Plan: | Hekkelmanplein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0301.bp0603Hekkelmanpl-vs01 |
Nota 'Belvedere'
In de Nota 'Belvedere' geeft het Rijk een visie op de wijze waarop met de cultuurhistorische kwaliteiten van het fysieke leefmilieu in de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland kan worden omgegaan. Als centrale doelstelling geldt dat de cultuurhistorische identiteit sterker richtinggevend wordt voor inrichting van de ruimte, en het rijksbeleid daarvoor goede voorwaarden wil scheppen. Dit houdt niet in dat men stil moet blijven staan bij het verleden. Gewezen wordt in de nota op het feit dat cultuurhistorische waarden juist ook behouden kunnen worden door ontwikkeling. Hiermee wordt bedoeld dat de band tussen verleden, heden en toekomst versterkt kan worden. Een juiste inpassing van huidige ontwikkelingen (die immers ook cultuurhistorie vormen) kan de cultuurhistorische identiteit verbeteren. In deze nota is Zutphen opgenomen bij de uit cultuurhistorisch opzicht belangrijke steden, mede vanwege de registratie als 'beschermd stadsgezicht'.
Nota 'Belvoir'
De Provincie Gelderland heeft het rijksbeleid nader uitgewerkt in de Nota 'Belvoir'. Daarin worden cultuurhistorische waarden geschetst als een bepalende factor voor de kwaliteit van de leefomgeving. Vanuit die erkenning kiest de provincie voor een actief cultuurhistorisch beleid waarin ruimtelijke, economische en cultuurhistorische belangen niet tegenover elkaar staan, maar elkaar inspireren en versterken. Kern van het beleid is de keuze voor 'behoud in ontwikkeling'. Dat houdt in dat cultuurhistorische waarden een belangrijke plaats krijgen in ontwikkelingsprocessen.
Randvoorwaarden aan de bebouwing vanuit het oogpunt van cultuurhistorie
Op 6 december 2011 is in de gemeentelijke monumentencommissie Zutphen het vooradvies behandeld met betrekking tot het initiatief voor bebouwing aan het Ruitershofje aansluitend aan het plan voor de Halvemaanstraat. Vanuit cultuurhistorisch perspectief zijn in 2011 de volgende belangwekkende factoren genoemd (zie ook Bijlage 2):
Op 4 december 2012 is in de gemeentelijke monumentencommissie het schetsplan van Bureau voor Harmonische Architectuur behandeld. Dit gaf aanleiding aanvullende stedenbouwkundige en cultuurhistorische randvoorwaarden op te stellen (Bijlage 3).
Het bouwplan voldoet in hoofdopzet aan de bovengenoemde randvoorwaarden. Desalniettemin wordt voorgesteld het pand Melatensteeg 41-43 meer een eigen architectuur te geven en als een individueel pand te beschouwen. Aandacht dient daarbij te zijn voor de aansluiting met het plan voor de nieuwbouw van AWG Architecten.