefnemer en voldoende ruimtelijke kwaliteit te realiseren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0302.BP01084-vg01_0006.jpg"

afbeelding - uitsnede van de Welstandskaart

De welstandsniveaus 1 en 3 zijn verdeeld in respectievelijk een zware en lichte toetsing. Het plangebied is gelegen in het welstandsniveau zware toetsing. Het welstandsbeleid van dit criteria is gericht op het handhaven, herstellen en versterken van gewaardeerde of gewenste ruimtelijke karakteristieken. Daarnaast is de samenhang binnen het gebied of object van belang.

Zware toetsing houdt in dat over plannen voor een reguliere vergunning en enkele plannen met een lichte vergunning advies wordt gevraagd aan de welstandscommissie. Daarbij wordt gelet op zowel de relatie tussen het bouwwerk en de omgeving, het bouwwerk op zichzelf en de detaillering van het bouwwerk. Het voorgenomen plan is op 3 januari 2011 voorgelegd en besproken met de Welstandscommissie. De Welstandscommissie heeft een positief advies over het plan gegeven.