direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Recreatieoord De Panoven
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

Voorliggend rapport betreft het bestemmingsplan "Recreatieoord De Panoven" van de gemeente Zevenaar.

1.1 Aanleiding en doel

Het onderhavige bestemmingsplan is opgesteld naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ten aanzien van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zevenaar Noord 2018', met planidentificatienummer NL.IMRO.0299.BP00BUITENGNOORD-VA01 en vastgesteld op 10 juni 2020 door de gemeenteraad van de gemeente Zevenaar.

Het bestemmingsplan 'Buitengebied Zevenaar Noord 2018' is bij uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 2 februari 2022 (202004770/1/R4 ) vernietigd voor zover het gaat om de planregeling voor de percelen ter plaatse van Recreatieoord De Panoven.

De gemeente Zevenaar heeft tijdens de zitting bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aangegeven dat de betreffende onderdelen worden meegenomen in een nieuwe bestemmingsplan (veegplan). Voorliggend plan betreft het nieuwe bestemmingsplan.

1.2 Plansystematiek bestemmingsplan

In voorliggend bestemmingsplan zijn uitsluitend de percelen ter plaatse van het Recreatieoord De Panoven opgenomen die door de vernietiging moet worden voorzien van een actueel juruidisch-planologisch kader.

1.3 Plangebied

Zoals hiervoor aangegeven omvat het plangebied de percelen behorende tot het Reacreatieoord De Panoven, gesitueerd aan de Panovenweg 18 te Zevenaar. Onderstaande afbeelding geeft de topografische situatie van het plangebied weer. Tevens is de plangrens van voorliggend bestemmingsplan ingetekend (rode kaders).

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0001.png"

Topografische situatie (bron: GeoKragt viewer).

Onderstaande afbeelding geeft de kadastrale situatie van het plangebied weer. Tevens is de plangrens van voorliggend bestemmingsplan ingetekend (rode kaders).

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0002.png"

Kadastrale situatie (bron: GeoKragt viewer).

Onderstaande tabel bevat de perceelnummers, oppervlakten en eigenaren.

perceel   oppervlakte   eigenaar  
Oud-Zevenaar-F-2856   12.585 m²   E.D.E. Hajenius  
Oud-Zevenaar-F-2893   8.340 m²   E.D.E. Hajenius  
Oud-Zevenaar-F-2894   675 m²   KH Vastgoed B.V.  
Oud-Zevenaar-F-2895   7.800 m²   KH Vastgoed B.V.  
Oud-Zevenaar-F-2902   11.865 m²   KH Vastgoed B.V.  
Oud-Zevenaar-F-2907   2.845 m²   KH Vastgoed B.V.  
Oud-Zevenaar-F-3479   4.825 m²   E.D.E. Hajenius  
Oud-Zevenaar-F-3725   1.620 m²   KH Vastgoed B.V. (erfpacht Stichting de Panoven)  
Oud-Zevenaar-F-3726   30.515 m²   KH Vastgoed B.V.  

De totale oppervlakte van het plangebied bedraagt 81.070 m².

1.4 Uitspraak Raad van State

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ten aanzien van de planregeling ter plaatse van Recreatieoord De Panoven heeft betrekking op een aantal onderdelen. Deze worden hieronder verder toegelicht. In de toelichting wordt eerst ingegaan op het ingestelde beroep, daarna volgt de reactie van de gemeenteraad tijdens de zitting. Vervolgens wordt ingegaan op de beslissing van de Raad van state. Tot slot wordt aangegeven op welke manier in voorliggend bestemmingsplan gehoor is gegeven aan de uitspraak.

1.4.1 Beroep

Het door Recreatieoord De Panoven ingestelde beroep heeft betrekking op onder andere de volgende onderdelen van de planregeling van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zevenaar Noord 2018':

  • 1. 2de bedrijfswoning

Het betoog van Recreatieoord De Panoven heeft betrekking op het gegeven dat de gemeenteraad van de gemeente Zevenaar de vergunde, 2de bedrijfswoning ten onrechte niet in het bestemmingsplan 'Buitengebied Zevenaar Noord 2018' heeft toegestaan. De aanduiding "tweede bedrijfswoning toegestaan" is ten onrechte niet in het plan opgenomen.

  • 2. 15 woningen

In dit betoog wordt door Recreatieoord De Panoven aangegeven dat de 15 vergunde recreatiewoningen niet of niet op duidelijke wijze, zijn bestemd in het plan.

  • 3. 2 groepsaccommodaties

Het betoog van Recreatieoord De Panoven geeft ten aanzien van de 2 reeds ter plaatse aanwezige groepsaccommodaties aan dat deze ten onrecht niet positief zijn bestemd. Daarbij wordt er ook gewezen dat sprake is van een groter aantal overnachtingsplaatsen dan op grond van artikel 21.2.4.2 is toegestaan. Ook wordt gewezen dat de maximaal toegestane oppervlakte van 350 m², die op grond van de planregels geldt, ruimschoots wordt overschreden. Ter zitting is ook aangegeven dat de goothoogte en bouwhoogte niet klopt.

  • 4. Onjuiste vermelding op de verbeelding

In dit betoog wordt opgemerkt dat er sprake is van een onjuiste vermelding op de verbeelding, betrekking hebbend op de maatvoering 'vrije tekst: 240'.

  • 5. Imkerij, locomotievenloods en gebouwtje voor opslag

Ook wordt aangevoerd dat de imkerij, locomotievenloods en het gebouwtje voor opslag op de percelen ten oosten van de Panovenweg ten onrechte niet positief bestemd zijn.

  • 6. Gebruik van het restaurant na 22:00 uur

Het betoog van Recreatieoord De Panoven heeft betrekking op het restaurant. Deze heeft ook na 22:00 uur nog een functie voor de gasten van het recreatiecentrum. Aangevoerd wordt dat dit gebruik ten onrechte niet is toegestaan blijkens de begripsbepaling 'horecabedrijf categorie 2a'.

1.4.2 Reactie gemeenteraad

De gemeenteraad heeft tijdens de zitting te kennen gegeven dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid en dat zij bereid is om de in voorgaande paragraaf 1.4.1 beschreven bestreden planonderdelen in dit nieuwe bestemmingsplan op te nemen en daarvoor een adequate planregeling te treffen. Een en ander resulteert in:

  • het positief bestemmen van de vergunde tweede bedrijfswoning,
  • het positief bestemmen van de 15 vergunde recreatiewoningen,
  • het positief bestemmen van de twee groepsaccommodaties,
  • de verduidelijking van de op de verbeelding vermelde maatvoering "vrije tekst:240",
  • het positief bestemmen van de imkerij, locomotievenloods en het gebouwtje voor opslag op de percelen ten oosten van de Panovenweg.
1.4.3 Uitspraak Raad van State

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft ondermeer het beroep met betrekking tot het Recreatieoord De Panoven gegrond verklaart en vernietigt het besluit van 10 juni 2020 van de raad van de gemeente Zevenaar, waarbij de raad het bestemmingsplan "Buitengebied Zevenaar Noord 2018" heeft vastgesteld, voor zover het betreft de planregeling voor de percelen van Recreatieoord De Panoven B.V. en anderen aan de Panovenweg en meer specifiek de volgende onderdelen:

  • het niet toestaan van de vergunde tweede bedrijfswoning,
  • de planregeling voor de 15 vergunde recreatiewoningen,
  • de planregeling voor de twee groepsaccommodaties,
  • de op de verbeelding vermelde maatvoering "vrije tekst:240",
  • de planregeling voor de imkerij, locomotievenloods en het gebouwtje voor opslag op de percelen ten oosten van de Panovenweg, en
  • het niet toestaan van ondergeschikte horeca na 22.00 uur in het restaurant.
1.4.4 Wijze van verwerking in voorliggend bestemmingsplan
  • 1. 2de bedrijfswoning

In voorliggend bestemmingsplan is op de verbeelding de aanduiding 'tweede bedrijfswoning toegestaan' opgenomen.

  • 2. 15 woningen

De 15 recreatiewoningen zijn in de planregels in artikel 6.2.4, onder a specifieke bouwregels voor recreatieverblijven toegestaan.

  • 3. 2 groepsaccommodaties

In voorliggend bestemmingsplan is in de planregels in artikel 6.2.4, onder b specifieke bouwregels voor groepsaccomodaties opgenomen waarbij per bestemmingsvlak maximaal 2 groepsaccommodaties zijn toegestaan.

  • 4. Onjuiste vermelding op de verbeelding

Op de verbeelding is de aanduiding 'Maatvoering, vrije tekst: 240' vervangen door de aanduiding 'maximum aantal recreatieve onderkomens 240'.

  • 5. Imkerij, locomotievenloods en gebouwtje voor opslag

Deze bouwwerken zijn opgenomen op de verbeelding.

  • 6. Gebruik van het restaurant na 22:00 uur

In voorliggend bestemmingsplan is binnen de enkelbestemming 'Horeca' onder andere ondergeschikte horeca toegestaan. Ondergeschikte horeca is in de planregels zodanig gedefinieerd dat het restaurant onder bepaalde restricties na 22:00 uur gebruikt mag worden.Voorts is opgenomen dat verhuur aan derden, zowel tijdens als buiten openingstijden, voor, al dan iet besloten, feesten of partijen niet is toegestaan. Een zetbaas valt hier niet onder.

1.5 Vigerend bestemmingsplan

Ter plaatse van het plangebied vigeert de beheersverordening "Buitengebied Zevenaar", vastgesteld door de gemeenteraad van Zevenaar d.d. 25 september 2013.

1.5.1 Beheersverordening "Buitengebied Zevenaar"

Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de vigerende verbeelding. De ligging van het plangebied is aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0003.png"

Uitsnede verbeelding vigerend bestemmingsplan.

De beheersverordening is in 2013 als tijdelijke planvorm vastgesteld om te voldoen aan de wettelijke actualiseringsplicht, met als doel deze te laten volgen door een integrale herziening van het bestemmingsplan buitengebied. De vigerende planologische regeling dateert in principe uit 2000 tot en met 2012. Ruimtelijk (relevant) beleid, de basis voor het verlenen van ontheffingen en herzieningen, zijn niet in de beheersverordening opgenomen.

1.5.2 Bestemmingsplan "Buitengebied Zevenaar Noord 2018"

Ten behoeve van een modern en actueel planologisch kader voor het buitengebied waarin (nieuwe) wettelijke verplichtingen en hedendaagse opvattingen zijn verwerkt, heeft de gemeente Zevenaar op 10 juni 2020 het bestemmingsplan "Buitengebied Zevenaar Noord 2018" vastgesteld.

Voornoemd bestemmingsplan is echter slechts ten delen in werking getreden. Op grond van de uitspraak van de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak (d.d. 2 februari 2022, uitspraak 2020204770/1/R4) is het bestemmingsplan vernietigd voor zover het gaat om de planregeling voor de percelen ter plaatse van Recreatieoord De Panoven, zie hiervoor paragraaf 1.4 van voorliggende toelichting.

1.6 Leeswijzer

Dit rapport is voorts als volgt opgebouwd.

  • In hoofdstuk 2 is een gebiedsanalyse van het plangebied en omgeving opgenomen.
  • Hoofdstuk 3 geeft een overzicht van het beleid waaraan het plan moet voldoen.
  • Hoofdstuk 4 vervolgt met de met het plan samenhangende uitvoeringsaspecten milieu, waarden en water.
  • De financiële aspecten komen in hoofdstuk5 aan bod.
  • Hoofdstuk 6 beschrijft de juridische aspecten (planregels en plankaart).
  • Hoofdstuk 7 tenslotte bevat een rapportage van de resultaten van de procedure.

Hoofdstuk 2 Gebiedsanalyse

Dit hoofdstuk geeft een ruimtelijk-functionele analyse van het plangebied.

2.1 Wijdere omgeving

Onderstaande afbeelding geeft de ligging van het plangebied in de wijdere omgeving weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0004.png" Wijdere omgeving van het plangebied.

Het plangebied ligt ten zuiden van Zevenaar en ten noordoosten van Oud-Zevenaar. Het betreft een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850, bestaande uit onder andere een unieke zigzagoven, de laatste van West Europa die nog in tact is gebleven, en droogloodsen. Vanwege dit unieke karakter en vanwege de herinnering aan de tot in de 15e eeuw teruggaande steen- en pannenbakkerij in Zevenaar en omgeving is het een rijksmonument.

Verder grenst het plangebied aan kleiputten, welke zijn ontstaan als gevolg van het winnen van rivierklei ten behoeve van de dakpan- en steenfabriek, en natuurzwembad De Breuly.

Het plangebied is gelegen in het landschap dat is gevormd door de Rijn. De invloed van de rivier op het landschap is nog zichtbaar in de aanwezigheid van de Oude Rijn zelf, de wielen, de lintbebouwing en het aanwezig reliëf. Het gebied wordt gekenmerkt door een aantrekkelijk kleinschalig landschap met veel gespreide bebouwing. Het gebied kent een diversiteit aan functies. Naast de woonfunctie, die in dit gebied nadrukkelijk aanwezig is, en de agrarische functie komen ook functies als recreatie, maatschappelijke functies w.o. verenigingsgebouwen, een historisch landgoed en waardevolle natuurelementen voor.

Ook de recreatieve functie is nadrukkelijk aanwezig, zoals het recreatiegebied van voorliggend plan zelf.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0005.png"

Landschapstypen in de gemeente Zevenaar.  

2.2 Directe omgeving en plangebied

Onderstaande foto's geven de bestaande toestand van de directe omgeving en het plangebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0006.png" Directe omgeving.

2.2.1 Bebouwing en functies

Zoals eerder aangegeven betreft het plangebied een voormalige dakpan- en steenfabriek, dat bestaat uit een steenovengebouw (zigzagoven) en meerdere haaghuizen of droogloodsen. Het steenovengebouw heeft de status van rijksmonument. Direct ten zuiden, aan de overzijde van de Panovenweg, zijn klei(win)putten aanwezig welke zijn ontstaan als gevolg van het winnen van rivierklei ten behoeve van de dakpan- en steenfabriek.

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0007.png" L Luchtfoto van de omgeving gezien vanuit het zuiden.  

afbeelding "i_NL.IMRO.0299.BP00PANOVEN-ON01_0008.png"

Foto van de zigzagoven (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.)

2.2.2 Ontsluiting

Het plangebied heeft een omvang van circa 8,1 hectare en wordt ontsloten via de Panovenweg. De Panovenweg sluit ten zuiden aan op de Slenterweg, de verbindingsweg tussen Ooij en Oud-Zevenaar en ten noorden, richting Zevenaar, op de Ringbaan Zuid. Via de Ringbaan Zuid wordt aansluiting gevonden op het hoofdwegennet (provinciale weg N336 en de Rijksweg A12/E35). Direct ten noorden van de Ringbaan Zuid, op zo'n 800 meter afstand van het plangebied, ligt het treinstation van Zevenaar.

2.2.3 Groen en water

Het gebied in de directe omgeving kent een diversiteit aan functies. Naast de recreatieve functie, die ter plaatse van het plangebied nadrukkelijk aanwezig is, en de agrarische functie komen ook functies als wonen, horeca en cultuur en ontspanning voor. Tot slot is er een recreatieplas aanwezig ten zuidoosten van het plangebied. Deze plas wordt 'De Breuly' genoemd.

Hoofdstuk 3 Beleid

Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het reeds vastgestelde bestemmingsplan 'buitengebied Zevenaar Noord 2018' en bestaat uit aanpassingen van dit vastgestelde bestemmingsplan. De aanpassingen hebben betrekking op correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie door het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de planregels en/of op de verbeelding voor zover deze betrekking hebben op de percelen van Recreatieoord De Panoven.

De correcties en aanpassingen hebben betrekking op de planregels en/of op de verbeelding om derhalve de feitelijke situatie ter plaatse van de percelen van het Recreatieoord De Panoven vast te leggen. Gezien de aard van voorliggend bestemmingsplan kan met betrekking tot de toetsing aan relevant vigerend beleid worden verwezen naar de toelichting van het onherroepelijke bestemmingsplan Buitengebied (2010).

Hoofdstuk 4 Omgevingsaspecten

In een bestemmingsplan dient te worden aangetoond dat er sprake is van een 'goede ruimtelijke ordening'. Onderdeel hiervan is dat het plan niet in strijd is met verschillende milieu- en omgevingsaspecten, zoals externe veiligheid, geluid, bodem en water.

Voorliggend bestemmingsplan betreft een herziening van het reeds vastgestelde bestemmingsplan 'buitengebied Zevenaar Noord 2018' en bestaat uit aanpassingen van dit vastgestelde bestemmingsplan. De aanpassingen hebben betrekking op correcties en aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengt met de feitelijke situatie door het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de planregels en/of op de verbeelding voor zover deze betrekking hebben op de percelen van Recreatieoord De Panoven. Een verwijzing naar de milieuaspecten in de toelichting van het onherroepelijke bestemmingsplan Buitengebied (2010) volstaat dan ook.

Hoofdstuk 5 Haalbaarheid

In dit hoofdstuk wordt de haalbaarheid van dit bestemmingsplan aangetoond. Een bestemmingsplan moet zowel in financieel als in maatschappelijk opzicht haalbaar zijn. Er wordt daarom een korte financiële toelichting gegeven en daarnaast worden de doorlopen procedures weergegeven.

5.1 Financieel

De aanpassingen die in dit veegplan worden gedaan met betrekking tot het bestemmingsplan 'buitengebied Zevenaar Noord 2018' hebben onder andere betrekking op het vastleggen van feitelijk bestaande situaties die veelal reeds middels eerdere planologische herzieningen c.q. ontheffingsprocedures zijn vastgelegd ter plaatse van de percelen van Recreatieoord De Panoven.

Het kostenverhaal in het algemeen en in het kader van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening is mede daarom ook niet aan de orde.

5.2 Maatschappelijk

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Recreatieoord De Panoven’ wordt conform artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening in vooroverleg gezonden naar de betreffende personen en instanties.

Daarnaast doorloopt het plan de procedure van artikel 3.8 en verder van de Wet ruimtelijke ordening. De resultaten van deze procedures zullen te zijner tijd in deze toelichting worden vermeld.

Hoofdstuk 6 Juridische aspecten

6.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt toegelicht op welke wijze het plan juridisch is vertaald. Deze juridische vertaling is bindend.

Het bestemmingsplan bestaat uit:

  • de toelichting;
  • de planregels;
  • de verbeelding.

De toelichting heeft geen juridisch bindende werking. De toelichting heeft wel een belangrijke functie voor de onderbouwing van het plan en ook bij de verklaring van de bestemmingen en planregels, en in het bijzonder ten aanzien van de regels inzake nadere eisen en afwijkingen.

De planregels vormen de juridische regels voor gebruik van de gronden, de toegelaten bebouwing en het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.

De verbeelding geeft de geografische ligging van de bestemmingen en aanduidingen weer. De verbeelding vormt samen met de planregels het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan voldoet aan de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.

6.2 Planregels

De indeling van de planregels is als volgt.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Hoofdstuk 4 Overgangsregels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Begrippen (artikel 1)
In dit artikel zijn de begrippen die in de planregels worden gehanteerd gedefinieerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.

Wijze van meten (artikel 2)
In dit artikel is aangegeven hoe de hoogte en andere maten, die bij het bouwen in acht genomen dienen te worden, gemeten moeten worden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

In dit hoofdstuk zijn regels gegeven voor de binnen het plangebied voorkomende bestemmingen, zoals aangegeven op de verbeelding:

  • In de bestemmingsomschrijving zijn de toegelaten gebruiksvormen van de gronden aangegeven.
  • In de bouwregels is bepaald welke bouwwerken zijn toegestaan binnen de bestemming.
  • In de gebruiksregels is bepaald welk gebruik is toegestaan of juist is uitgesloten binnen de bestemming. Het vormt een aanvulling op de bestemmingsomschrijving.
  • In de afwijkingsregels van bouwen en gebruik is aangegeven onder welke voorwaarden van welke bepalingen kan worden afgeweken.
  • Omgevingsvergunningen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden zijn in algemene zin gekoppeld aan ingrepen in de onderste laag (bodem, water, et cetera). Deze omgevingsvergunningen zullen worden ingezet om de landschappelijke kwaliteiten, natuurwaarden en archeologische waarden te beschermen en te behouden.
  • In de wijzigingsbevoegdheden is aangegeven onder welke voorwaarden het bestemmingsplan kan worden gewijzigd.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Anti-dubbeltelregel (artikel 13)
In dit artikel is bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor bouwen hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen.

Algemene bouwregels (artikel 14)
in de algemene bouwregels is aangegeven dat de bestaande goothoogte, bouwhoogte, oppervlakte, inhoud en/of de afstand tot op de verbeelding aangegeven lijn van bouwwerken, die in overeenstemming met het bepaalde in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht tot stand zijn gekomen, op het tijdstip van terinzagelegging van het ontwerp van het plan minder dan wel meer bedraagt dan in de bouwregels in hoofdstuk 2 van deze regels is voorgeschreven respectievelijk toegestaan, geldt die goothoogte, bouwhoogte, oppervlakte, inhoud en/of afstand in afwijking daarvan als minimaal respectievelijk maximaal toegestaan.

Algemene aanduidingsregels (artikel 15)
hierin zijn specifieke aanduidingen opgenomen voor zones welke over meerdere bestemmingen vallen. Er zijn onder andere regels opgenomen voor de geluidzones vanwege industrie en vrijwaringszones voor een molenbiotoop.

Algemene gebruiksregels (artikel 16
in de algemene gebruiksregels is aangegeven welk gebruik in ieder geval strijdig is met het bestemmingsplan.

Algemene afwijkingsregels (artikel 17)
in het bestemmingsplan is een aantal algemene afwijkingsregels opgenomen. Het betreft een flexibiliteitsregeling die het mogelijk maakt om op kleine onderdelen af te wijken van de regels van het plan, bijvoorbeeld als gevolg van in de praktijk vaak voorkomende problemen met het uitmeten van terreinen. De in het plan opgenomen afwijkingsmogelijkheden bieden de mogelijkheid om veranderingen relatief snel, na een korte procedure mogelijk te maken. Aan het gebruik van deze binnenplanse afwijkingen is wel een aantal voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de planregels. Het doel van het opnemen van deze voorwaarden is om te voorkomen dat er een stedenbouwkundige, planologische of anderszins onaanvaardbare situatie zal ontstaan. De rechtszekerheid voor belanghebbenden is verzekerd door de procedure die in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is voorgeschreven en die bij toepassing van de afwijkingsbevoegdheid moet worden doorlopen.

Overige regels (artikel 19)
overige regels: hier zijn algemene voor alle bestemmingen geldende regels opgenomen, tenzij in die bestemmingen anders is bepaald.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht (artikel 20)
Voor volgens de regels afwijkende bestaande bebouwing is voor de omvang, het onderhoud en de herbouw een overgangsregel opgenomen. Dit artikel bevat tevens een overgangsregel ten aanzien van het voortzetten van bestaand gebruik dat in strijd met het bestemmingsplan is.

Slotregel (artikel 21)
Hier wordt vermeld onder welke naam de regels van dit bestemmingsplan kunnen worden aangehaald.

Hoofdstuk 7 Procedure

Het bestemmingsplan doorloopt de gebruikelijke procedure. De voorziene procedurestappen zijn:

  • 1. Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
  • 2. Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan
  • 3. Vaststelling door gemeenteraad
  • 4. Terinzagelegging vastgesteld bestemmingsplan

7.1 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro is het voorontwerpbestemmingsplan toegezonden aan de betrokken instanties. De resultaten hiervan zullen te zijner tijd hieronder worden opgenomen.

7.2 Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf ... (datum) tot en met ... voor een ieder ter inzage gelegen in het gemeentehuis van de gemeente Zevenaar.

Het ontwerpbestemmingsplan is tevens vanaf …… (datum) te raadplegen op de gemeentelijke

website www.zevenaar.nl, op www.ruimtelijkeplannen.nl en via de digitale Staatscourant.

Gedurende deze periode van zes weken konden ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan

mondeling of schriftelijk gemotiveerde zienswijzen worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Er zijn wel/geen zienswijzen ingediend.