direct naar inhoud van Regels
Plan: Centrum Wijchen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0296.BVCentrumWijchen13-VSG1

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 beheersverordening

de beheersverordening 'Centrum Wijchen 2013' met de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0296.BVCentrumWijchen13-VSG1 en de bijbehorende regels en bijlagen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Wijchen;

1.2 bevoegd gezag

bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een aanvraag om een omgevingsvergunning of ten aanzien van een al verleende omgevingsvergunning.

Hoofdstuk 2 Gebiedsregels

Artikel 2 Bouw- en gebruiksregels

2.1 Centrum Wijchen 1993

Ter plaatse van het besluitvlak 'Centrum Wijchen 1993' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 1 regels bestemmingsplan 'Centrum Wijchen 1993', met de bijbehorende bijlagen, en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 2 verbeelding bestemmingsplan 'Centrum Wijchen 1993' van toepassing.

2.2 Centrum Wijchen 1993, herziening 1

Ter plaatse van het besluitvlak 'Centrum Wijchen 1993, herziening 1' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 3 regels bestemmingsplan 'Centrum Wijchen 1993, herziening 1' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 4 verbeelding bestemmingsplan 'Centrum Wijchen 1993, herziening 1' van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. artikel 12B 'Archeologisch waardevol gebied' buiten toepassing wordt verklaard.
2.3 Rabobank

Ter plaatse van het besluitvlak 'Rabobank' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 5 regels bestemmingsplan 'Rabobank' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 6 verbeelding bestemmingsplan 'Rabobank' van toepassing.

2.4 Herziening hoek Kasteellaan / Mr. van Coothlaan

Ter plaatse van het besluitvlak 'Herziening hoek Kasteellaan / Mr. van Coothlaan' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 7 regels bestemmingsplan 'Herziening hoek Kasteellaan / Mr. van Coothlaan' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 8 verbeelding bestemmingsplan 'Herziening hoek Kasteellaan / Mr. van Coothlaan' van toepassing.

2.5 De Corderie

Ter plaatse van het besluitvlak 'De Corderie' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 9 regels bestemmingsplan 'De Corderie' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 10 verbeelding bestemmingsplan 'De Corderie' van toepassing.

2.6 Brandweerkazerne

Ter plaatse van het besluitvlak 'Brandweerkazerne' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 11 regels bestemmingsplan 'Brandweerkazerne' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 12 verbeelding bestemmingsplan 'Brandweerkazerne' van toepassing.

2.7 Tienakker

Ter plaatse van het besluitvlak 'Tienakker' zijn de regels zoals opgenomen in Bijlage 13 regels uitwerkingsplan 'Tienakker' en de verbeelding zoals opgenomen in Bijlage 14 verbeelding uitwerkingsplan 'Tienakker' van toepassing.

Hoofdstuk 3 Algemene regels en slotregel

Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 4 Wabo - Wro aanpassingen

  • a. Indien in de regels, welke als bijlage bij deze beheersverordening zijn opgenomen, de onderstaande begrippen voorkomen geldt het volgende:
    • 1. daar waar 'voorschriften' staat wordt gelezen: 'regels';
    • 2. daar waar 'burgemeester en wethouders' staat wordt gelezen: 'bevoegd gezag';
    • 3. daar waar 'aanlegvergunning' staat wordt gelezen: 'omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden';
    • 4. daar waar 'vrijstelling' staat wordt gelezen: 'afwijking';
  • b. Uitwerkingsplichten of wijzigingsbevoegdheden, opgenomen in de als bijlage bij deze regels opgenomen regels, vervallen in deze beheersverordening.

Artikel 5 Afwijkingenregeling

5.1 Bestaande bouwwerken

In afwijking van het bepaalde in Artikel 2 van deze beheersverordening geldt voor bestaande gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gebouwd in overeenstemming met de Woningwet of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, het volgende:

  • a. indien de bestaande maatvoering, afstanden en/of oppervlaktes van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, de voorgeschreven minima of maxima overschrijden, geldt de bestaande maatvoering, afstand of oppervlakte als maximum respectievelijk minimum;
  • b. indien de bestaande situering van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, afwijkt van de in de regels voorgeschreven situering, is ook de bestaande situering toegestaan.
5.2 Bestaand gebruik

In afwijking van het bepaalde in Artikel 2 van deze beheersverordening geldt voor bestaand legaal gebruik, dat afwijkt van hetgeen in artikel 2 is geregeld, het volgende:

  • a. de in het plangebied gelegen gronden en bestaande legale bouwwerken mogen worden gebruikt overeenkomstig het bestaande legale gebruik.

Artikel 6 Overgangsrecht

De onderstaande regels vervangen het overgangsrecht voorzover opgenomen in de bestemmingsplannen in Artikel 2:

6.1 Overgangsrecht bouwwerken

Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning, en afwijkt van de beheersverordening, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,

  • a. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
  • b. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan.
6.2 Afwijken

Het bevoegd gezag kan eenmalig met een omgevingsvergunning afwijken van lid 6.1 voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in lid 6.1 met maximaal 10 %.

6.3 Uitzondering op het overgangsrecht bouwwerken

Lid 6.1 is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat bestemmingsplan.

6.4 Overgangsrecht gebruik

Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.

6.5 Strijdig gebruik

Het is verboden het met de beheersverordening strijdige gebruik, bedoeld in lid 6.4, te veranderen of te laten veranderen in een ander met die beheersverordening strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.

6.6 Verboden gebruik

Indien het gebruik, bedoeld in lid 6.4, na het tijdstip van inwerkingtreding van de beheersverordening voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.

6.7 Uitzondering op het overgangsrecht gebruik

Lid 6.4 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat bestemmingsplan.

Artikel 7 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

Regels van de beheersverordening Centrum Wijchen 2013 .