Plan: | Molenbergweg 39 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01054-vg01 |
Het project ligt in het landelijk gebied. Daar het om vervanging van een bestaande functie gaat heeft het plan nauwelijks gevolgen voor en door het (grond)water in de omgeving ten opzichte van de huidige situatie. De oppervlakte van het verharde deel zal door deze verandering afnemen. De locatie bevindt zicht tevens niet binnen enige Keurzone of binnen aangewezen locaties voor waterberging zoals deze staan weergegeven in het Streekplan.
Het plangebied is vrij laag gelegen. Het betreft een gebied met een grondwatertrap VII*. Dit houdt in dat het gemiddeld hoogste grondwaterpeil op meer dan 140 cm onder het maaiveld en het gemiddeld laagste grondwaterstand meer dan 160 cm onder het maaiveld ligt. De aanduiding * geeft aan dat de grond wat droger is dan de gronden met dezelfde grondwatertrap zonder deze aanduiding. Er is in en om het gebied enige grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt buiten de grondwaterfluctuatiezone zoals de provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Doordat rechtstreeks ter plaatse zowel ondergronds als bovengronds kan worden geïnfiltreerd, zal het grondwater naar verwachting en ten opzichte van de huidige situatie geen overlast veroorzaken. Hierdoor zal het plan 'grondwaterneutraal' worden ontwikkeld. Door niet uitlogende materialen toe te passen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater de bodem en het grondwater verontreinigd. Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem veranderd.
In de directe omgeving van het plangebied is geen oppervlakte water aanwezig. Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Ook zal er niet geloosd worden op het oppervlaktewater.
Binnen en nabij het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.
In het Gemeentelijk Afkoppel Plan is het beleid bepaald dat er geen afvoer van hemelwater door aansluiting op de riolering zal plaatsvinden. Het hemelwater binnen het plangebied wordt dientengevolge niet afgevoerd naar de riolering maar ter plaatse boven- of ondergronds geïnfiltreerd. Door aandacht te besteden bij het verlenen van de bouwvergunning voor niet uitlogende materialen wordt voorkomen dat het te infiltreren hemelwater het grond- en/of oppervlaktewater verontreinigd.
Het gaat in dit plan om vervangende nieuwbouw in het landelijk gebied. Het perceel valt buiten de keurzones, het betreft geen HEN-water inclusief beschermingszone, er gaat niet geloosd worden op het oppervlakte water en het perceel valt buiten de zoekgebieden voor waterberging. Omdat het hier ook geen landgoed, weg(en), spoorlijn(en), Tracéwet, damwand(en), scherm(en), ontgrondingen et cetera betreft, valt het onder de "postzegelplannen" zoals Waterschap Veluwe deze vanuit het oogpunt van de watertoets heeft gedefinieerd. Dit betekent dat voor dit plan het "standaard wateradvies" geldt. Er zijn geen afwijkingen die beargumenteerd moeten worden in deze waterparagraaf.