Plan: | Uitmeentsestraat West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0299.BP05UITMWEST-VA01 |
Het idee is een duurzaam ecologisch bedrijventerrein en een recreatiegebied te realiseren. Het initiatief gaat uit van milieuvriendelijke gebouwen in groene setting. In de afbeeldingen is een concept-schetsontwerp afgebeeld van de gewenste ontwikkelingen, waarbij er een verdeling is in plangebied noord en plangebied zuid.
Zuidelijk deel
Bedrijventerrein
Het groene bedrijventerrein is gepland in het zuidoosten van plangebied, tegen het bestaande industrieterrein van Giesbeek. Dicht tegen het bestaande industrieterrein aan is een bouwbedrijf gepland. De activiteiten van dit bedrijf sluiten aan op dit terrein en vormen zo een schakel tussen het oude naar het nieuwe bedrijventerrein. De bedrijfsgebouwen hebben een groene en speelse uitstraling. Grasdaken lopen vloeiend over in grasheuvels, waardoor de gebouwen onderdeel van het terrein worden. De bebouwing bestaat uit enkele grote volumes met een aantal uitstekende bouwdelen, die nooit hoger zijn dan 15 meter. De bebouwingshoogten variëren van 3,5 meter naar 8 meter. Opslag vindt inpandig plaats, dit komt ten goede aan de ruimtelijke kwaliteit van het bedrijventerrein. Alleen voor het bouwbedrijf moet de opslag aan het zicht onttrokken worden door een aarden wal, evt. met geïntegreerde overkapping.
Verkeer en parkeren
Het zuidelijke terrein heeft twee toegangswegen vanaf de Uitmeentsestraat. De hoofdentree is de bestaande toegangsweg, een groene laan en is bedoeld voor het recreatieve verkeer en het personenverkeer voor het bedrijventerrein. De andere toegangsweg is de tweede bestaande entree van het terrein. Deze entree wordt speciaal voor het verkeer voor het bedrijventerrein gerealiseerd. In verband met mogelijke calamiteiten zijn nog extra voorzieningen nodig zoals (bijvoorbeeld) een calamiteiteningang aan de Rivierweg (bij de vergunningverlening wordt in overleg met de brandweer gekeken naar de benodigde maatregelen). Van oost naar west loopt een wandel-/-fietsas van het bedrijventerrein en de jeugdherberg via het eventterrein naar het waterspeelbos. Het parkeren is van buitenaf zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken door taluds met keerwanden van schanskorven. Waar mogelijk wordt open verharding toegepast, zogenaamd “gestabiliseerd gras", zodat de verkeersruimte een vriendelijke groene sfeer oproept en regenwater het riool niet belast maar direct in de bodem infiltreert. Waar het parkeren niet achter een wal plaatsvindt, worden de parkeerplaatsen aangekleed met hagen en bomen. Het aantal parkeerplaatsen in de schets is indicatief. Het uitgangspunt is om het parkeren zo dicht mogelijk te laten plaatsvinden bij de functies die daar behoefte aan hebben. Daarbij wordt voldaan aan de normen zoals de gemeente Zevenaar die stelt.
Recreatiegebied
Het bedrijventerrein gaat over in het avonturenterrein. Hier is ruimte voor dagrecreatie (sport, spel en educatieve ontwikkeling). Het idee is dat bijvoorbeeld in een ooibos knotwilgen worden gekweekt op (verhoogde) grondwallen/ribben. Tussen de ribben met wilgen ontstaan laagtes, watergangen en moerasachtige delen met de mogelijkheid voor waterberging. Door de hoogteverschillen wordt dit een terrein wat bijvoorbeeld ook geschikt is voor mountainbiking. Over de bredere watergangen kan geroeid of gekanood worden. Aan de rand van het dit groene gebied ligt een gebouw: het meetingcenter. In deze accommodatie vinden ook (dag)activiteiten plaats en hier worden de mensen voor de dagrecreatie ontvangen. Naast ontvangstruimte's en zalen zijn er ook ondersteunende functies aanwezig als toiletten, douches, kleedruimtes, instructieruimtes en horeca t.b.v. de bezoekers (inclusief terras). Het meeting-center grenst aan een open ruimte. Deze ruimte kan gebruikt worden als speelveld. Op het open veld aan het water kunnen de vlotten gebouwd worden. In de punt van het plangebied in en rondom het bestaande bos, wordt een waterspeelplek gecreëerd. Het Waterspeelbos is een natuurspeeltuin. De belangrijkste speelobjecten zijn hier zand, water, boomstammen en groen.
Op de plaats van de oude boerderij komt een hotel / jeugdherberg. Hierin wordt overnacht en vinden ook bij een hotel horende activiteiten plaats (restaurant, instructie- en overlegruimte, kantoor, welnessvoorzieningen etc.). De vormgeving ervan sluit aan op de nieuwe bedrijfsbebouwing. Denk aan grashellingen als daken, gebruik van natuurlijke materialen en ingetogen kleuren. Het gebouw is gericht op het zuiden om optimaal gebruik van zonne-energie te kunnen maken. Aan één zijde gaat het gebouw over in een kas. De kas en omliggende moestuin kunnen de horecavoorziening op het terrein van verse groenten voorzien (niet zelfvoorzienend, er wordt ook 'gewoon' aangeleverd'). Naast de jeugdherberg is een beheerderswoning voor het hele complex gepland. De vormgeving van het woonhuis is in de stijl van de overige nieuwbouw in het plangebied. Om aan te sluiten op de op de omgeving van het plangebied, ligt de voorgevel op dezelfde afstand van de weg als de woning aan Uitmeentsestraat 15.
Concept-uitwerking schetsontwerp deelgebied zuid
Noordelijk deel
Verblijfsrecreatie
Het noordelijk deel van het plangebied wordt ingericht voor een bijzondere vorm van verblijfsaccommodatie. Te denken valt aan Mongoolse gers of yurts, maar het kan ook een andere bijzondere (niet permanente) verblijfsvorm worden zoals bijvoorbeeld boomhutten. Op dit terrein kan men in alle rust in de natuur overnachten. De accommodaties zijn los over het terrein verspreid en staan niet zij-aan-zij zoals op een gewone camping. Op het terrein direct langs de Uitmeentsestraat zouden een aantal wallen opgeworpen kunnen worden om de accommodaties nog meer privacy en rust te geven. Op het terrein wordt plaats gemaakt voor een klein speelveldje en een toiletgebouw. Daarnaast kunnen bezoekers gebruik maken van de faciliteiten op het zuidelijke deel van het plangebied.
Het terrein wordt ontsloten vanaf de Uitmeentsestraat. Aan de westzijde van dit plandeel is een parkeerterrein voorzien.
Concept-uitwerking schetsontwerp deelgebied noord