Plan: | Bruchem, De Kosterijstraat naast 2 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0297.BRUBP20120003-OH01 |
Ontstaansgeschiedenis
Het plangebied ligt in het centrum van Bruchem nabij de kerk van Bruchem. Deze kerk dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. De oudste bebouwing in Bruchem bestaat uit de voor het gebied karakteristieke T-boerderijen. Een deel hiervan staat op vluchtheuvels of terpen. De Bruchemse stroomrug waarop Bruchem ligt, doorsnijdt het middelgedeelte van de Bommelerwaard. Deze stroomrug was de enige doorgaande route door dit gebied. De overige, lager gelegen delen waren te nat en daardoor slecht begaanbaar.
De oorsprong van Bruchem ligt waarschijnlijk in de 9e en 10e eeuw na Chr. Het gestrekte esdorp wordt in 906 voor het eerst vermeld. Het dorp wordt dan aangeduid als Breghem. De latere benaming Brokhem (960) geeft aan dat het hier ging om een ‘hem’ (woonplaats) in een ‘brok’ of ‘broek’ (moerassig gebied). Bruchem ontwikkelde zich in de Middeleeuwen langs de Dorpsstraat, de Peperstraat en de Molenstraat. Bruchem behoort tot het zogenaamde gestrekte dorpstype, waarvan de structuur is bepaald door de loop van de stroomruggen die kenmerkend zijn voor het Midden Nederlandse rivierengebied en die vaak de enige bewoonbare en begaanbare plaatsen in het gebied vormden. Het gestrekte dorpstype ontwikkelde zich langs twee of meer evenwijdig aan elkaar lopende wegen. Deze wegen volgenden de lengteas van de stroomruggen. Karakteristieke veldnamen die aan deze wegen refereren zijn Voorstraat, Middelstraat en Achterstraat. De boerderijen stonden naast elkaar aan de voor- of achterweg. De voorzijde stond richting het akkerland en de achterzijde richting het grasland in de komgronden (Goossens e.a. 2010).
Het plangebied aan het Kerkplein 10 is op de Kadastrale Minuutplan uit 1811 – 1832 onbebouwd. Het terrein is sinds die tijd onbebouwd geweest en was naar alle waarschijnlijkheid ook vóór die tijd onbebouwd.
Beschrijving plangebied
De bebouwing in de directe omgeving van het plangebied is georiënteerd op de Kosterijstraat (oostzijde) en Kerkplein (noordzijde). De Kosterijstraat wordt aan de oostzijde begeleid door bebouwing die zich kenmerkt door overwegend eenduidige rijen woningen. De bebouwing aan de westzijde varieert van een gebouw ten behoeve van een maatschappelijke functie tot rijen woningen.
Aan de oostzijde van de Kosterijstraat - ter hoogte van het plangebied - is sprake van een (rechte) rooilijn waardoor de afstand tussen bebouwing en openbare weg nagenoeg gelijk is. De hoofdgebouwen bestaan uit twee bouwlagen en zijn voorzien van een kap. De richting van de kappen zijn gelijk; evenwijdig aan de straat. De woningen beschikken alle over bijbehorende bouwwerken alsmede een (voor)tuin.
Aan de westzijde is sprake van een verspringende rooilijn. De woonbebouwing en de bebouwing ten behoeve van de maatschappelijke functie (kerkelijk centrum) bestaan uit een bouwlaag en een kap. De woningen beschikken over bijbehorende bouwwerken en een (voor)tuin. Het kerkelijk centrum beschikt over parkeervoorzieningen aan de voorzijde.
Binnen het plangebied is momenteel geen bebouwing aanwezig. Het gebied wordt gebruikt als tuin behorende bij het perceel Kerkplein 10. Aan de oostzijde van het plangebied zijn een groenstrook en meerdere parkeervoorzieningen gelegen. Navolgende afbeeldingen geven de huidige situatie van het plangebied weer.
Afbeelding 1.2: Huidige situatie plangebied (bron: Bruchem Kerkplein 10, toets Flora- en faunawet)
Hieronder wordt conform de opbouw van de in de regels en op de verbeelding (plankaart) opgenomen bestemmingen gekeken naar de huidige functionele structuur van het plangebied. Voor de huidige functionele structuur wordt verwezen naar de uitsnede van de plankaart van het vigerend bestemmingsplan zoals deze is opgenomen in afbeelding 1.3.
Het plangebied is momenteel in gebruik als tuin ten behoeve van wonen, verkeer en groen. Ter plaatse van de verkeersbestemming is het tevens toegestaan auto's te parkeren. De directe omgeving van het plangebied wordt overwegend gekenmerkt door woningen in combinatie met maatschappelijke functies. De maatschappelijk functies bestaan onder andere uit een kerk, een kerkelijk centrum en een school.