direct naar inhoud van 2.4 GEMEENTELIJK BELEID
Plan: HARDERWIJKERWEG 229
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0302.BP01060-vg01

2.4 GEMEENTELIJK BELEID

2.4.1 INTEGRALE RUIMTELIJKE TOEKOMSTVISIE NUNSPEET 2015

De ruimtelijke toekomstvisie voor Nunspeet is uitgewerkt naar de thema's wonen, werken, recreatie & toerisme & cultuur, voorzieningen, kernen, buitengebied en centrum Nunspeet. Voor dit bestemmingsplan is met name het thema wonen van belang.

De ambitie is om door middel van nieuwbouw, herstructurering en stedelijke vernieuwing voldoende mogelijkheden te bieden voor de doelgroepen om hun specifieke wooncarrières te kunnen doorlopen. De doelgroepen zijn jongeren en starters, ouderen en gezinnen.

Ruimtelijke vertaling

Voor het behoud van de vitaliteit en draagvlak voor voorzieningen, wordt in Hulshorst enige groei van de bevolkingsomvang gestimuleerd in de vorm van kleinschalige woningbouwprojecten. Er wordt naar gestreefd om de nieuwbouw zoveel mogelijk ten goede te laten komen aan woningzoekenden uit de eigen dorpsgemeenschap. Woningbouw in Hulshorst zal hoofdzakelijk plaatsvinden in de sfeer van eengezins koopwoningen. Het gaat om gemiddeld enkele woningen per jaar.

Inbreiding

In de dorpen vindt gefragmenteerd en kleinschalig ook woningbouw plaats op enkele inbreidingslocaties. Het gaat hier om verdichting door invulling van open kavels, zonder dat het open karakter van de dorpen en waardevolle doorzichten van kern naar landschap (en vice versa) geweld wordt aangedaan. Bij bedrijfsbeëindiging of -verplaatsing wordt ingezet op een transformatie naar de woonfunctie.

2.4.2 WOONVISIE NUNSPEET 2020

In 2008 heeft de gemeente Nunspeet de Woonvisie Nunspeet 2003-2015 geactualiseerd. Op basis van een nieuwe woningmarktverkenning en van de actuele beleidsuitgangspunten, is de Woonvisie Nunspeet 2020 opgesteld. Deze actualisatie heeft geen radicale verandering van het woonbeleid met zich mee gebracht. Groei van de gemeente, met aandacht voor jonge huishoudens en senioren, zijn nog steeds belangrijke accenten.

De Woonvisie is erop gericht dat de gemeente Nunspeet een vitale gemeente blijft. Dit houdt onder andere in een gezonde samenleving met dynamiek op de woon- en werkmarkt. De opgave om deze visie te verwezenlijken gebeurt onder meer door in te spelen op veranderende (woon)wensen in de toekomst. De woningmarkt dient met het oog op de vergrijzing gericht te zijn op ouderen maar ook jongeren dienen een plek te krijgen in de gemeente Nunspeet.

Om de gemeentelijke ambitie van een groei naar 30.000 inwoners in 2015 kracht bij te zetten zal nieuwbouw moeten plaatsvinden. Rekening houdend met de spanning op de woningmarkt en de groei van de eigen behoefte, moet de woningvoorraad jaarlijks met circa 240 woningen aangevuld worden.

Om de kwaliteit en de leefbaarheid die de gemeente Nunspeet aanbiedt te behouden moet ingespeeld worden op de wensen van verschillende doelgroepen. De koers die de gemeente wil gaan varen richt zich op de volgende onderwerpen:

  • inspelen op de wensen van de groeiende groep mensen met een zorgvraag;
  • voldoende aanbod voor lage inkomens;
  • meer kansen op de woningmarkt voor huishoudens met een middeninkomen;
  • kansen voor verhuizers (doorstroming);
  • binden van jonge huishoudens.

Bij deze onderwerpen wil de gemeente een actieve rol gaan spelen aangezien zij zich verantwoordelijk voelt voor haar burgers. In samenwerking met partners en sturing door middel van communicatie en beleid wil de gemeente de ontwikkeling van nieuwe woningen stimuleren.

Focus op kwaliteit

Het aantrekkelijke van wonen in Nunspeet is de combinatie van ruim en rustig wonen, te midden van waardevolle natuur en de goede bereikbaarheid. Nunspeet heeft een landelijk karakter en dat willen de gemeente zo houden. Daarbinnen is variatie mogelijk: van ruim landelijk wonen in de kernen Hulshorst en Vierhouten tot centrumdorps wonen binnen de kernen Nunspeet en in Elspeet. Veranderingen in de woningvoorraad moeten de landschappelijke en cultuurhistorische karakteristieken van de kernen intact laten en waar mogelijk versterken.

De inzet van de woonvisie is het behouden en versterken van deze kwaliteiten. Dit vraagt om vernieuwing van plekken die zijn verrommeld of hun functie hebben verloren en het benutten van kansen, zoals vrijkomende agrarische bebouwing of panden binnen bebouwd gebied. Bij kwaliteitsverbetering kijkt de gemeente verder dan de woningvoorraad: ook de (groene) woonomgeving en het voorzieningenaanbod krijgen aandacht.

In de visie wordt beschreven dat uitbreiding van Hulshorst zich moet concentreren ten westen van de Weversweg. Ook in de bestaande kern zijn nog enkele mogelijkheden tot verdichting en transformatie. In totaal is ruimte voor het toevoegen van ongeveer 50 woningen, en een landelijk dorps woonmilieu.