Plan: | Gameren, Schoolstraat 2 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0297.GMRBP20120025-OH01 |
Het plangebied ligt binnen het beheergebied van Waterschap Rivierenland.
De watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel van de watertoets is dat de waterbelangen evenwichtig worden meegewogen bij de totstandkoming van een plan. Deze waterparagraaf is een onderdeel van de watertoets.
De waterparagraaf betreft een beschrijving van de waterhuishoudkundige situatie (oppervlaktewater, grondwater, hemelwater en afvalwater) in de huidige en toekomstige situatie.
In het verkennend bodemonderzoek heeft Verhoeven Milieutechniek BV tevens aandacht geschonken aan de waterdoorlatendheid van de bodem, zie bijlage 2. Verhoeven concludeert dat de verticale doorlatendheid van de bodem op de locatie onvoldoende is voor de infiltratie van hemelwater. Dit wordt veroorzaakt door de hier aanwezige kleilagen.
Binnen het plangebied en in de directe omgeving is geen oppervlaktewater aanwezig.
Uit de peilenkaart van Waterschap Rivierenland volgt dat het zomerpeil ter plaatse van het plangebied 0,8 meter boven NAP bedraagt. Het maaiveld ligt op ongeveer 2 meter boven NAP.
De bestaande bebouwing en verharding heeft een oppervlakte van 800 m². Het bouwplan heeft een oppervlakte van circa 500 m². Per saldo is sprake van een afname van 300 m².
Kleine plannen hebben slechts een minimaal effect op de waterhuishouding. Voor plannen met minder dan 500 m² extra verharding in stedelijk gebied en minder dan 1500 m² in landelijk gebied is daarom geen compenserende waterberging vereist. Als kleine plannen onderdeel uitmaken van een groter plan, dan geldt de compensatieplicht voor het totale oppervlak.
Onderhavig plan resulteert in een afname van het verharde oppervlak van 300 m². Compensatie is daarom niet nodig.
Het waterschap hanteert de volgende voorkeursvolgorde bij de keuze van het soort bergingsvoorziening:
Voor de locatie van bergingsvoorzieningen geldt de volgende voorkeursvolgorde:
Uit het infiltratieonderzoek is gebleken dat de waterdoorlatendheid van de bodem onvoldoende is om in infiltratie van het hemelwater te voorzien. Het schone hemelwater zal op het bestaande gemengde riool worden geloosd. Hiertoe wordt op het eigen terrein een gescheiden stelsel (schoon hemelwater en afvalwater) aangelegd, dat te zijner tijd op het nog te realiseren gescheiden stelsel in het openbare gebied kan worden aangesloten.
Uitgangspunt is dat het vuile afvalwater en het schone hemelwater worden gescheiden.
Het vuile afvalwater zal op de bestaande riolering geloosd worden.
Er zijn geen bijzondere maatregelen genomen om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen. Overeenkomstig de eis van het waterschap worden in principe geen uitlogende materialen toegepast.
Onderhavig plangebied ligt binnen het beheergebied van het Waterschap Rivierenland. Het waterschapsbeleid is onder meer beschreven in:
Het plan voldoet aan het waterschapsbeleid.